JEDAN OD NAJVEĆIH SRPSKIH SLIKARA Ustaše su na stravičan način ubile našeg velikana jer nije želeo da uradi jednu stvar!

Lepote Srbije

18:00

Kultura 0

Sava Šumanović je bio jedan od najpoznatijih srpskih slikara moredne umetnosti.

JEDAN OD NAJVEĆIH SRPSKIH SLIKARA Ustaše su na stravičan način ubile našeg velikana jer nije želeo da uradi jednu stvar!
printscreen

 

Sava Šumanović je najpoznatiji srpski slikar 20. veka. Rođen je 22. januara 1896. godine u Vinkovcima. Potiče iz ugledne i dobrostojeće porodice koja se ubrzo nakon njegovog rođenja preselila u Šid.

Kao desetogodišnjak odlazi u Zemun, gde upisuje gimnaziju, ali i slikarski kurs profesora Isidora Junga. Usprotivio se očevoj želji da postane advokat i 1914. u Zagrebu upisuje Višu školu za umjetnost i obrt. Završava je sa najboljim ocenama 1918. godine i počinje da javno izlaže svoja dela.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U svojim ranim delima, Sava insistira na atmosferi i spretno koristi bojene senke i tanke slojeve boje. Pored slikarstva, bavi se ilustracijom, grafikom i scenografijom. Slikarstvo Save Šumanovića u ovom periodu pokazuje uticaje secesije i simbolizma.

 

Jeseni 1920. Sava odlazi u Pariz i iznajmljuje atelje na Monparnasu. Učitelj mu je bio Andre Lot, istaknuti likovni pedagog pravca analitičkog kubizma.

U Parizu se družio sa Rastkom Petrovićem, Modiljanijem, Maks Žakobom i drugim umetnicima. Uticaji kubizma su vidljivi u ovoj ali i u kasnijim fazama slikarevog rada. Može se opravdano reći da je ovaj slikarski jezik Sava Šumanović doneo u Srbiju i da njegova dela ostaju najreprezentativniji primer domaćeg kubističkog slikarstva.

Po povratku u Šid, 1930, slika lokalne pejzaže i aktove. Tri godine radi na ciklusu velikih platana „Šidijanke“, a kasnije na ciklusu „Beračice“, posvećenom berbi grožđa.

Za vreme Drugog svetskog rata Šid ulazi u sastav Nezavisne Države Hrvatske i ćirilica je zabranjeno pismo, pa se Sava iz proteste ne potpisuje već samo označava godinu nastanka slike.

 

Na Veliku Gospojinu, 28. avgusta 1942. godine, Savu su, zajedno sa još 150 Srba iz Šida, oko 6 sati ujutru, uhapsile ustaše i odvele u Sremsku Mitrovicu.

Odsekli su mu obe šake, polomili mu obe ruke iz ramena, i polumrtvog ga bacili u krečanu, jer nije svoja dela želeo da potpisuje „latinicom“. Ćirilica je u (ND)Hrvatskoj bila zabranjena i pisanje ćirilicom se kažnjavalo smrtnom kaznom.

Galeriju Save Šumanovića je 1952. godine u Šidu osnovala njegova majka. Tamo je bila izložena većina njegovih slika, a i danas je Galerija poznata po tome što poseduje preko 300 slika ovog velikog umetnika.

 

 

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading