STIŽU SMOKVE A, evo šest razloga zašto treba da jedete ovaj izuzetni plod!
Smokve su izuzetno zdravo u ukusno voće.Karakteristične su za područje Bliskog istoka i Mediterana, gde su toliko cenjene da su Grci zakonom zabranili njihov izvoz.

Smokve uspevaju i kod nas u Srbiji, konkretno na području Beograda. Dok u suvim smokvama možete uživati cele godine, ovo je period idealan da u ishranu uvrstite sveže smokve.
Smokve su bogate prirodnim šećerima, mineralima i upijajućim vlaknima. Minerali koji preovlađuju u ovom voću su kalijum, kalcijum, magnezijum, gvožđe i bakar. Veoma su bogat izvor antioksidanata, vitamina A i K, te pospešuju opšte zdravlje organizma.
Smokve se često preporučuju kao veoma delotvorno, prirodno laksativno sredstvo zbog količine vlakana koju sadrže.
Većina nas u ishrani koristi veće količine natrijuma koji vodi do nedostatka kalijuma, a neravnoteža između ova dva minerala može dovesti do povišenog krvnog pritiska.
Ishrana bogata svežim voćem i povrćem među kojima su i sveže smokve prirodnim putem podiže nivo kalijuma i time utiče na snižavanje krvnog pritiska.
Zbog dijetalnih vlakana, smokve mogu biti sjajna poslastica ukoliko ste na dijeti i želite da smršate. Hrana bogata vlaknima obezbeđuje osećaj sitosti, sprečava glad i želju za slatkišima.
Nutricioniti navode šest prednosti ovog voća zbog kojih bi ga trebalo što češće konzumirati.
2. Visok nivo prirodnih šećera
Visok nivo fruktoze osiguraće da vaš mozak radi brže, bolje prima i razvrstava informacije. Naravno, kod dijabetičara bi trebalo da postoji oprez prilikom konzumacije suvih smokava, jer one sadrže više šećera nego sveže.
3. Suve smokve izvrstan su izvor brojnih nutrijenata
Ujedno su praktičan i nutritivno vredan obrok za sportiste rekreativce i profesionalce, a u kombinaciji s orašastim plodovima mogu da budu izvanredna užina. Čaj od smokve leči bolesti jetre, grla, disajnih organa, žučnog kamenca...
4. Sadrže biljne sterole
Dokazano je povoljno delovanje konzumiranja smokava na nivo holesterola u krvi. Biljni steroli poput stigmasterola i lanosterola, koje sadrže smokve vezuju se na molekule holesterola u crevima i tako ometaju njegovu apsorpciju.
5. Antikancerogeno dejstvo
Brojna istraživanja otkrila su vezu sa potencijalnim antikarcinogenim delovanjem smokve. Ispitivane veze u naučnim istraživanjima pokazala su obećavajuće rezultate, posebno kada je reč o karcinomu prostate i kože.
6. Visok procenat vode
Plod sveže smokve sadrži 80 odsto vode. Zato je dobrobit konzumiranja smokve mnogostruka, baš kao i načini konzumiranja. Slatkasti bogati ukus smokve savršeno se slaže sa slanim ukusima, poput ovčijeg ili kozijeg sira, možemo je dodati raznim kompotima ili jelima od pilećeg ili ćurećeg mesa. Od sveže smokve možemo napraviti kompot, pekmez i fermentisana pića.
(Telegraf.rs)

Teleća čorba kao iz restorana, prava kafanska: Greje dušu, krepi telo - puna vitamina i minerala
Ručak "na kašiku" svima je omiljeni, a ovaj recept je za čorbu kojoj niko ne može odoleti

Nikad niste probali ovakvu prelivenu pitu: Bakin recept osvaja na prvi zalogaj, sa tanjira nestaje sve za tili čas
Majstorski recept kojem neće odoleti nijedna domaćica.

Najukusnije punjene paprike na starinski način: Domaćice, ovaj recept morate da zapišete - bolji ne postoji
Ovo tradicionalno jelo se najčešće pravi od osnovnih sastojaka

5 proverenih i ukusnih recepata za džemove koji se najčešće prave u maju: Sa rumom i višnjama vole odrasli, a od jagoda je omiljeni deci
Maj je idealno vreme za pripremu domaćih džemova jer počinje sezona sočnog, zrelog voća, posebno jagoda

TAJNI SASTOJAK ZA PALAČINKE: Dodajte jednu stvar u testo i one će biti mekane i neće se lepiti za tiganj
Palačinke su omiljeni doručak i u slatkoj i u slanoj varijanti i ne postoji osoba koja ih nije pravila ili bar pokušala.
Komentari(0)