KUĆA SLAVNOG GEOGRAFA Muzej jednog od najvećih naših naučnika

M. M.

13:01

Kultura 0

Jovan Cvijić je bio jedan od najvećih srpskih naučnika (1865-1927), a Beograđani i danas mogu da uživaju u nasledstvu koje je ostavio svima nama.

KUĆA SLAVNOG GEOGRAFA Muzej jednog od najvećih naših naučnika
Muzej u Beogradu

 

Vrata Memorijalnog muzeja Jovana Cvijića otvorena su svakog dana, osim ponedeljka, a kako navodi kustos Danica Vukdragović, sav „nameštaj koji je izložen u muzeju je autentičan, osim onog dela koji je supruga Ljubica ustupila nakon njegove smrti“.

– Posle njegove smrti, a po njegovoj želji, supruga je ustupila deo njegovog nameštaja Geodetskom zavodu, čiji je bio i osnivač. U to su uključeni lična biblioteka i njegov radni sto, a u bombardovanju 1944, kada je pogođena zgrada Univerziteta, uništen je i taj deo nameštaja – navela je Danica.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Muzej je otvoren je 1968. u kući u kojoj je veliki geograf i naučnik živeo i radio. Nalazi se u Kopitarevoj gradini, u više od 100 godina starom kulturnoistorijskom jezgru grada, a sagrađena je 1905. po nacrtima i željama samog Cvijića.

Radno vreme Muzeja je utorkom, sredom, četvrtkom i subotom od 10 do 17 , petkom od 10 do 18 i nedeljom od 10 do 14.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dragana Ilic (@_oatflake_)

tomanija obrenović

IGRE PRESTOLA STAROG BEOGRADA: Životna priča Tomanije Obrenović, žene koja je promenila tok istorije!

Kultura

14:00

25 april, 2024

Kažu da iza svakog uspešnog muškarca stoji jaka žena. Da je tako svedoči i sudbina Jevrema Obrenovića, mlađeg brata kneza Miloša, koji je imao privilegiju da život deli sa gospa Tomanijom. Iako su joj često pripisivali oštrinu i sklonost ka spletkama, u svojoj intimi ova oštroumna žene bila je samo majka koja je svim srcem radila za dobrobit svojih potomaka. A i kako ne bi, imala ih je devetoro.

Komentari(0)

Loading