PAMTI NAJVEĆE LEGENDE CRVENE ZVEZDE Užičanin od svog doma napravio muzej sa kolekcijom od Prvog svetskog rata pa do Miloševića (FOTO)

J. K.

18:11

Zanimljivosti 0

Ono što nema niko u svetu nema, može se pronaći pod krovom jednog Užičanina, koji je svoj dom pretvorio u privatno istorijski arhiv i mini muzej još iz vremena od Prvog svetkog rata do današnjih dana.

PAMTI NAJVEĆE LEGENDE CRVENE ZVEZDE Užičanin od svog doma napravio muzej sa kolekcijom od Prvog svetskog rata pa do Miloševića (FOTO)
rina.rs

 

Dogančić Ljubodrag poseduje zbirku najvećih legendi Crvene Zvezde i maršala Tita, sa istorijskom građom potkovanom autentičnim slikama, medaljama i pečatima iz perioda bivše SFRJ.

"Moj prvi ram je bila članska karta Crvene zvezde, imao sam priliku da 1954. god unesem loptu na Marakanu sa kojom je započeta jedna od bitnijih utakmica našeg velikana što je za bila mene velika čast. Moj otac je bio član i prijatelj našeg najvećeg kluba i sa osnivačem Slobodanom Penezićem Krcunom još od nastanka. Ja sam tada imao motiv da sakupljam sve vezano za legende Crvene Zvezde, kao i da zapisujem važne datume iz tog perioda, ovekovečim i uramim. Zahvaljujući trenucima koje sam proživeo sa ovim slavnim klubom mislim da ovakava muzej nema niko na prostoru bivše Jugoslavije", kazao je Ljubodrag.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Osim legendarnog fudbalskog kluba, ovaj Užičanin bio je fasciniran likom i delom doživotnog predsednika SFRJ. Do sada je skupio blizu dve stotine ramova sa slikama, isečcima iz novina, i beležio svaki korak Josipa Broza Tita, kao i predsednike koji su zauzeli maršalovo mesto nakon njegovog odlaska 1980. godine.

"Kada dođete pod moj krov imate utisak da ste upali u jedan vremeplov u doba komunizma sa slikama maršala Tita. Sa njim sam se i lično sreo u Plavom vozu, imao sam tri godine, a ljubav prema drugu Titu nastavila se i kasnije.  Pratio sam zbivanja iz tog vremena pa sve do Slobodana Miloševića", rekao je Ljubodrag. 

U mladosti ovaj Užičanin bavio se boksom i malim fudbalom, pa dobro pamti i sve uspešne sportiste iz bivše Jugoslavije, čije fotografije poseduje.

Još pre pedeset godina jedan od najpopularniji sportova u Užicu bio je boks. Na svakom meču Hala sportova je bukvalno bila prepuna ljubitelja ovog sporta. Nosio sam kapitensku traku BK „Sloboda koji je u to vreme bio jako popularan. Bavio sam se i malim fudbalom iz hobija ali nisam umao puno uspeha na tom polju“, kazao je Ljubodrag.

Sa svojom kolekcijom do sada je posetio brojne istorijske arhive u Beogradu, Subotici, Kragujevcu, ali u Podgorici, sa koferom u ruci punog ramova i spisa dobio je brojne pohvale i zahvalnice i po neku knjigu za njegov svojevrsni arhiv.

"Imam zahvalnice na koje sam ponosan, Istorijskog ariva Srbije kao i Železnice čiji sam bio radnik, i danas ovaj muzej je otvoren za sve koji žele da se prisete tog perioda, ali i za neke nove naraštaje koji žele da se opoznaju sa istorijom naše zemlje i kroz sta je ona prolazila“, zaključio je Dogančić.

Komentari(0)

Loading