MESTO SUSRETA DVOJICE VELIKANA Jedan od najstarijih stambenih objekata u Beogradu nekada predviđen za rušenje a danas predstavlja značajan muzej

J. K.

15:18

Kultura 0

Galerija Muzeja Vuka i Dositeja predstavlja fond memorijalnog muzeja, posvećenog prosvetitelju i prvom srpskom ministru prosvete Dositeju Obradoviću i reformatoru srpskog jezika, tvorcu srpskog književnog jezika, Vuku Karadžiću.

MESTO SUSRETA DVOJICE VELIKANA Jedan od najstarijih stambenih objekata u Beogradu nekada predviđen za rušenje a danas predstavlja značajan muzej
Wikipedia

 

Zgrada Dositejevog liceja jedan je od najstarijih stambenih objekata u Beogradu. Smatra se da ju je krajem 18. veka podigla imućna turska porodica.

Po svojim arhitektonskim rešenjima pripada kućama balkanskog tipa, pravougaone, nerazuđene osnove sa prizemnim i spratnim prostorom. Spoljnu dekoraciju gornjeg, nešto isturenijeg dela građevine čine profilisani venci, plitka fasadna plastika i dva erkera – jedan na južnoj, uličnoj, a drugi polukružni, okrenut istočnoj strani gde se nalazila bašta.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Prizemlje je imalo izrazito ekonomsku namenu i u njemu su bili smešteni dućan, odžaklija, prostorije za poslugu i ostava. Na spratu su se nalazile sobe za stanovanje sa orijentalnim rasporedom unutrašnjeg prostora, kojim se postizala odvojenost dela zgrade namenjene intimnom životu (haremluka) od prostorija namenjenih javnom životu (selamluka).

U periodu od 1808–1813. služila je za smeštaj Velike škole, prve više prosvetne ustanove u Srbiji. Nakon propasti I srpskog ustanka često je menjala namene i vlasnike, što je dovelo do izmena u unutrašnjoj organizaciji prostora.

Promene, ipak, nisu ugrozile arhitektonske vrednosti zgrade. Obimnim konzervatorsko-restauratorskim radovima izvršenim 1948. objektu je vraćen prvobitni izgled, nakon čega je u njega smešten novoosnovani Muzej Vuka i Dositeja.

Muzej je smešten u jednom od najstarijih delova Beograda,  u Ulici gospodar Jevremovoj broj 21 i zajedno sa Bajrakli džamijom i Šeih-Mustafinim turbetom predstavlja arhitektonsko svedočanstvo dugovekovnog prisustva turske vladavine u Beogradu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @just_one_sweet_

Delfa Ivanić je u svojim Uspomenama ostavila zapis kako je u avgustu 1930. godine u Lipiku uporno, danima uticala da Aca Stanojević ne ruši zgradu koja je danas Muzej Dositeja i Vuka. On je to planirao i kao opštinski odbornik grada Beograda u svome referatu podneo je predlog, da se radi regulacije ulice sruši zgrada Muzeja Dositeja i Vuka, a ona se zbog kulturnih razloga protivila takvoj njegovoj odluci. Na kraju ju je poslušao i obećao joj, da će se pri povratku u Beograd povući ta odluka, što se i desilo.

Muzej Vuka i Dositeja na mapi: 

 
tomanija obrenović

IGRE PRESTOLA STAROG BEOGRADA: Životna priča Tomanije Obrenović, žene koja je promenila tok istorije!

Kultura

14:00

25 april, 2024

Kažu da iza svakog uspešnog muškarca stoji jaka žena. Da je tako svedoči i sudbina Jevrema Obrenovića, mlađeg brata kneza Miloša, koji je imao privilegiju da život deli sa gospa Tomanijom. Iako su joj često pripisivali oštrinu i sklonost ka spletkama, u svojoj intimi ova oštroumna žene bila je samo majka koja je svim srcem radila za dobrobit svojih potomaka. A i kako ne bi, imala ih je devetoro.

Komentari(0)

Loading