KULTURNE MANIFESTACIJE U SRBIJI Događaji koji povezuju i duhovno oplemenjuju svakog posetilaca

J. K.

09:58

Manifestacije 0

Pored svih prirodnih lepota i ukusne hrane koju nudi Srbija, posebnu pažnju bi trebalo usmeriti na kulturu koja je  izuzetno bogata i širolika, samim tim obiluje brojnim manifestacijama koje su godinama najposećenije u regionu pa i šire.

KULTURNE MANIFESTACIJE U SRBIJI Događaji koji povezuju i duhovno oplemenjuju svakog posetilaca
shutterstock

 

Sajam knjiga

shutterstock

 

Kada se govori o kulturnim manifestacijama nezaobilazno je pomenuti Međunarodni beogradski sajam knjiga, on predstavlja najstariju i najposećeniju kulturnu manifestaciju koja se održava u oktobru i okuplja veliki broj ljubitelja čitanja i dobrog štiva. Veliki broj autora, izdavača i knjižara nude vam priliku da se upustite u svet mašte i da po najpristupačnijim sajamskim cenama priuštite sebi knjigu. Zanimljivo je da je prvi beogradski sajam knjiga organizovan u kafani „Kolarac“. Procenjuje se da beogradski sajam knjiga svake godine poseti oko 150.000 ljudi. Prostorije u kojima se održava prateći program beogradskog sajma knjiga nazvane su po našim najvećim piscima. Tako postoji sala Borislava Pekića, Ive Andrića, Vaska Pope, Janka Veselinovića, ali i plato Miloša Crnjanskog.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Noć muzeja

shutterstock

 

Ideja da se za jedno veče poseti veliki broj muzeja proistekla je u Nemačkoj, tačnije u Berlinu. Ovaj koncept se ubrzo proširio po čitavom svetu pa tako i kod nas gde se od 2005. godine organizuje. Prva Noć muzeja održana je u 5 beogradskih muzeja i galerija, uspela je da privuče oko 4.000 posetilaca. Tokom večernjih časova, vrata posetiocima otvaraju sve velike muzejske institucije u više od 70 gradova i mesta širom Srbije. Tada kulturne ustanove nude znatno povoljnije cene ulaznica, kako bi ohrabrile što veći broj posetioca da se upuste u istraživanje kulturnog, umetničkog i drugog nasleđa zemlje. Ova manifestacija održava se 18. maja što je ujedno i međunarodni dan muzeja.

 

Kustendorf

shutterstock

 

Međunarodni festival filma i muzike koji se odžava na obroncima planine Zlatibor, relantivno mlada manifestacija s obzirom na to da je pokrenuta pre nešto više od desetak godina. Tvorac festivala je reditelj Emir Kusturica, a događaj je zamišljen kao mesto gde će se okupljati velikani savremenog filma kao i mladi filmski stvaralaci. U takmičarskom delu učestvuje preko 20 filmova, gde će pobednik biti nagrađen Zlatnim jajetom. Tradicionalno se festival održava svakog janura. Mesto manifestacije je etno selo Drvengrad kraj mesta Mokra Gora, koje se nalazi u predivnim predelima između Zlatibora i Tare.

 

Sterijino pozorje

shutterstock

 

U sećanje na stogodišnjicu smrti našeg čuvenog komediografa Jovana Sterije Popovića, 1956. godine je u Novom Sadu ustanovljeno Sterijino pozorje, festival nacionalne drame. U stvaranju manifestacije učestvovale su brojne značajne ličnosti tog perioda, poput Ive Andrića. Festival Sterijino pozorje održava se svake godine 26. maja i taje deset dana, sve predstave se odigravaju u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.  Takmičenje se održava u dve kategorije: najbolje predstave domaćih i stranih teatara rađene po tekstovima naših pisaca i najbolje predstave domaćih pozorišta rađene po tekstovima stranih pisaca.

Maglič tvrđava

MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Manifestacije

17:00

12 mart, 2024

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

Komentari(0)

Loading