NAJMOĆNIJA PRAVOSLAVNA MOLITVA: Ovo mora da zna svaka osoba koja sebe smatra pravoslavcem

Lepote Srbije

15:00

Kultura 0

Isusova molitva je ubedljivo najbitnija molitva u pravoslavnoj tradiciji, ona koju mora da zna svaki čovek koji sebe smatra pravoslavnim hrišćaninom.

NAJMOĆNIJA PRAVOSLAVNA MOLITVA: Ovo mora da zna svaka osoba koja sebe smatra pravoslavcem
Printscreen/Youtube

Nažalost, većina ljudi misli da je dovoljno to što vodi računa da li je crveno slovo ili je „samo podebljano“, i danas će je čuti prvi put u životu. Isusova molitva je kratka umna molitva, u vidu formule, koja se posebno ceni u Pravoslavnoj crkvi, u toj meri da se tretira kao “srž i zenica pravoslavlja“.

Nema važnije molitve od nje. Ona glasi: “Gospode Isuse Hriste, Sine Božiji, pomiluj mene grešnog“. Njom su se učili brojni naraštaji, o njoj se diskutovalo tokom cele istorije Crkve.

Tajna njene moći leži u ponavljanju i na taj se način koristi u ličnoj asketskoj praksi monaha i isposnika širom pravoslavnog sveta. „Gospode Isuse Hriste, Sine Božiji, pomiluj mene grešnog.“

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ona je, tvrdi se, osnovni metod kojim oni koji se mole otvaraju svoje srce Bogu zbog čega se naziva i Molitvom srca; veruje se da je upravo to ta molitva koju apostol Pavle zagovara u Novom zavetu kao “neprestanu molitvu”, premda nauka smatra da je nastala u egipatskim pustinjama u 5. veku i da je tek postepeno na Istoku stekla ovu važnost koju ima danas.

NAJMOĆNIJA PRAVOSLAVNA MOLITVA: Ovo mora da zna svaka osoba koja sebe smatra pravoslavcem vikipedija
 

Njeno korišćenje je posebno često u isihazmu, pravoslavnoj monaškoj tradiciji koja je kao način života posebno zastupljena na Svetoj gori, a koja ukratko rečeno predstavlja potpuno okretanje čovekovoj unutrašnjosti koja se sjedinjuje sa Bogom putem vođenja punog crkvenog života i uzimanjem Svetih tajni.

“Gospode Isuse Hriste, Sine Božiji, pomiluj mene grešnog

Pri višečasovnom i neprestanom ponavljanju ove kratke molitve koristi se brojanica, koja se smatra oruđem molitve, ali koja nije obavezna i više služi kao ispomoć onima koji su tek počeli da ulaze u taj mistični svet ili onima koji su slabi i lako gube koncentraciju.

Pored toga, prilikom ponavljanja Isusove molitve vernici se mogu i klanjati Bogu i krstiti. Međutim, ovako duboko zalaženje u Isusovu molitvu duhovnici obično ne savetuju običnim ljudima, bez pomoći nekoga ko je već u tome vešt i iskusan.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading