PREUKUSNA Pita od domaćih kora sa mladim kupusom

Lepote Srbije

17:00

Gastronomija 0

U Srbiji, tradicionalna jela često predstavljaju spoj autentičnih ukusa i raznovrsnih sastojaka koji odražavaju bogatu istoriju i kulturu ovog podneblja.

niške penjurlije
Shutterstock

Jedno od takvih jela je pita od slatkog kupusa, veoma zastupljenog u našoj kuhinji,  koja se priprema sa domaćim korama i punjena je sočnim filom .

Evo kako možete pripremiti ovu ukusnu pitu

Sastojci:

Za kore:

500 g brašna

1 kašičica soli

250 ml vode

ulje za premazivanje kora

Za fil:

1 glavica kupusa (oko 1 kg), iseckana na sitno

1 luk, sitno iseckan

2 čena belog luka

1 manja ljuta paprika

2 kašike ulja

so i biber po ukusu

Priprema fila:

U velikoj šerpi zagrejte ulje pa dodajte sitno iseckan luk. Pržite luk dok ne postane staklast.
Dodajte izrendan kupus i iseckanu papriku, a zatim i beli luk, posolite i pobiberite po ukusu. Dinstajte kupus dok ne omekša i dok većina tečnosti ne ispari. Mešajte povremeno.

Priprema kora:

U veću posudu sipajte brašno i dodajte so.
Postepeno dodajte toplu vodu i mešajte dok ne dobijete glatko testo. Testo podelite na jufke i ostavite ih da odmore oko 30 minuta.
Svaku jufku razvucite na tanko na pobrašnjenoj površini (možete koristiti oklagiju). Kore premažite uljem.

Na početak kore stavljajte fil od kupusa (ne previše debeo sloj), pa svaku koru urolajte. Ponovite postupak dok ne potrošite sve kore i fil.
Slažite pitu koru po koru u tepsiju okruglog oblike

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 30-40 minuta ili dok ne dobije lepu zlatno smeđu boju.

Serviranje:

Pitu sa kupusom možete servirati toplu ili hladnu, kao glavno jelo uz kiselo mleko ili jogurt. Ovo jelo je karakteristično po sočnom filu od kupusa i hrskavoj kori, što ga čini omiljenim izborom za različite prilike.

Komentari(0)

Loading