Sočnija ne postoji, a topi se u ustima: ZALIVENA PITA sa sirom po turskom receptu
Predstavljamo vam recept za domaću pitu inspirisanu turskim burekom, koja ja savršen izbor za doručak ili večeru

Pite spadaju u omiljena jela balkanske kuhinje, a bile one slatke ili slane, garantuju da posle njih nećete ostati gladni.
Od slanih pita najpopularnija u našim krajevima je pita sa sirom, a ako koristite gotove kore – za nju vam ne treba nikakva posebna veština.
Danas vam predstavljamo jedan vrlo jednostavan recept za zalivenu pitu koja se pravi očas posla.
Možda vas zanima:

Uveče je nafilujete i prelijete, a ujutru ispečete: Pita posle koje ćete polizati prste
Laka za pripremu a preukusna.

ZALIVENA PITA: Uveče nalijte i nafilujte, a ujutru ispecite - PREUKUSNO
Brzi doručak ili kompletan obrok u jednoj tepsiji - savršen ručak za čitavu porodicu
Možda vas zanima:

Uveče je nafilujete i prelijete, a ujutru ispečete: Pita posle koje ćete polizati prste
Laka za pripremu a preukusna.

ZALIVENA PITA: Uveče nalijte i nafilujte, a ujutru ispecite - PREUKUSNO
Brzi doručak ili kompletan obrok u jednoj tepsiji - savršen ručak za čitavu porodicu
Možda vas zanima:

Uveče je nafilujete i prelijete, a ujutru ispečete: Pita posle koje ćete polizati prste
Laka za pripremu a preukusna.

ZALIVENA PITA: Uveče nalijte i nafilujte, a ujutru ispecite - PREUKUSNO
Brzi doručak ili kompletan obrok u jednoj tepsiji - savršen ručak za čitavu porodicu
Sastojci:
Možda vas zanima:

Uveče je nafilujete i prelijete, a ujutru ispečete: Pita posle koje ćete polizati prste
Laka za pripremu a preukusna.

ZALIVENA PITA: Uveče nalijte i nafilujte, a ujutru ispecite - PREUKUSNO
Brzi doručak ili kompletan obrok u jednoj tepsiji - savršen ručak za čitavu porodicu
Možda vas zanima:

Uveče je nafilujete i prelijete, a ujutru ispečete: Pita posle koje ćete polizati prste
Laka za pripremu a preukusna.

ZALIVENA PITA: Uveče nalijte i nafilujte, a ujutru ispecite - PREUKUSNO
Brzi doručak ili kompletan obrok u jednoj tepsiji - savršen ručak za čitavu porodicu
pakovanje gotovih kora
2 jajeta
5 kašika ulja
250 grama sitnog slanog sira
2 decilitra mleka
1 decilitar jogurt
so po ukusu
Priprema:
Uključiti rernu na 180 stepeni.
U dubljoj činiji umutiti jaja, pa im dodati mleko, jogurt, ulje, pa posoliti po ukusu (obratite pažnju na to koliko je slan sir) i dobro pomešati.
Potom podmazati pleh uljem i staviti jednu koru za pitu. Na nju sipati tri kašike pripremljenog fila i razmazati po celoj kori, pa ponavljati dok se ne potroše sve kore.
Zatim iseći na kocke, pa preliti ostatkom fila.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni oko pola sata.
Služiti uz jogurt ili kiselo mleko.
(Espreso)

Uskršnji hleb sa jajetom u sredini – simbol jedinstva i novog života
Zaboravljen običaj iz centralne Srbije – jaje se ne kuca, već peče u testu i daruje deci za sreću

Ovako pripremljena jagnjetina se bukvalno topi u ustima: Savršena za Uskršnju trpezu, a ne zahteva puno truda
Ovaj recept je idealan za svečane prilike ili vikend ručkove, jer ne zahteva mnogo aktivnog rada – rerna će obaviti većinu posla dok vi uživate sa gostima

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet

Kraljica posne trpeze vraća se na velika vrata: Najukusnija pita sa kupusom obavezno se sprema za Veliki petak
Posna trpeza može da bude neodoljiva ukoliko znate da je spremite na pravi način
Komentari(0)