STENA KOJA POMAŽE DA PRONAĐETE SRODNU DUŠU Po predanju Čučuk Stana je hajduk Veljka jurila tri kruga oko ovog kamena

J. K.

19:12

Turizam 0

Na obroncima planine Ozren nalaze se bolnice za lečenje plućnih i očnih bolesti, koje su sagrađene na proplancima okruženim gorostasnim četinarima i bukovom šumom.

STENA KOJA POMAŽE DA PRONAĐETE SRODNU DUŠU Po predanju Čučuk Stana je hajduk Veljka jurila tri kruga oko ovog kamena
shutterstock

 

Izletište Očno nalazi se na planini Ozren, udeljeno svega 5 kilometara od Sokobanje. Ovo izletište je poznato kao najpoželjnija destinacija tokom prvomajskih praznika, kako meštanima Sokobanje, tako i turistima koji dolaze da ovde provedu prvomajske praznike.

Najzanimljiviji detalj na ovom izletištu, koje je okruženo šumom je stena koja se nalazi na sredini izltišta. Ovu stenu nazivaju i Kamen Ljubavi.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Dugo se prepričavalo po sokobanjskom kraju da se još na rođenju znalo da će mali Veljko biti junak. Neustrašiv i hrabar je bio, ali s devojkama nije umeo. U srcu mu je bio samo jatagan sve dok sa Čučuk-Stanom nije stigao na Ozren. Naime, legenda kaže da je Veljko stalno izmicao Stani, ali su ga njena volja, neustrašivost i upornost doveli pred kamenu stenu.

shutterstock

 

Po narodnom verovanju  par treba da napravi tri kruga oko stene, zatim se popne na njoj i ostaće u ljubavi do kraja života. Kako se ovaj kamen našao baš na sredini livade niko ne zna, a legenda kaze da je ovaj kamen učvrsti ljubav Čučuk Stane i hajduk Veljka.

Po predanju Čučuk Stana je hajduk Veljka jurila tri kruga oko stene dok ga nije uhvatila, prespavali su na steni i njihova ljubav je bila večna. Osim domaćih parova, na ovoj steni su viđeni i mnogi parovi iz inostranstva koji su ovde ovekovečili svoju ljubav.

Da li je ova legenda tačna odgonetnite sami, napravite tri kruga oko kamena, popnite se na njega i videćete da li će vaša ljubav biti večna.

Kamen ljubav na mapi:

Komentari(0)

Loading