NEOBIČNI REKORDER Ovaj grad u Srbiji ima čak 19 mostova, a nijedna reka ne protiče kroz njega

Lepote Srbije

19:00

Turizam 0

Da li ste znali za ovaj podatak?

NEOBIČNI REKORDER Ovaj grad u Srbiji ima čak 19 mostova, a nijedna reka ne protiče kroz njega
Shutterstock

 

Malo je gradova u Srbiji kroz koje ne protiče nijedna reka. A još manje je onih koji imaju 17 mostova, a nijednu reku. Tačnije, samo jedan grad može da se pohvali ovom zanimljivom činjenicom – Vršac.

Vrščane ponekad “prodrma” tuga što nemaju pravu reku, ali se ubrzo smire kad se sete da bi takvom vodotoku morali mnogo više pažnje da poklone.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Došljaci često zadirkuju Vrščane da su dizali mostove preko praznog korita, ali stari vršački neimari su ozbiljno shvatali “svoju reku” i pažljivo je premošćavali tamo gde su ljudi imali potrebu da paorskim zapregama ili paradnim fijakerima pređu s jedne na drugu obalu.

NEOBIČNI REKORDER Ovaj grad u Srbiji ima čak 19 mostova, a nijedna reka ne protiče kroz njega Printscreen/Instagram
 

Pričaju ove kamene ćuprije mnoge priče – od onih o tajnim sastancima ljubavnih parova, do priča o podivljalim vodenim bujicama koje su, dešavalo se, odnosile i ljudske živote.

Od svih ćuprija u Vršcu po lepoti se izdvaja most kod Male crkve, koji je podignut krajem 19. veka i obiluje elementima secesije. On je najlepši, ali i najfrekventniji vršački most, koji moraju da pređu svi koji u taj grad dolaze iz pravca Beograda.

Njegova specifičnost je i u tome što se nalazi u ulici koja ima dva imena – do mosta se zove Ulica Drugi oktobar, a od mosta Dvorska. Ali pitanje je koliko dugo će on izdržati teret savremenog saobraćaja.

Evo kako doći od Beograda do Vršca:

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

 

Komentari(0)

Loading