DANAS ASOCIRA NA NACIZAM I HITLERA, ALI ZNAČIO JE NEŠTO SASVIM DRUGO Kako je znak BLAGOSTANJA postao simbol ČISTOG ZLA

Lepote Srbije

15:00

Kultura 2

„Svastiku“ danas smatramo sinonimom za nacizam, zločine i Adolfa Hitlera. Ipak, ako prelistamo istoriju nekoliko hiljada godina unazad, otkrićemo potpuno drugačije, izvorno značenje ovog ukaljanog simbola.

DANAS ASOCIRA NA NACIZAM I HITLERA, ALI ZNAČIO JE NEŠTO SASVIM DRUGO Kako je znak BLAGOSTANJA postao simbol ČISTOG ZLA
Profimedia

Svastika u antičkom jeziku znači „blagostanje“. Smatra se da potiče iz Indije, a čitav milenijum koristili su je budisti, indijci i Đaini, i to kao simbol dobre sreće. Zapadnjaci koji su istraživali istočni svet postaju opčinjeni svastikom, i unose je i u kulturu svojih zemalja.

Tako je svastika prvi put upoznala Zapad, a i on nju. Početkom 20. veka zavladala je opšta pomama za ovim simbolom kao oličenjem uspeha. Koristili su je „Koka-kola“ i „Karlsberg“, ali i obične zanatlije. Vojske SAD i Velike Britanije koristile su svastiku na krilima svojih aviona tokom Prvog svetskog rata.

Benignost ovog simbola prestaje početkom tridesetih godina 20.veka. Nagli uspon ideje nacizma zauvek je promenio značenje svastike. Hitlerovi sledbenici preuzeli su simbol zahvaljujući studentima koji su prevodili stare indijske spise, i u njima uočili veliku sličnost nemačkog i hindu jezika.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

DANAS ASOCIRA NA NACIZAM I HITLERA, ALI ZNAČIO JE NEŠTO SASVIM DRUGO Kako je znak BLAGOSTANJA postao simbol ČISTOG ZLA Profimedia

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U poplavi nacističkog ludila zaključili su da jezička sličnost nije slučajna te da Nemci imaju pretke belih bogova-ratnika: arijevaca. Antisemitske horde prigrlile su svastiku kao simbol “nadmoći germanske rase“.

Ironija u svemu je što je svastika evropskiji simbol nego što iko može i da zamisli. Praistorijsko poreklo vuče iz Indije, to je jasno, ali korišćena je i kod starih Grka, Kelta anglosaksonskih naroda, a najstarija primena pronađena je na našem prostoru: Balkanu.

Svastike su se u vinčanskoj kulturi pojavile još pre 7.000 godina. Kukasti krst zabranjen je u Nemačkoj posle 2. svetskog rata, a ova država pokrenula je inicijativu da se simbol zabrani i u čitavoj EU, ali bezuspešno.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

tomanija obrenović

IGRE PRESTOLA STAROG BEOGRADA: Životna priča Tomanije Obrenović, žene koja je promenila tok istorije!

Kultura

14:00

25 april, 2024

Kažu da iza svakog uspešnog muškarca stoji jaka žena. Da je tako svedoči i sudbina Jevrema Obrenovića, mlađeg brata kneza Miloša, koji je imao privilegiju da život deli sa gospa Tomanijom. Iako su joj često pripisivali oštrinu i sklonost ka spletkama, u svojoj intimi ova oštroumna žene bila je samo majka koja je svim srcem radila za dobrobit svojih potomaka. A i kako ne bi, imala ih je devetoro.

Komentari(2)

Loading
Pera

23.11.2022 06:49

Jedan od nekoliko najboljih instituta te vrste Danski institut za genetiku analizirajući Hitlerovu DNK od rođaka konstatovati je da ADOLF HITKER IMA JEVREJSKE GENE ON JE JEVREIN! Kupatilo krst ima istorijsko značenje kakv ima a jevrein ga je uzeo za simbol satanizma-fašizma zato što je ISKRIVLJEN DEFORMISAN KRST ABTIHRIŠĆANSKO ZNAČENJE ISKRIVLJEN KRST JEVREI MRZE HRIŠĆANE PA SU KAO ORGANIZATORI RATA TVORCI TEORIJE FASIZMA UZELI TAJ ANTIHRIŠĆANSKI ZNAK!

Pera

23.11.2022 09:00

KRST je simbol Hrišćanstva a iskrivljena KRST je simbol antihrišćanstva satanizma jevrejskog odnosa prema nama Hitler je jevrein.