ZAPEČENA TESTENINA Brzo se sprema a još brže jede!
Ako ste uvek u problemu sa vremenom ili vam se naprosto ne provodi mnogo vremena u kuhinji, ovaj stari recept za zapečenu testeninu je prava stvar za vas.
Sastojci:
200 g testenine
3 čena belog luka
150 g slanine
210 g šampinjona
120 g kulena
200 ml kiselog mleka
0,5 l mleka
2 jajeta
začin od sušenog povrća, bosiljak
so, biber
100 g sira, trapist ili sličan
Priprema:
Na ulju propržite sitno seckani beli luk i slaninu i kulen. Kad promeni boju, dodajte seckane pečurke. Propržite, te začinite. Testeninu skuvajte po uputstvu s kutije i procedite. U testeninu dodajte smesu i promešajte. Ulijte kiselo mleko s mlekom i umućeno jaje, pa sipajte u vatrostalno posuđe. Odozgo pospite rendani sir i pecite na 210 stepeni 15 minuta, pred kraj dodajte listove bosiljka odozgo, što će jelu dati divan miris.
Prijatno!
Pročitajte još:
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Cigančice– zaboravljene zapečene loptice od brašna, masti i luka
Pravljene od onoga što „uvek ima u kući“, cigančice su nekada bile brzi doručak, užina ili jelo za sirotinju – a danas su pravo otkrovenje ukusa
Jeftina starinska poslastica kojoj niko ne može odoleti: Ukus i miris vraća u detinjstvo, odmah zapišite recept
Kroz vreme su nastale različite varijante recepata.
Ko voli obične uštipke, ove će tamaniti: Potrebno vam je samo 5 sastojaka, a testo je sveže čak 7 dana
Mogu da se kombinuju sa brojnim slanim namirnicama.
Smederevska tarana: Domaća testenina koja se sušila na ćebetu i mirisala na bakinu kuću
Nekada nije bilo fabrika testenine – samo ruke, brašno, jaja i veliko ćebe rašireno po sobi. Tarana je bila doručak, ručak i lek za dušu.
Komentari(0)