Ovo je čuveni recept za Titov kolač, omiljenu poslasticu svih Jugoslovena: Sad je jasno zašto je bio stroga tajna

Lepote Srbije

16:00

Gastronomija 0

Titov kolač bogat je orasima i čokoladom, a ukoliko želite da naučiti kako da ga napravite, donosimo vam provereni recept sa kojim nećete pogrešiti

Kolač
Printscreen/Youtube

Naziv Titova torta ili Titov kolač ova poslastica dobila je po tome što je nekadašnji predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito, osvedočeni gurman i ljubitelj finih zalogaja, u njoj posebno uživao. Navodno je recept dugo bio strogo čuvana tajna.

Sastojci za Titov kolač

Za koru:

4 jajeta

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

200 g šećera

1 vanilin šećer

100 g mlevenih oraha

5 kašika skuvane kafe

5 kašika brašna

1 prašak za pecivo

3 kašike ulja

Za prvi fil:

400 ml mleka

5 kašika brašna

2 žumanceta

Za drugi fil:

200 g putera

10 kašika šećera

1 vanilin šećer

100 g otopljene čokolade

3 kašike oraha

Za posipanje:

Malo narednane čokolade

Malo mlevenih oraha

Kako se pravi Titov kolač

Za koru odvojite belanca od žumanaca. U belanca dodajte 100 gr šećera i umutite mikserom. U žumanca dodajte takođe 100 gr šećera i izmiksajte. Nakon toga dodajte 5 kašika hladne kafe, 100 gr oraha, 5 kašika brašna, 3 kašike ulja, 1 prašak za pecivo i smesu od belanaca. Sve sjedinite, izlijte u pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata.

Za to vreme pripremite filove. U 400 ml meka dodajte 5 kašika brašna i 2 žumanca, pa sve kuvajte uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. Za drugu fil u 200 gr putera dodajte 10 kašika šećera, 100 gr istopljene čokolade i 1 vanilin šećer. Sve dobro umutite, pa pomešajte sa ohlađenim filom od mleka. Kada je kora pečena izvadite i ostavite da se prohladi, a potom ravnomerno premažite fil i ostavite da se stegne. Ukrasite rendanom i čokoladom i mlevenim orasima, pa ga secite ma kocke želejen velićine i služite.

Komentari(0)

Loading