Ovo je čuveni recept za Titov kolač, omiljenu poslasticu svih Jugoslovena: Sad je jasno zašto je bio stroga tajna
Titov kolač bogat je orasima i čokoladom, a ukoliko želite da naučiti kako da ga napravite, donosimo vam provereni recept sa kojim nećete pogrešiti
                                Naziv Titova torta ili Titov kolač ova poslastica dobila je po tome što je nekadašnji predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito, osvedočeni gurman i ljubitelj finih zalogaja, u njoj posebno uživao. Navodno je recept dugo bio strogo čuvana tajna.
Sastojci za Titov kolač
Za koru:
4 jajeta
Možda vas zanima:
            Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
            Cigančice– zaboravljene zapečene loptice od brašna, masti i luka
Pravljene od onoga što „uvek ima u kući“, cigančice su nekada bile brzi doručak, užina ili jelo za sirotinju – a danas su pravo otkrovenje ukusa
Možda vas zanima:
            Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
            Cigančice– zaboravljene zapečene loptice od brašna, masti i luka
Pravljene od onoga što „uvek ima u kući“, cigančice su nekada bile brzi doručak, užina ili jelo za sirotinju – a danas su pravo otkrovenje ukusa
Možda vas zanima:
            Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
            Cigančice– zaboravljene zapečene loptice od brašna, masti i luka
Pravljene od onoga što „uvek ima u kući“, cigančice su nekada bile brzi doručak, užina ili jelo za sirotinju – a danas su pravo otkrovenje ukusa
200 g šećera
1 vanilin šećer
100 g mlevenih oraha
5 kašika skuvane kafe
5 kašika brašna
1 prašak za pecivo
3 kašike ulja
Za prvi fil:
400 ml mleka
5 kašika brašna
2 žumanceta
Za drugi fil:
200 g putera
10 kašika šećera
1 vanilin šećer
100 g otopljene čokolade
3 kašike oraha
Za posipanje:
Malo narednane čokolade
Malo mlevenih oraha
Kako se pravi Titov kolač
Za koru odvojite belanca od žumanaca. U belanca dodajte 100 gr šećera i umutite mikserom. U žumanca dodajte takođe 100 gr šećera i izmiksajte. Nakon toga dodajte 5 kašika hladne kafe, 100 gr oraha, 5 kašika brašna, 3 kašike ulja, 1 prašak za pecivo i smesu od belanaca. Sve sjedinite, izlijte u pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata.
Za to vreme pripremite filove. U 400 ml meka dodajte 5 kašika brašna i 2 žumanca, pa sve kuvajte uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. Za drugu fil u 200 gr putera dodajte 10 kašika šećera, 100 gr istopljene čokolade i 1 vanilin šećer. Sve dobro umutite, pa pomešajte sa ohlađenim filom od mleka. Kada je kora pečena izvadite i ostavite da se prohladi, a potom ravnomerno premažite fil i ostavite da se stegne. Ukrasite rendanom i čokoladom i mlevenim orasima, pa ga secite ma kocke želejen velićine i služite.
            Đakonije od starog hleba: Zaboravljena jela kad se ništa nije bacalo
Kad u kući ostane bajat hleb, danas ga najčešće bacimo. Nekada, to je bio početak najukusnijih jela – prepečenica, popara, prežganica i hlebne pite, koje su mirisale na dom i poštovanje prema svakom zalogaju.
            Omiljeni slavsko predjelo: Recept za najukusnije paprike u pavlaci
Zašto baš paprike u pavlaci?
            Pogača bez kvasca i jaja: Pravi je spas domaćicama u mnogim prilikama, sprema se lako, a ukus osvaja
Ukoliko nemate vremena da čekate da testo naraste ili ste upravo shvatili da ste ostali bez kvasca, ovaj recept će vam biti spas u mnogim prilikama.
            Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
            Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
                
            
Komentari(0)