PRVA KNJIŽEVNICA NA SRPSKOM JEZIKU Ubijena zajedno sa Mihailom Obrenovićem na Košutnjaku (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

08:00

Kultura 0

Poznata je i kao Anka Pomodarka i prva šabačka princeza

PRVA KNJIŽEVNICA NA SRPSKOM JEZIKU Ubijena zajedno sa Mihailom Obrenovićem na Košutnjaku  (FOTO/VIDEO)
vikipedija/Anka Obrenović

Anka Obrenović Konstantinović (1. april 1821 — 10. jun 1868) je bila član vladajuće porodice Obrenović, ćerka Jevrema Obrenovića i Tomanije. Bila je pisac čiji su prevodi prvi književni radovi neke žene u modernoj, post-otomanskoj Srbiji 1836. godine. Objavila je sa samo 15 godina, 1836. godine u Beogradu knjigu (prevod sa nemačkog) "Naravoučitelne povjesti". Poznata je i kao Anka Pomodarka

PRVA KNJIŽEVNICA NA SRPSKOM JEZIKU Ubijena zajedno sa Mihailom Obrenovićem na Košutnjaku  (FOTO/VIDEO) vikipedija/Anka Obrenović
 

Knjigu je zavolela zahvaljujući naprednom ocu i njegovoj biblioteci, prvoj u Šapcu.

 

 

Odškrinula je vrata obrazovanja ženske dece, a po nagovoru vaspitačice Tine Tirol, vodila je dnevnik od 14. decembra 1836. do 5. januara 1838. godine i stvorila prvenac u ženskoj dnevničkoj literaturi.

PRVA KNJIŽEVNICA NA SRPSKOM JEZIKU Ubijena zajedno sa Mihailom Obrenovićem na Košutnjaku  (FOTO/VIDEO) ilustracija
 

Bila je isnpiracija za pesmu hrvatskog pesnika Antuna Mihanovića, koji je želeo da se oženi njom kada je imala 16 godina a on 41. U 1860, ona je organizovala jedan od prvih srpskih salona u svom domu u Beogradu.

 

 

Ana je bila udata za Aleksandra Konstantinovića sa kojim je imala sina Aleksandra i ćerku Katarinu. U Katarinu Konstantinović je bio zaljubljen knez Srbije Mihailo Obrenović i hteo njom da se oženi. Anka je ubijena zajedno sa Mihailom Obrenovićem na Košutnjaku 1868. godine, dok su njena majka Tomanija i ćerka Katarina preživele ovaj incident. Katarina se kasnije udala za Milivoja Petrovića Blaznavca, pa za Mihaila Bogićevića.

Usled braka sa Natalijom Konstantinović, unukom princeze Anke Obrenović, Mirku Petroviću, princu Crne Gore, je obećana srpska kruna.

BONUS VIDEO:

Izvor: vikipedija

tomanija obrenović

IGRE PRESTOLA STAROG BEOGRADA: Životna priča Tomanije Obrenović, žene koja je promenila tok istorije!

Kultura

14:00

25 april, 2024

Kažu da iza svakog uspešnog muškarca stoji jaka žena. Da je tako svedoči i sudbina Jevrema Obrenovića, mlađeg brata kneza Miloša, koji je imao privilegiju da život deli sa gospa Tomanijom. Iako su joj često pripisivali oštrinu i sklonost ka spletkama, u svojoj intimi ova oštroumna žene bila je samo majka koja je svim srcem radila za dobrobit svojih potomaka. A i kako ne bi, imala ih je devetoro.

Komentari(0)

Loading