MANASTIR ARHANGELA GAVRILA Za ovu svetinju se veruje da su je sagradili Jermeni nakon Kosovskog boja

M. M.

20:00

Turizam 0

Udaljen je 8 kilometara od Sokobanje, a pored manastira protiče Čučunjska reka.

MANASTIR ARHANGELA GAVRILA Za ovu svetinju se veruje da su je sagradili Jermeni nakon Kosovskog boja
Printscreen youtube

 

Odnosi  Srba i Jermena su uvek bili obeleženi prijateljstvom i slogom. Prisutnost Jermena na našim prostorima počinje od početka 13. veka, tačnije posle 1218. kada je Sveti Sava nakon svog putovanja po Jermeniji bio impresioniran lepotama njihovih crkava, te je sa sobom poveo nekoliko jermenskih graditelja koji su sagradili manastir Vitovnica na desnoj obali istoimene reke.

Skoro 170 godina nakon tog događaja Jermeni su u svojstvu turskih vazala došli u Srbiju. U Muratovoj vojsci na Kosovu polju bilo je jermenskih vojnika kojima je rečeno da se neće boriti protiv hrišćana. Videvši hrišćanska obeležja na srpskoj vojsci Jermeni su dezertirali i prešli na stranu Srba i borili su se na strani hrišćanske braće.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Марко Лазаревић (@marko__soko)

Legenda kaže da su ti jermenski vojnici nekoliko godina posle Kosovskog boja, negde oko 1392. godine, podigli manastir sa crkvom posvećenom svetim Arhangelima Gavrilu i Mihailu.

U narodu je ovaj manastir poznatiji pod imenom Jermenčić, a nalazi se na Ozrenu na 850 metara nadmorske visine. Udaljen je 8 kilometara od Sokobanjem, a pored manastira protiče Čučunjska reka.

U neposrednoj blizini manastira Jermenčić nalazi se veliki broj izvora, čak osam, od kojih je dva kaptirao sam hajduk Veljko. Danas u manastiru nema sveštenih lica, ali postoje pokušaji da manastir ponovo oživi. Pisanih dokumenata o postanku i razvoju manastira nema, jer su uništeni za vreme paljenja manastira od strane Turaka 1796. godine.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Marjan Nedeljković (@maki_sb)

Kako doći do manastira Jermenčić:

Komentari(0)

Loading