PREUKUSNA Pita od domaćih kora sa mladim kupusom
U Srbiji, tradicionalna jela često predstavljaju spoj autentičnih ukusa i raznovrsnih sastojaka koji odražavaju bogatu istoriju i kulturu ovog podneblja.
Jedno od takvih jela je pita od slatkog kupusa, veoma zastupljenog u našoj kuhinji, koja se priprema sa domaćim korama i punjena je sočnim filom .
Evo kako možete pripremiti ovu ukusnu pitu
Sastojci:
Za kore:
500 g brašna
1 kašičica soli
250 ml vode
ulje za premazivanje kora
Za fil:
1 glavica kupusa (oko 1 kg), iseckana na sitno
1 luk, sitno iseckan
2 čena belog luka
1 manja ljuta paprika
2 kašike ulja
so i biber po ukusu
Priprema fila:
U velikoj šerpi zagrejte ulje pa dodajte sitno iseckan luk. Pržite luk dok ne postane staklast.
Dodajte izrendan kupus i iseckanu papriku, a zatim i beli luk, posolite i pobiberite po ukusu. Dinstajte kupus dok ne omekša i dok većina tečnosti ne ispari. Mešajte povremeno.
Priprema kora:
U veću posudu sipajte brašno i dodajte so.
Postepeno dodajte toplu vodu i mešajte dok ne dobijete glatko testo. Testo podelite na jufke i ostavite ih da odmore oko 30 minuta.
Svaku jufku razvucite na tanko na pobrašnjenoj površini (možete koristiti oklagiju). Kore premažite uljem.
Na početak kore stavljajte fil od kupusa (ne previše debeo sloj), pa svaku koru urolajte. Ponovite postupak dok ne potrošite sve kore i fil.
Slažite pitu koru po koru u tepsiju okruglog oblike
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 30-40 minuta ili dok ne dobije lepu zlatno smeđu boju.
Serviranje:
Pitu sa kupusom možete servirati toplu ili hladnu, kao glavno jelo uz kiselo mleko ili jogurt. Ovo jelo je karakteristično po sočnom filu od kupusa i hrskavoj kori, što ga čini omiljenim izborom za različite prilike.
SLATKIŠ kog NIKAD ne morate da se odričete: Posna pita sa crvenim voćem bez belog šećera i jaja (i griže savesti)
Posna slatka pita bez šećera i jaja — recept koji ćete voleti
BRZO, JEDNOSTAVNO I NEODOLJIVO: Najbolji recept za bakin kolač koji obožavaju sve generacije
Ovaj starinski recept koristi samo osnovne sastojke koje već imate u svojoj kuhinji
Sočnija ne postoji, a topi se u ustima: ZALIVENA PITA sa sirom po turskom receptu
Predstavljamo vam recept za domaću pitu inspirisanu turskim burekom, koja ja savršen izbor za doručak ili večeru
LISNATA I SLASNA Zlatarska sukana pogača, starinski recept u kom će uživati cela porodica
Zlatar je planina poznata po svojoj netaknutoj prirodi, ali i po autentičnoj kuhinji koja je odraz života na ovim visinama. Tradicionalna srpska jela s ovog područja često uključuju lokalne proizvode koji obogaćuju ukuse jelima.
Pijane ćufte sa mladim krompirićima: Zaboravljeno jelo iz Jugoslavije
Ovo je ručak kojeg se retki sećaju, ali ukus je toliko lep da ćete ga spremati često
Komentari(0)