BAROKNI DRAGULJ U SRCU VRŠCA Ovaj velelepni dvor krije mnoge vredne zbirke ikona sakupljenih u Banatu

Jelena Vamović

12:19

Turizam 0

Vladičanski dvor je dvor vladike banatskog i jedini je koji potiče iz baroknog doba, a da ima ovu namenu.

BAROKNI DRAGULJ U SRCU VRŠCA Ovaj velelepni dvor krije mnoge vredne zbirke ikona sakupljenih u Banatu
shutterstock

 

Stanovnici Dvorske ulice u Vršcu često će vam u razgovoru ponosno istaći da žive u blizini jednog od najvelelepnijih zdanja u tom gradu. Reč je o Vladičanskom dvoru, po kom je ulica i dobila ime.

Ovaj spomenik kulture od izuzetnog značaja izgrađen je sredinom 18. veka, za vreme vladike Jovana Georgijevića, a vezuje se za premeštanje Eparhije vršačke iz Karansebeša (Rumunija) u Vršac, 1750. godine.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

shutterstock

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

U prizemlju dvora nalazi se kapela koja je posvećena Svetim arhangelima Mihajlu i Gavrilu sa ikonostasom oslikanim oko 1760. godine. Taj ikonostas vrlo je značajan zbog toga što spada u retke ikonostase iz tog perioda. Takođe, tu se nalazi i čudotvorna ikona Bogorodica Vinčanska-Bezdinska.

Vladika Gavrilo Zmejanović je 1904. godine izvršio obnovu dvora, kada je on u potpunosti promenio izgled tako što je izmenjen ulazni deo i obnovljen krov. Najskorija obnova bila je 2016. godine kada su na krov postavljene prohromske ploče, a umesto gromobrana postavljeni su pozlaćeni krstovi, koji su poklon Ukrajinske pravoslavne crkve.

shutterstock

 

Dvor krije i mnoge vredne zbirke ikona sakupljenih u Banatu koje obuhvataju period od tri veka, portrete vladika, bogatu riznicu crkvenih predmeta i veliku biblioteku. Ikone u zbirci su dela Zogofa Petra, Prvula, Šerbana Popovića, Nedeljka Popovića, Jovana Četirevića Grbovana i nepoznatih majstora.

Posebno je zanimljiva ograda sa bogatom baroknom kombinacijom zidne mase i kovanog gvožđa i lepo uređeno dvorište.

shutterstock

 

Pored lepote svoje arhitekture, ovaj spomenik kulture je važan i po svojoj ulozi u istoriji srpskog naroda pod Austrijom.

Među Vrščanima se prenosi legenda o tunelu koji se prostire od Vladičanskog dvora do Vršačke kule, a u kome se čuvaju dragocenosti. Međutim, on do danas nije pronađen.

seoski turizam

PRELEPA ŠUMADIJA Ovaj grad doživljava ekspanziju seoskog turizma, ovde se odmara i duša i telo!

Turizam

20:00

4 maj, 2024

Gornji Milanovac - Smeštena u srcu Srbije opština Gornji Milanovac ima veliki turistički potencijal. Tokom poslednjih godina prirodno bogatstvo koje im je Bog dao meštani ovog kraja sve češće odlučuju da podele sa drugima. Sve je više onih koji se odlučuju da se bave seoskim turizmom, a jedan od njih je i Branko Trbović iz sela Ozrem koji na svom imanju napravio pravi mali raj.

Komentari(0)

Loading