BEGENDISUVANJE PA PIJENJE, PA TEK ONDA SVADBA Veridba u Vranju se obično zaključuje nedeljom zatim ide "ISPIT" (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

10:00

Kultura 1

U najviše slučajeva brak se sklapao prema sporazumu i želji roditelja, a u nekim slučajevima momak i devojka se nikada nisu ni videli. Muški celibat smatrao se ravno smrtnom slučaju

BEGENDISUVANJE PA PIJENJE, PA TEK ONDA SVADBA Veridba u Vranju se obično zaključuje nedeljom zatim ide "ISPIT" (FOTO/VIDEO)
Printscreen/Youtube

Prosidba se obavljala preko provodadžije (posrednika između momačkog i devojačkog domaćinstva). Kada devojkina porodica pristane na prosidbu, poručuje se momkovoj porodici da dođe na „pijenje.“ Veridba se obično zaključuje nedeljom ili za vreme nekog prazničkog dana, zatim ide „ispit“ pa svadba. Za proševinu i ispit, obavlja se međusobno darivanje.

U Vranju je postojao stari običaj provodadžisanja momku za neku devojku. Provodadžija se slao mladoženji, sa podacima o devojci, njenoj spremi i eventualnom nasleđu od rodovske kuće. Smatralo se da jedinac ima prednost za izbor devojke, kojom želi da se oženi. Nije se praktikovalo da mlađi brat preženi starijeg brata, a ako bi do toga došlo, obično je za to pristanak davao stariji brat.

BEGENDISUVANJE PA PIJENJE, PA TEK ONDA SVADBA Veridba u Vranju se obično zaključuje nedeljom zatim ide Printscreen/Youtube
 

Udovička svadba je bila uvek veoma skromna i u najviše slučajeva bez svirke i pesme. Dok se za mladoženju, koji se prvi put ženi nabavlja skupo krojeno odelo, udovac se obično venčava u svom prazničnom odelu. Kada se udovac ženi sa udovicom, obično se uzimaju ujutru pre crkvene službe.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Da se star čovek, udovac, oženi smatralo se za sramotu, pogotovo ako ima odrasle sinove i kćeri. Muški celibat smatrao se ravno smrtnom slučaju, kao što se to može zaključiti iz dela Borisava Stankovića.

U vranjskom kraju postojala su ograničenja u pogledu sklapanja brakova između mladenaca. To se ispoljavalo čak i u ograničavanju sklapanja bračnih veza mladenaca stanovnika pojedinih vranjskih mahala. Npr. stanovnici nekadašnje Kovač mahale nisu sklapali brak između sebe, ali su bračne veze između Kovač i nekadašnje Pogačar mahale bile opšte.

BEGENDISUVANJE PA PIJENJE, PA TEK ONDA SVADBA Veridba u Vranju se obično zaključuje nedeljom zatim ide RINA
 

Opšta pojava kod starih vranjanaca je bilo dovođenje neveste sa sela u grad, ali nije bilo karakteristično da devojka iz grada ode u selo za seljaka. Taj stav je bio naročito zastupljen kod imućnijih vranjskih mahala.

Obično su varoške zanatlije sklapali brakove sa devojkama iz imućnijih seoskih porodica zbog bogatog miraza koje su one davale. Pojedini trgovački slojevi vranjskog društva su sklapali brakove sa seoskim devojkama, a poznanstvo je dolazilo preko trgovačkih veza.

„Čorbadžijska“ (imućnija) porodica nije običavala da sklapa brak sa „kerpičima“ (seljacima) i „motikarima“ (varoškom sirotinjom i nadničarima).

Ako je i dolazilo do tih brakova obično bi „motikarka“ dolazila u „čorbadžijsku“ kuću, dok je seoskim mladićima mogla dopasti samo neka bogataška „izmećarka“ (sluškinja).

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(1)

Loading
e moje Vranje

01.11.2022 14:25

Moja baka Vranjanka jedinica iz čorbadžijske kuće , udala se za mog dedu stolara sa sela ali je moj deda došao kod nje u grad. E sad pošto je njegov tast a otac moje bake bio švaler i nosio poklone svojim ljubavnicama preko noći bos takoreći a na njihove oči ,oni su se vratili na selo. Bilo je ovakvih primera na pretek...