ZANIMLJIV MANASTIR NA OZRENU Po predanju ga osnovali Jermeni posle Kosovske bitke

M. M.

18:30

Kultura 0

Manastir Jermenčić nalazi se na Ozrenu, na 850 m nadmorske visine, sa crkvom posvećenom svetim Arhanđelima Gavrilu i Mihailu. Od Sokobanje je udaljen osam kilometara, a pored manastira protiče Čučunjska reka.

ZANIMLJIV MANASTIR NA OZRENU Po predanju ga osnovali Jermeni posle Kosovske bitke
Printscreen

Po jednom predanju manastir su podigli jermenski vojnici 1392. godine, koji su kao vazalna vojska učestvovali u boju na Kosovu na strani Turaka. Kada su videli da se bore protiv Hrišćana, napustili su bitku, prešli na stranu Srba. Po drugim pričama radi se o Jermenima koji su bežali od Turaka. Oni su podigli manastir, za koji se priča da je bio veoma bogat i da je brojao preko 400 monaha. Po drugom izvoru manastir su podigli jermenski monasi. Kaluđeri su posle turskog razaranja izbegli na Frušku Goru. Crkva je obnovljena za vreme Prvog srpskog ustanka po zapovesti srpskog vožda Karađorđa.

Sredinom 19. veka Jermenčić je "manastirište" u mestu Jermenčiću. To je stara "crkvina" na koju je 1864. godine skrenula pažnju jedna žena. Počeo se tu od tada pobožni narod okupljati i od priloga će uslediti obnova. Navodno je 1875. godine kada je izvršena opravka prihod iznosio 15-20.000 groša kapitala. Prve ostatke manastira otkrio je Nasta Kostić iz Soko Banje u Srpsko-turskom ratu, i tada je podignuta jednobrodna crkva od kamena, posle čega je više puta menjana. Spomen-česma pored manastira izgrađena je 1874. godine, a zvonik 1875. godine.

Manastirske relikvije nisu sačuvane, izuzev bronzanog pečata u obliku romboida, koji na jednoj strani ima se lik Sv. Arhangela, a na drugoj motiv sa istočnjačkom šarom.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U manastiru od 70-tih godina ne živi niko, a jedan od poslednjih monaha bio je jeromonah Emilijan Stanković (1970). Poslednja rekonstrukcija i obnova manastira je izvršena 1992. godine. Svake godine, na Sv. Arhangela Gavrila, 26. jula, organizuje se sabor, kada se kod manastira okuplja veliki broj ljudi.

 

Komentari(0)

Loading