KOME JE KNEZ MIHAILO OBRENOVIĆ POSVETIO PESMU "ŠTO SE BORE MISLI MOJE"? Pesma koja svojim prvim stihom opisuje Mihailov ljubavni život

17:00

Kultura 0

Ova priča o Knezu Mihailu je vezana za jednu od najlepših ljubavnih pesama u XIX veku koju je knez lično napisao.

KOME JE KNEZ MIHAILO OBRENOVIĆ POSVETIO PESMU "ŠTO SE BORE MISLI MOJE"? Pesma koja svojim prvim stihom opisuje Mihailov ljubavni život
Wikipedia/wikiwand

O njegovom izgledu zapisano je da je bio povisoka rasta, smeđ, suvonjav, krupnih izrazitih očiju, pune kratke brade, koju je delio po sredini. Glas mu je bio krupan, a hod odmeren i elastican.

Bio je obrazovan,lep, privlačan, otmen, elegantan, ali i vrlo nesrećan. Knez Mihailo Obrenović ubijen je 29.maja 1868. godine.

Najfascinantnija ličnost moderne srpske istorije je svakako knez Mihailo Obrenović, čovek koji je proterao Turke iz srpskih gradova, proglasio Srbiju za Pijemont južnoslovenskih naroda, izgradio Narodno pozorište, reformisao srpsku vojsku a da nije ubijen u atentatu 1868. godine verovatno bi ujedinio Srbiju sa Bugarskom i promenio tok nesrećne srpske istorije u XX veku. Ali ova priča o Knezu Mihailu je vezana za jednu od najlepših ljubavnih pesama u XIX veku koju je knez lično napisao.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Knez Mihailo WIKIMEDIA COMMONS

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Svoje misli i osećanja iskazivao je i u pesmama, a najpoznatija je “Što se bore misli moje”, koju knez Mihailo piše u svojoj 27. godini.

Slobodan Jovanović u delu “Druga vlada Miloša i Mihaila” iznosi pretpostavku da je knez Mihailo pesmu posvetio svojoj sestričini i nesuđenoj supruzi Katarini Konstantinović, ćerki Anke Konstantinović i unuci Jevrema Obrenovića, Mihailovog strica. Ta ljubav između Mihaila i Katarine je zaokupljala pažnju i bila predmet priča beogradske čaršije šezdesetih godina 19. veka.

Slobodan Jovanović je zapisao: “Zbog Mihailove nerešivosti pitanje o njegovoj ženidbi stajalo je gotovo tri godine na dnevom redu i bilo je neprestano pretresano od publike. Ceo mladi Beograd pevao je “Što se bore misli moje”, jednu pesmu za koju se govorilo da ju je ispevao sam knez u svom ljubavnom jadu. Ljudi su se čudili kako jedan tako zaljubljen čovek ne može da se odvaži na ženidbu“.

Sve do 2003. verovalo se da je pesma namenjena Katarini Konstantinović, a onda je slučajno pronađen notni zapis melodije za ovu pesmu. U tom dokumentu nalazi se i Mihailova posveta upućena kćerki kneza Aleksandara i kneginje Perside, Kleopatri Karađorđević.

Kleopatra Karađorđević se udala 9. februara 1855. za Milana Petronijevića, sina Avrama Petronijevića koji je bio predsednik Vlade 1844—1852. Venčanje je bilo u Sabornoj crkvi, a brak je potrajao svega nekoliko meseci. Preminula je 1/13. jula 1855. godine u banji Glajhenberg u Štajerskoj. Imala je samo 20 godina.

Pesma koju je napisao u mladosti, bez obzira kome je posvećena, svojim prvim stihovom najbolje opisuje Mihailov ljubavni život: Što se bore misli moje…

Muziku za stihove je komponovao Alojz Kalauz, češki kompozitor koji je u Beograd došao 1843. godine.

 

Što se bore misli moje

knez Mihailo Obrenović

 

Što se bore misli moje.

Iskustvo mi ćutat' veli.

Bež'te sada vi oboje,

nek' mi srce govori.

 

Prvi pogled oka tvoga,

sjajnom suncu podoban,

plenio je srce moje,

učinio robom ga.

 

Da te ljubim, ah, jedina,

celom svetu kazaću,

samo od tebe, ah, premila,

ovu tajnu sakriću.

 

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading