LJUBOMORNA KNEGINJA LJUBICA UPUCALA MLADU PETRIJU 15 neverovatnih lekcija iz srpske istorije koje vas nisu naučili na časovima

Lepote Srbije

12:00

Kultura 0

Dubrovnik je bio omiljeno mesto azila za mnoge istaknute ličnosti iz Srbije, prvi profesionalni vojnici u Srbiji su postojali još u 13. veku, Vuk Karadžić je najpre upisao studije hirurgije...

LJUBOMORNA KNEGINJA LJUBICA UPUCALA MLADU PETRIJU 15 neverovatnih lekcija iz srpske istorije koje vas nisu naučili na časovima
aloonline.ba
  • Rat između Srbije i Bugarske završen je 3. marta 1886. sklapanjem mirovnog sporazuma u Bukuruštu, koji je imao samo jednu rečenicu: „Između Kraljevine Srbije i Kneževine Bugarske mir se vaspostavlja potpisivanjem ovog ugovora.” Tačka!
  • Srbi su kukuruz u početku zvali tursko žito, pošto su ga u naše zemlje doneli tokom osmanske vladavine.

  • Vuk Karadžić je 1823. upisao studije hirurgije na Univerzitetu u Lajpcigu, ali ih je napustio posle pohađanja vežbi iz anatomije. Svi znamo šta je bilo posle toga

  • Prvi profesionalni vojnici u Srbiji su postojali još u 13. veku. Angažovao ih je kralj Milutin koji je tokom svoje duge vladavine plaćao najamnike raznih nacionalnosti i veroispovesti: Kumane, Turke, Osete i Latine.

  • Porođaju kraljice Natalije Obrenović 14. avgusta 1876. godine prisustvovali su predsednik vlade Stevča Mihailović, ministar inostranih dela Jovan Ristić i mitropolit Mihailo. 

  • Karađorđe se 1817. vratio u Srbiju preko Austrije. Putovao je sa lažnim ruskim pasošem koji je glasio na ime Anastasije Nikolić.

  • Venčanje kralja Aleksandra Karađorđevića i rumunske princeze Marije održano je 8. juna 1922. A na dvoru su posle ceremonije ustanovili da je nestala polovina zlatnih kašika, viljušaka i noževa, pa su posle toga odlučili da više ne organizuju tako velike prijeme. Bar neko vreme…

  • Dubrovnik je bio omiljeno mesto azila za mnoge istaknute ličnosti iz Srbije. Tamo su zbog političke nesigurnosti, utočište nalazili srpski kraljevi Radoslav i Vladislav, ćerka kralja Dragutina, ćerka kralja Milutina, despot Đurađ Branković, udovica despota Lazara Brankovića. U narodu čak postoji izreka zabeležena već oko 1440. godine: Ako zeca gone, i on se sklanja u Dubrovnik.

  • Naša fudbalska reprezentacija je na Prvo svetsko prvenstvo u fudbalu u Urugvaju 1930. godine putovala poštanskim brodom čak 18 dana.

  • Supruga knjaza Miloša Obrenovića, Kneginja Ljubica je u napadu ljubomore pucala iz kubure i ubila mladu Petriju, jednu od Miloševih ljubavnica. Od Miloševog besa je spaslo samo to što je bila trudna.

  • Nadaleko poznata srpska kapa šajkača je u vojsku Kneževine Srbiju uvedena tek 1870. godine. Ali sve do kraja 19. veka običan narod je odbijao da skine fes i prihvati novu kapu.

  • Kralj Petar Prvi je naredio da se za njega izradi kruna od bronze prvog Karađorđevog topa, bez zlata i dragog kamenja. Tražio je da sva svečana odela budu sašivena od srpskih štofova a ukinuo je svaku raskoš na dvoru, dok je sve svoje troškove plaćao sam. "Zemlja je siromašna i zadužena. Dosta je ovaj narod grcao pod teretom dvorskih i državnih troškova", govorio je Kralj.

  • Premijer Kneževine Srbije, Ilija Garašanin je morao da se zaduži kod kapetana Miše Anastasijevića kako bi iškolovao svoja dva sina.

  • U zgradi Međunarodnog Crvenog krsta u Ženevi se nalazi tabla sa natpisom: "Budi tako human kao što je bila humana Srbija 1885. godine". Ova organizacija je prestižno priznanje dodelila srpskom Crvenom krstu za pomoć Bugarskoj. Sa kojom je Srbija inače bila u ratu, ali joj je i pored toga pomagala.

  • U našoj zemlji je 1935. godine udeo žena među zaposlenima iznosio 30% što je u to vreme bilo više nego u SAD, Norveškoj ili Italiji.

  • Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

    BONUS VIDEO:

    mika antić

    EVO KAKO JE UMRO MIKA ANTIĆ: Ovakvu smrt niko nije zaslužio!

    Kultura

    14:00

    21 april, 2024

    Veliki Miroslav Mika Antić je preminuo, 24. juna 1986. Pamtimo ga pre svega kao velikog pesnika, ali on je bio mnogo, mnogo više. Mnogi zaboravljaju (ili i ne znaju) da je pored svega ostalog, bio i filmski reditelj i iza sebe je ostavio nekoliko bitnih naslova.

    Komentari(0)

    Loading