Ispovest monahinje o čudu Presvete Bogorodice rasplakaće svakog vernika

Lepote Srbije

16:00

Kultura 0

Jedna monahinja je zbog svoje velike pobožnosti i ljubavi prema Bogorodici imala jedini zadatak u manastiru, a to je bilo da svako jutro svežim cvećem ukrasi ikonu presvete Bogorodice. To je bila najuzvišenija počast za jednog monaha.

Ispovest monahinje o čudu Presvete Bogorodice rasplakaće svakog vernika
Shutterstock

Svi su ovelili ovu ženicu, bila je neiskvarena, stidljiva, jednostavna i smirena. Međutim, kako to obično biva, kada je bilo najmanje prilika i kada se najmanje očekivalo, neprijatelj je počeo tako snažno i precizno da napada one vrline, zbog kojih ju je Bogorodica najviše volela.

Jedan čuvar je neprestano čistio oko crkve i često joj se obraćao. Ubrzo se ova monahinja zbližila s njim. Koliko je njihova veza postala jaka, govori to da je zbog tog čoveka skinula mantiju i, potajno napuštajući manastir, pošla s njim u svet!

Nedugo zatim pala se monahinja probudila iz stanja duhovnog ludila. Strasti su nestale poput pahuljice na dlanu, a đavo je postigao svoj cilj. Kad je to shvatila, bilo je prekasno.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ispovest monahinje o čudu Presvete Bogorodice rasplakaće svakog vernika Shutterstock

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Pokajanje je zahtevalo nadljudsku snagu. Vreme se nije moglo vratiti, pa je odlučila da trpi supruga. On nije bio dobar prema njoj, pa se s vremenom njen život pretvorio u mučenje. Više nije imala snage da živi, a nije želela ni da ode s ovog sveta bez pokajanja.

Nekoliko godina kasnije, taj čovek je napustio ovaj svet. Monahinja je konačno mogla ponovo da ode i vidi manastir u kome je provela najblaženije dane svog života.

Ona više nije imala to pobožno lice, već samo izmučeno, ozbiljno i nepokriveno lice, i to je iskoristila da neprimetno uđe u manastir. Na ulazu je prepoznala jednu od svojih sestara i obratila joj se. Sestra je, naravno, nije prepoznala. Želela je da vidi da li su je sestre i koliko osuđivale.

Izvinite, znate li gde je monahinja … (rekla je svoje ime) i šta joj se dogodilo?
Da, naravno – odgovori sestra. – Eno je u kapeli.

Monahinja se zaustavila.

Ne razumete, pitam za jednu koja je ovde bila pre deset godina i ukrašavala ikonu Bogorodice ružama. Sestra je takođe čudno pogleda.

– Pa, da, i dalje to radi do danas. Naša dobra sestra …eno je, ukrašava ikonu Bogorodice – odgovorila joj je ona.

Ispovest monahinje o čudu Presvete Bogorodice rasplakaće svakog vernika Shutterstock
 

Monahinja je, zbunjena odgovorom koji je najmanje očekivala, zbunjeno prešla prag crkve. Unutra je, u tišini i samoći, zaista primetila monahinju koja je ikonu ukrašavala ružama i prišla. Monahinja se okrenula. Bila je to Bogorodica. Skinula je mantiju i dala joj je:

– Evo, ćerko, obuci mantiju i ne greši više – obratila joj se Bogorodica.

Monahinja je pala na pod od straha i zaplakala. Nije mogla da podigne glavu od srama, ali Presveta Bogorodica je već bila otišla. Ispred nje je stajala samo njena ikona ukrašena ružama. Majka Božija, Milostiva i Samilosna, svih ovih godina je obavljala dužnost monahinje da prikrije njen greh i ne uvredi ostale sestre.

Monahinja se neutešno pokajala neiscrpnim suzama i osetila neizmernu sramotu. Jedino što ju je tešilo bila je neizmerna ljubav Bogorodice. Priznala je duhovniku manastira i zamolila ga da objavi sve posle njenog upokojenja. Ubrzo nakon toga je napustila ovaj svet.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading