Tamjanika – grožđe koje „miriše kao da se neko moli“: Verovanje da donosi sreću ako se pojede u tišini

Jadranko Žugić

19:00

Kultura 0

U vinogradarskim krajevima Srbije, posebno u zapadnim delovima Šumadije i južnoj Srbiji, tamjanika se nije jela kao obično grožđe. Prvi grozd se brao ćutke, nikad nožem, i jeo bez reči. Verovalo se da njegov miris otvara srce, a tišina čuva ono što dolazi.

grožđe
Shutterstock

Tamjanika je poznata kao najmirisnija sorta grožđa na Balkanu. Njena aroma podseća na tamjan, po čemu je i dobila ime, ali u narodnoj tradiciji Srbije tamjanika nije bila samo desert ni vino – bila je znak. Verovalo se da ko prvi zreo grozd tamjanike ubere u tišini i pojede bez reči, time „otvara sreću“, ali samo ako mu srce nije puno gorčine. U suprotnom, miris koji podseća na molitvu – „vratiće ono što nije očišćeno“.

Grozd koji se ne bere nožem

Stari vinogradari znali su da tamjanika ima svoje vreme, ali i svoj način.

Možda vas zanima:

Grozd se nije skidao sečivom.

Možda vas zanima:

Skidao se rukom, pažljivo, kao da se skida svetinja sa grane.

Možda vas zanima:

Ko bi prvi ubrao zrelu tamjaniku, morao je da je pojede na zemlji, blizu čokota, bez razgovora.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U selima oko Aleksandrovca, govorilo se:
„Ako pričaš dok jedeš tamjaniku – ne čuješ šta ti miris kaže.“

Miris koji „čisti kuću iznutra“

Zbog svoje intenzivne arome, tamjanika je smatrana biljkom koja podseća na svetilište.
U nekim kućama se prvi grozd stavljao na sto kraj ikone, da stoji tri dana pre nego što se pojede.
Verovalo se da tada kuća dobija mir, a ukućani snagu da kažu ono što već dugo ćute.

Ako bi tamjanika uvenula pre nego što se pojede – znak je bio da se u kući nešto krije.

Zašto se tamjanika jede bez reči

U narodnoj slici sveta, neke stvari ne smeju da se prekinu govorom.
Tamjanika je među njima.
Njen miris je, verovalo se, glas predaka, glas zemlje i glas onoga što te čeka.
Kad se prvi put u godini jede, to se čini u tišini – da duša zna da primi.

Zato su je najčešće jeli stariji ukućani, ili oni koji nisu dugo bili u kući, da se veza „vrati na svoje mesto“.

Danas – vino poznato, ali značenje zaboravljeno

Danas je tamjanika postala ime etikete.
Ali malo ko zna zašto se tako zove, i kako se nekada brala i jela.
Njen miris i dalje opija, ali poruka koju je nosila – retko ko danas čuje.

A možda još uvek, ako prvi grozd pojedeš sam, bez reči –
nešto u tebi zna da si primio dar.

čačak

Znaju i te kako da "izgrebu" uspeh: Čačane sa druge strane Morave decenijama unazad zovu Grebićima - a, evo i zašto

Kultura

18:00

20 decembar, 2025

Kroz dugu srpsku istoriju svako selo ili grad imalo je svoje obeležje po kojem je bilo prepoznatljivo i razlikovalo se od ostalih. Da li su bili hrabri, spretni, podli ili lukavi, sve je to na kraju završavalo u njihovim nadimcima i prenosilo se sa kolena na koleno. Od davnina su Čačani u Srbiji poznati kao Grebići, a da se ni dan danas ne zna zašto su žitelji grada na Moravi dobili upravo taj epitet.

Komentari(0)

Loading