SOK OD 40 LISTOVA ZOVE - I ZDRAVIJI I UKUSNIJI OD KUPOVNOG: Pravi se uz samo 2 dodatna sastojka, može i bez ŠEĆERA

Teodora Tojagić

10:00

Gastronomija 0

Veoma prost recept za sok od 40 cvetova zove

zova
Shutterstock

Sok od zove je prvi izbor što se tiče osveženja tokom toplih dana, jedan recept se posebno izdvaja.

Radi se o sjajnom napitku sa 40 cvetova, koji se pravi očas posla, uz samo dva dodatna sastojka.

Takođe, ukoliko biste iz nekog razloga želeli da izbegnete šećer, možete koristiti steviju.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Napitak je bogat vitaminom C, vlaknima i antioksidansima, pa pored osveženja može biti zdravije rešenje od kupovnih sokova.

Sastojci:

40 cvetova zove

4-5 kesica limontusa

šećer ili stevija

Priprema:

Potopite u vodu (oko 4 litra) 40 cvetova zove i dodajte 4-5 kesicma limontusa. Poklopite posudu. Ostavite da odstoji 24 sata, pa procedite. Dodajte u tečnost šećer.

Što se tiče količine šećera, nije posebno preporučljivo koristiti velike količine šećera u sirupima i sokovima. U samom receptu za ovaj sok stoji da na ovu količinu ide oko 4 kilograma šećera. Ako smatrate da je to mnogo, možete probati da napravite napitak sa prirodnim zaslađivačem - stevijom.

Ako sipate šećer, mešajte dok se sasvim ne istopi i sipajte u flaše, držite ih u frižideru, služite i sladite se.

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Komentari(0)

Loading