Ovo je čuveni recept za Titov kolač, omiljenu poslasticu svih Jugoslovena: Sad je jasno zašto je bio stroga tajna
Titov kolač bogat je orasima i čokoladom, a ukoliko želite da naučiti kako da ga napravite, donosimo vam provereni recept sa kojim nećete pogrešiti
Naziv Titova torta ili Titov kolač ova poslastica dobila je po tome što je nekadašnji predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito, osvedočeni gurman i ljubitelj finih zalogaja, u njoj posebno uživao. Navodno je recept dugo bio strogo čuvana tajna.
Sastojci za Titov kolač
Za koru:
4 jajeta
Možda vas zanima:
DOMAĆE VANILICE: Po receptu naših baka
Domaće vanilice su generacijama omiljen kolač jer budi uspomene na detinjstvo. NJihov sočan ukus, a još lepši miris dobitna su kombinacija koja je osvojila mnoga srca.
Pita od 3 ukusa i kupovnih kora: Kad se spoji mak, jabuke i orasi dobije se savršenstvo ukusa
Ukoliko volite sve slatke pite, ova će od sada biti vaš favorit jer su u njoj svi najsavršeniji ukusi
Možda vas zanima:
DOMAĆE VANILICE: Po receptu naših baka
Domaće vanilice su generacijama omiljen kolač jer budi uspomene na detinjstvo. NJihov sočan ukus, a još lepši miris dobitna su kombinacija koja je osvojila mnoga srca.
Pita od 3 ukusa i kupovnih kora: Kad se spoji mak, jabuke i orasi dobije se savršenstvo ukusa
Ukoliko volite sve slatke pite, ova će od sada biti vaš favorit jer su u njoj svi najsavršeniji ukusi
Možda vas zanima:
DOMAĆE VANILICE: Po receptu naših baka
Domaće vanilice su generacijama omiljen kolač jer budi uspomene na detinjstvo. NJihov sočan ukus, a još lepši miris dobitna su kombinacija koja je osvojila mnoga srca.
Pita od 3 ukusa i kupovnih kora: Kad se spoji mak, jabuke i orasi dobije se savršenstvo ukusa
Ukoliko volite sve slatke pite, ova će od sada biti vaš favorit jer su u njoj svi najsavršeniji ukusi
200 g šećera
1 vanilin šećer
100 g mlevenih oraha
5 kašika skuvane kafe
5 kašika brašna
1 prašak za pecivo
3 kašike ulja
Za prvi fil:
400 ml mleka
5 kašika brašna
2 žumanceta
Za drugi fil:
200 g putera
10 kašika šećera
1 vanilin šećer
100 g otopljene čokolade
3 kašike oraha
Za posipanje:
Malo narednane čokolade
Malo mlevenih oraha
Kako se pravi Titov kolač
Za koru odvojite belanca od žumanaca. U belanca dodajte 100 gr šećera i umutite mikserom. U žumanca dodajte takođe 100 gr šećera i izmiksajte. Nakon toga dodajte 5 kašika hladne kafe, 100 gr oraha, 5 kašika brašna, 3 kašike ulja, 1 prašak za pecivo i smesu od belanaca. Sve sjedinite, izlijte u pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata.
Za to vreme pripremite filove. U 400 ml meka dodajte 5 kašika brašna i 2 žumanca, pa sve kuvajte uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. Za drugu fil u 200 gr putera dodajte 10 kašika šećera, 100 gr istopljene čokolade i 1 vanilin šećer. Sve dobro umutite, pa pomešajte sa ohlađenim filom od mleka. Kada je kora pečena izvadite i ostavite da se prohladi, a potom ravnomerno premažite fil i ostavite da se stegne. Ukrasite rendanom i čokoladom i mlevenim orasima, pa ga secite ma kocke želejen velićine i služite.
PO RECEPTU STEVE KARAPANDŽE Najukusnija kombinacija MESA i KROMPIRA, ova musaka je PRAZNIK za sva čula
Čuveni kuvar Stevo Karapandža podelio je recept za musaku sa jogurtom
Lovačka salata: Najbolji recept za zimnicu, bolju čak i od ajvara
Donosimo vam najbolji recept za lovačku salatu, koja se sprema jednostavnije od ajvara.
OBARA S NOGU SLOVENCE I ITALIJANE Branka neumorna i u penziji, najponosnija na specijalitet koji je naučila od svekrve a to je slatko od šljiva punjeno orahom
Za žene na selu, naročito starije životne dobi karakteristično je da se bave pripremom zimnice, slatke ili kisele i uglavnom je to za porodične potrebe i za bliže prijatelje.
OD MAĐARSKE DO SRPSKE KUHINJE Riblji paprikaš koji oduzima dah!
Riblji paprikaš je jedno od najstarijih i najpoznatijih jela koje potiče iz mađarske kuhinje ali je postalo popularno i kod Srba naročito na severu Bačke.
Lažne knedle sa šljivama: Nema ukusnijeg i lepšeg kolača od ovog
Savršen kolač za uvod u jesen su knedle sa šljivama, ali u vidu kolača
Komentari(0)