Gledali film, pa dobili ideju za super biznis: Markovići iz Smederevske Palanke dnevno naprave preko 3.000 olovaka i bojica od novinskog papira

19:00

Aktuelno 0

Zaokružili proizvodni proces i kod njih ne postoji otpad

olovke
rina

Srbija je prva zemlja u Evropi koja se može pohvaliti da ima fabriku u kojoj se proizvode olovke i bojice i od starog novinskog papira. Preduzetnički duh u porodici Marković iz Smederevske Palanke uvek je postojao. Posle više od 16 godina u uslužnom poslu, odlučili su da se oprobaju u proizvodnji. Kako sami kažu, na ovaj korak inspirisao ih je film „Čudan život Timotija Grina“, u kome jedan od glavnih junaka radi u fabrici olovaka.

- Proces proizvodnje nije nimalo jednostavan. On započinje sakupljanjem ili kupovinom nepročitanih novina. Zatim se novine slažu tako da se mogu seći na šlajfne. Jedna šlajfna novine dovoljna je za jednu olovku ili bojicu. Onda na red dolazi najsporiji deo posla, a to je ručno lepljenje grafita u svaku novinu. Sledi rolanje novine i grafita u olovku na poluautomatskoj mašini“, objašnjava Dragan Marković, ispred firme NewPen dodajući da se u Kini i Indiji takođe proizvode olovke od starih novina i recikliranog papira, ali da većina ovih olovaka nije potpuno ekološka.

olovke rina

Iako su se suočili s mnogim nepoznanicama, Markovići su upornim radom uspeli da stvore proizvod na koji su veoma ponosni. Ono što su znali od samog početka jeste da neće odustati od posvećenosti očuvanju životne sredine. Stalno razvijaju nove ideje kako bi na kraju došli do potpuno zaokruženog proizvodnog procesa, bez otpada. Ekološko rešenje porodice Marković iz Smederevske Palanke jedna je od preko 50 inovacija za ubrzanje zelene tranzicije koje su dobile finansijsku podršku Evropske unije u okviru inicijative „EU za Zelenu agendu u Srbiji“.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

- Uporedo sa ekološkim razvojem proizvodnje, radimo i na podizanju svesti o značaju zaštite životne sredine. Naša vizija je da dopremo do što više ljudi, posebno do najmlađih, koji bi prihvatili ne samo naše proizvode, već i naše načelo i ideje po pitanju očuvanja životne sredine. Nadamo se da će naš primer podstaći i druge da se više pozabave ovom temom i da pokušaju da daju doprinos u skladu sa svojim mogućnostima“, kaže Dragan.

Podrška koju su dobili u okviru inicijative „EU za Zelenu agendu u Srbiji“ omogućila im je izradu dve nove automatske mašine koje će ubrzati rolanje olovaka.

olovke rina

- Mi smo kupili tri peći koje suše olovke, ali smo zaključili da troše isuviše električne energije, pa smo napravili sistem da se olovke suše prirodno. Proces sušenja zavisi od godišnjeg doba, a traje maksimalno dva dana. Nakon sušenja, olovke se seku na iste dužine, zatim se režu, a potom prolaze kroz kontrolu kvaliteta i pakovanje u kutije“, dodaje Marković, i ističe da firma uspeva da napravi 3000–3500 komada olovaka i bojica dnevno, pri čemu se sav materijal, osim grafita, nabavlja u Srbiji, zaključuje Dragan. 

Nacionalna kampanja „Sarađuj, ne zagađuj“, koja se takođe sprovodi u okviru projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji“, pokrenuta je upravo sa idejom da, između ostalog, ohrabri i podstakne slične zelene preduzetničke priče. Kampanja poručuje da preduzeća imaju važnu ulogu u zelenoj transformaciji, budući da je primena principa cirkularne ekonomije, odnosno korišćenja otpada kao nove sirovine, umesto bacanja, od ključne važnosti za zelenu transformaciju.

Komentari(0)

Loading