Možete da spremite i sami: Recept za DOMAĆI SLADOLED OD ČOKOLADE
Sa svojim bogatim ukusom i kremastom teksturom, ova poslastica je omiljena kako kod dece tako i kod odraslih

Pravljenje ovog sladoleda kod kuće vam omogućava da kontrolišete sastojke, obezbeđujući svežije i zdravije iskustvo. Evo korak-po-korak vodiča kako da napravite svoju božanstvenog čokoladnog sladoleda!
Sastojci koje će vam biti potrebni:
2 šolje slatke pavlake (pruža luksuznu, kremastu bazu sladoleda)
Možda vas zanima:

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet
Možda vas zanima:

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet
Možda vas zanima:

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet
Možda vas zanima:

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet
Možda vas zanima:

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet
Možda vas zanima:

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet
Možda vas zanima:

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet
Možda vas zanima:

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet
Možda vas zanima:

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet
Priprema:
U dubljoj šerpi umutite zajedno kakao prah, šećer, so i mleko na srednjoj vatri dok smesa ne postane glatka i počne da ključa. U posebnoj posudi, umutite žumanca. Postepeno sipajte oko 1/2 šolje vruće smese sa kakao prahom u žumanca, neprestano mešajući. Ovaj proces sprečava jaja da se zgrušaju kada se dodaju u vrelu smesu.
Sipajte temperiranu smesu sa jajima nazad u šerpu sa preostalom smesom sa kakao prahom. Kuvajte na srednjoj vatri, neprestano mešajući drvenom kašikom, dok smesa ne počne blago da se zgušnjava i ne obloži poleđinu kašike, otprilike 5-7 minuta. Ne dozvolite da provri.
Procedite kremu kroz finu cediljku u čistu posudu da biste uklonili kuvana jaja ili grudvice. Dodajte slatku pavlaku i ekstrakt vanile. Pokrijte smesu plastičnom folijom, pritiskajući je direktno na površinu kreme da biste sprečili formiranje korice. Stavite smesu u frižider na najmanje 4 sata ili preko noći dok se potpuno ne ohladi.
Kada se ohladi, sipajte kremu u svoj aparat za pravljenje sladoleda i mutite, obično oko 20-25 minuta, ili dok smesa ne dostigne konzistenciju sladoleda sa mekanim serviranjem. Prebacite umućen sladoled u hermetički zatvorenu posudu. Stavite komad papirnog ili plastičnog omotača direktno na površinu sladoleda da biste sprečili stvaranje ledenih kristala. Zamrznite najmanje 4 sata ili preko noći dok se ne stvrdne.
Poslužite svoj domaći čokoladni sladoled u posudicama ili kornetima. Za dodatni užitak, pospite ga čokoladnim sirupom ili šlagom. Ova kremasta poslastica je savršena za vruće letnje dane, porodična okupljanja ili bilo kada kada želite da se počastite ukusnom čokoladnom poslasticom.

Uskršnji hleb sa jajetom u sredini – simbol jedinstva i novog života
Zaboravljen običaj iz centralne Srbije – jaje se ne kuca, već peče u testu i daruje deci za sreću

Ovako pripremljena jagnjetina se bukvalno topi u ustima: Savršena za Uskršnju trpezu, a ne zahteva puno truda
Ovaj recept je idealan za svečane prilike ili vikend ručkove, jer ne zahteva mnogo aktivnog rada – rerna će obaviti većinu posla dok vi uživate sa gostima

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet

Kraljica posne trpeze vraća se na velika vrata: Najukusnija pita sa kupusom obavezno se sprema za Veliki petak
Posna trpeza može da bude neodoljiva ukoliko znate da je spremite na pravi način
Komentari(0)