TERZIĆA AVLIJA Predstavljena je kao muzej u stilu tipičnog starog srpskog domaćinstva, koji se nalazi ispod same bukove šumice, na pradedovskom ognjištu domaćina (VIDEO)

Lepote Srbije

13:00

Turizam 0

Ograda od pruća skriva dve stare kuće. Kuće pune antikviteta kao i deo kljove mamuta. Posebnu pažnju privlači originalna postavka škole osnovane u ovom domaćinstvu, prve u selu Zlakusa.

TERZIĆA AVLIJA Predstavljena je kao muzej u stilu tipičnog starog srpskog domaćinstva, koji se nalazi ispod same bukove šumice, na pradedovskom ognjištu domaćina (VIDEO)
Printscreen/Instagram

Etno park Terzića avlija, kao seosko turističko domaćinstvo, iz okoline Užica, u selu Zlakusa (185 km od Beograda) predstavlja jednu vrstu muzeja na otvorenom i zatvorenom.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dani (@dani_zuni)

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Datira sa početka 20. veka, kao tipično seosko domaćinstvo iz okoline Užica, sa starim kućama i okućnicom kao što su salaš, šupa, mlekar, bunar, kačara… Sa radom, etno park je počeo 2005. godine i godišnje ga poseti oko 6000 gostiju, domaćih i stranih. U Etno parku Terzića avlija je i sedište Etno udruženja Zavičaj koje je osnovano sa ciljem negovanja kulture, tradicije, običaja, starih zanata i razvoj sela kroz pospešaj seoskog turizma i očuvanja životne sredine. Terzića avlija je ujedno i začetnik seoskog turizma u Zlakusi, Gradu Užicu i sinonim za seoski turizam zlatiborskog kraja i često je mesto studijskih poseta za mnoge grupe novih davaoca usluga u seoskom turizmu u Srbiji i van njenih granica.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dani (@dani_zuni)

 

Od Etno parka Terzića avlija polaze markirane kružne pešačke staze (u ukupnoj dužini 60 km) koje spajaju etno park sa najznačajnijim turističkim objektima u okolini - spomenikom prirode Potpećka pećina, spomenikom u obliku kamene piramide iz Drugog svetskog rata na najvišem vrhu sela Gradina odakle se pruža veličanstven pogled pod 360 stepeni na vrhove Zlatibora, selo Drežnik, dolinu reke Rzava, Ovčar, Kablar, zlakuško, uzićko i potpećko polje, zatim sa Roškom banjom, rekom Rzav, majdanom u selu Rupeljevo gde zlakuški grnčari vade jednu od sirovina (mineral kalcita, vrsta) za izradu svog posuđa ...

 

Pored obilaska muzejskog dela i usluga prenoćišta, organizovanim turističkim ponudama etno park nudi mogućnost organizovanja prolaznih ručkova, prezentaciju starog grnčarskog zanata, posete grnčarskim domaćinstvima i Potpećkoj pećini, pešačenje markiranim pešačkim stazama, mini folklorne koncerte Etno udruženja „Zavičaj”, izložbe i prezentacije izrade narodne nošnje, organizovanje manjih seminara i slično.

Etno park „Terzića avlija” je sedište Etno udruženja „Zavičaj” i otvorena je za posete preko cele godine.

Nagrade i priznanja

Etno park Terzića avlija, dobitnik je najvećeg priznanja u oblasti seoskog turizma – Turistički cvet 2008, za dati doprinos razvoju turizma u Srbiji i kao najuspešnije seosko turističko domaćinstvo u Srbiji, koje dodeljuje Turistička organizacija Srbije, na svetski Dan turizma. Takođe, 2008. godine „Terzića avlija” je bila u nominaciji za brend „Najbolje iz Srbije”, po predlogu Ministartva trgovine RS i Privredne komore Srbije, Ambasade Kraljevine Holandije u Sarajevu, međunarodne organizacije Care International, kao i USAID-a.

 

 

Izvor: vikipedija

 

Komentari(0)

Loading