NA DANAŠNJI DAN ROĐEN JE NAŠ NAJVEĆI SLIKAR Autor više od 1000 slika, a našao se i na listi 100 najznačajnijih Srba

Lepote Srbije

18:00

Kultura 0

Uz Uroša Predića i Đorđa Krstića smatra se za najznačajnijeg srpskog slikara realizma. Zahvaljujući izuzetno bogatom opusu sa preko 1099 dela, a naročito delima sa temama iz narodnog života i istorije, snažno je i široko uticao na likovno obrazovanje, kulturu, ali i na rodoljublje naroda. Uvršten je u 100 najznamenitijih Srba.

NA DANAŠNJI DAN ROĐEN JE NAŠ NAJVEĆI SLIKAR Autor više od 1000 slika, a našao se i na listi 100 najznačajnijih Srba
Printscreen

Rođen je u Vršcu, (Vojvodstvo Srbija i Tamiški Banat tada u sklopu Austrije) 16. juna 1859. godine kao sin prvenac Stevana Jovanovića, uglednog vršačkog fotografa.

Paja Jovanović je mnogo putovao i na tim putovanjima nalazio značajnu inspiraciju za svoj rad.

Još kao student bečke Akademije gotovo svaki raspust je koristio da putuje po Balkanu, naročito po Crnoj Gori, Primorju, Albaniji, Bosni i Hercegovini, južnoj i istočnoj Srbiji. Tamo je radio skice i studije i trudio se da što neposrednije oseti atmosferu svakodnevnog života i običaja naroda. Do detalja je beležio predele, likove, nošnje, nakit, oružje.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Pun utisaka, po povratku bi slikao mnogobrojne žanr slike: Ranjeni Crnogorac, Mačevanje, Guslar, Kićenje neveste, U zasedi, Arbanas, Arnaut s čibukom, Izdajica, Umir krvi, Borba petlova.

Ove slike su ga brzo proslavile u celom svetu, a naročito u Evropi, koja je u to vreme bila veoma zainteresovana za zbivanja na Balkanu.

Prvo priznanje dolazi već 1882. godine, na studijama u Beču, za sliku „Ranjeni Crnogorac“. Slika je bila izložena na godišnjoj izložbi Akademije, i za nju je dobio prvu nagradu i carsku stipendiju.

Srbija se ponosila svojim mladim i slavnim umetnikom. Gotovo svaka srpska kuća je imala neku njegovu oleografiju ili drugu reprodukciju sa temom iz srpske istorije ili iz narodnog života.

Printscreen
 

 

 

Komentari(0)

Loading