NIKADA NE BISTE POGODILI Da li znate koju školu je završio Nikola Tesla?

Lepote Srbije

16:00

Kultura 0

Teško da biste pogodili, ali evo odgovora.

NIKADA NE BISTE POGODILI Da li znate koju školu je završio Nikola Tesla?
Shutterstock

 

Nikola Tesla, najveći naučnik ikada, koji je u potpunosti promenio način života na planeti, bio je veoma neobična ličnost. Odmalena se izdvajao po logičkom načinu razmiljanja, a već sa 24 je znao mnoge knjige napamet. Ni sam nije mogao da zamisli u tinejdžerskim danima da će postati autor više od 700 patenata, registrovanih u 25 zemalja.

Prvi razred osnovne škole pohađao je u rodnom Smiljanu, dok je preostala tri razreda i Nižu realnu gimnaziju završio u Gospiću. Teško se razboleo pred kraj gimnazije 1870. godine. Maturirao je 24. jula 1873. Uspeh mu je bio vrlo dobar, jer je, verovali ili ne, imao dvojku uz nacrtne geometrije.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Nakon završene mature vratio se u Gospić i već prvi dan razboleo od kolere. Bolovao je devet meseci. U tim okolnostima uspeo je da ubedi oca da mu obeća da će ga umesto na bogosloviju upisati na studije tehnike.

Na studije elektrotehnike kreće 1875. godine, dve godine nakon mature. Upisuje se u Politehničku školu u Gracu, u južnoj Štajerskoj (danas Austrija). Tada mu je bilo 19 godina.

Spava veoma malo, svega četiri sata dnevno i sve slobodno vreme provodi u učenju. Ispite polaže sa najvišim ocenama. Još tada ga je zainteresovala mogućnost primene naizmenične struje. Međutim, profesori šalju pisma njegovom ocu u kojima ga savetuju da ispiše sina ukoliko ne želi da se ubije prekomernim radom.

Nakon prve godine studija izostaje stipendija Carsko-kraljevske general-komande (kojom su pomagani siromašni učenici iz Vojne krajine). Dva puta se za stipendiju obraća slavnoj Matici srpskoj u Novom Sadu, ali oba puta biva i odbijen. Više nije imao izbora zbog loše finansijske situacije i napušta Grac 1878. godine i odlazi u Maribor. Tada prekida kontakt sa bližnjima i odaje se kockanju.

Nikola Tesla vikipedija/Nikola Tesla
 

Nakon meseci traženja, otac ga pronalazi i vraća kući. Tesla ubrzo gubi oca, a posle njegove smrti odlučuje da ode u Prag i završi studije prema želji roditelja.

Tamo ne može da se upiše na Karlov univerzitet jer u srednjoj školi nije učio grčki. Najverovatnije je slušao predavanja iz fizike i elektrotehnike. Većinu vremena provodio je bibliotekama u Klementinumu i narodnoj kavarni u Vodičkovoj ulici. Naredne godine, svestan da njegovi bližnji podnose ogromnu žrtvu zbog njega, rešava da ih oslobodi tog tereta i napušta studije.

Dakle, Tesla nije bio u prilici da završi formalno obrazovanje, jer nije imao dovoljno novca. Ali, to ga nije sprečilo da uči, naprotiv. Mada, gotovo sigurno da bi danas retko koji poslodavac zaposlio čuvenog naučnika na osnovu njegovog CV-ja. Od mladih ljudi na početku karijera su posavljeni ogromni zahtevi - završene prestižne škole, znanje nekoliko stranih jezija, dodatne veštine i veliko radno iskustvo.

Sa druge strane, u Teslinoj biografiji za posao bi stajalo da ima zaršenu "samo" gimnaziju, fakultet je napustio, a njegovo radno iskustvo je vrlo malo.

Čovek koji je osvetlio Zemlju, neprikosnoveni genije i pronalazač, bio je ispred svog vremena, te neki njegovi izumi još uvek nisu ni shvaćeni. Ali, svojim primerom je pokazao da je znanje jedina stvar koju vam niko ne može oduzeti.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading