DUŠKO RADOVIĆ O ŽIVOTU Snažna poruka koju svi treba da pročitaju

Lepote Srbije

19:00

Kultura 0

Duško Radović (1922–1984) bio je jedan od najvoljenijih i najuticajnijih srpskih pesnika, novinara, pisaca i aforističara, poznat po svojoj jednostavnosti, duhovitosti i toplini. Njegove reči bile su prožete mudrošću, često upakovane u kratke i sažete forme, koje su ostavile trajan utisak na generacije čitalaca i slušalaca.

DUŠKO RADOVIĆ O ŽIVOTU Snažna poruka koju svi treba da pročitaju
Printscreen/Youtube

Najpoznatiji je po svojim emisijama na radiju, posebno emisiji "Beograde, dobro jutro", u kojoj je svakog jutra delio misli i aforizme koji su inspirisali i ohrabrivali mnoge ljude. Njegovi aforizmi su postali deo svakodnevnog života i govora u Srbiji, jer su jednostavno i direktno, ali s puno dubine, oslikavali život i društvene prilike.

Pored aforizama, Radović je pisao i dečju poeziju, drame, scenarije, ali i tekstove za pesme. Njegova knjiga "Poštovana deco" jedna je od najpoznatijih i omiljenih zbirki dečje poezije. Takođe je bio autor mnogih popularnih TV emisija i dečjih programa, uključujući kultnu emisiju "Na slovo, na slovo".

Nema osobe koja bar jednom nije zakukala kako joj je život težak, kako nema volje, želje za življenjem, kako uvek ima nešto što nam u životu fali.
Кao i mnogo puta do sada, aforizmi Duška Radovića nas pokreću da se duboko zamislimo nad svojim rečima i postupcima i da život sagledamo iz jednog drugačijeg ugla.
Ovo je prava poruka za sve one koji često kukaju nad svojim životom i svojom sudbinom!

“Malo je života bez šavova i zakrpa…
Ne može! Čovek je proklet! On bi hteo i dugo da živi i da mu bude lepo.

E, a to je malo teže. Ne može! Može dugo, ali iz parčića.

Pogledajte, svako od nas nosi neku zakrpu…
Svakome se primeti gde je šav – nekome na licu, nekome u očima,
nekome u glasu! Svi smo mi krpljeni i sastavljani – iz mnogo delova.
Mi više volimo život, nego život nas. U tome je stvar!
E, a ako ga tako volimo, onda nije red da ga ogovaramo i da mu nalazimo mane.
Jel’ tako?”
nacionalna klasa

Šta je PISALO na kombinezonu Flojda iz "Nacionalne klase“?

Kultura

15:00

17 septembar, 2024

FILM "Nacionalna klasa" stekao je veliku popularnost kada je izašao u bioskope 1978. godine, a glavnog glumca, Dragana Nikolića, koji je u ovoj dramakomediji igrao vozača trkačkih automobila Branimira Mitrovića Flojda, vinula je u zvezde srpskog glumišta.

Komentari(0)

Loading