ŽELELI SAMO DA DOTAKNU PREDMET PREKO 2000 GODINA Na hiljade turista za tri godine došlo da vidi kamenu ploču iz doba Rimljana, na njoj ispisana molitva za rudare

Lepote Srbije

13:00

Kultura 0

Priča o planini Rudnik datira još iz preantičkog doba kada su rudna okna privukla Kelte na osvajačke pohode, a eksploataciju srebra, olova i bakra nastavili su Rimljani o čemu svedoče rudna okna, ali i kamena ploča pronađena na istočnim obroncima ove planine. Kako se pretpostavlja, ona je pripadala rimskom imperatoru Luciju.

ŽELELI SAMO DA DOTAKNU PREDMET PREKO 2000 GODINA Na hiljade turista za tri godine došlo da vidi kamenu ploču iz doba Rimljana, na njoj ispisana molitva za rudare
Rina

Po nalogu ministra prosvete kneževine Srbije, avgusta 1865. godine, upravnik Narodnog muzeja u Beogradu, Janko Šafarik, je obišao Rudnik i okolinu. Prema njegovim istraživanjima pronađena ploča je zauzimala počasno mesto na pročelju hrama koji je stradao u požaru.

"Za tri godine od kada je ploča bila izložena u Domu kulture na Rudniku video je rekordan broj posetilaca koji su imali priliku da dotaknu artefakt star skoro dve hiljade godina. Nadamo se, da će jednoga dana, ovaj vredni antički arheološki biser ponovo biti na Rudniku, odakle je i odnešen 1865 godine", rekao je Momčilo Paunović,hroničar rudničkog kraja.

Na zapadnoj strani Prlinskog visa, u ruševinama antičkog hrama koji se nalazio u blizini starih rudnika, otkrivena je ploča isklesana od belog mermera, oštećena u gornjem levom uglu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

ŽELELI SAMO DA DOTAKNU PREDMET PREKO 2000 GODINA Na hiljade turista za tri godine došlo da vidi kamenu ploču iz doba Rimljana, na njoj ispisana molitva za rudare Rina

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

„Rimska ploča iz drugog veka nove vere pronađena je u blizini sadašnje crkve. Bila je ugrađena u Hram boginje Majke Zemlje na ulazu u rudarska okna gde su se rimski rudari molili svojim Bogovima da živi i zdravi izađu iz jame”, istakao je Momčilo Paunović.

Na natpisu se pominju imena dva kolona, kao i upravnik regije i rudnika Kasije, čijom brigom je obnovljeno svetilište. Obnova hrama se datuje u prve godine vladavine Septimija Severa (193-211), kada je prolazio ovim krajem u dva navrata 193. i 196. godine.

"Natpis na ploči je raspoređen u sedam redova i njegov prevod glasi: Imperator, Cezar, Lucije, Septimije Sever, Istrajni, Uzvišeni, obnovi oboreni hram Majke Zemlje, staranjem Kasija Ligurinusa, carskog namesnika. Na molbu kolona Publia Fundani Etiheta i Publija Edija Muciana, dodaje Paunović.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

burme

IZNENADIĆETE SE Verovanja o burmama koja kruže među Srbima

Kultura

16:00

19 maj, 2024

Verovanje u moć i simboliku prstena potiče još iz stare ere. Zahvaljujući idealnom obliku, obliku kruga, prsten je doživljavan kao predmet izvanrednih moći. Korišćen je u ritualima i za njega je vezivana specifična simbolika. Ipak, nijedan nije imao takvu moć, kao onaj najvažniji – venčani prsten.

KAKO JE KiM DOBILO IME? Naziv koriste samo Srbi

KAKO JE KiM DOBILO IME? Naziv koriste samo Srbi

Kultura

21:00

18 maj, 2024

Kosovo i Metohija veoma su značajan deo srpske istorije i tradicije, ali retki su oni koji znaju kako je tako važno podneblje našeg postanka i identiteta dobilo ime. Obe reči u nazivu naše južne pokrajine imaju različito poreklo i veliku simboliku.

Komentari(0)

Loading