POZNATE OD DAVNINA Konzumacija semenki od bundeve je veoma korisna za zdravlje, evo zašto

Lepote Srbije

19:00

Gastronomija 0

Semenke bundeve imaju mnogo korisnih svojstava za zdravlje i zbog toga se od davnina koriste u domaćoj medicini.

Bundeva
Shutterstock

Semenke bundeve sadrže proteine, vitamine, minerale i ulje. Neki od minerala koje seme bundeve sadrži su magnezijum, fosfor, gvožđe, bakar, cink i mangan. Takođe su izvor vitamina B, K, E i folne kiseline. Zbog ogromne hranljive vrednosti, semenke bundeve spadaju u kategoriju takozvane superhrane.

Dobre su za zdravlje prostate, sve veći broj muškaraca konzumira semenke bundeve za prostatu. Istraživanja pokazuju da ulje od semena bundeve smanjuje šansu za benignu hipertrofiju prostate, stanje pri kojem dolazi do uvećanja prostate. Semenke bundeve se posebno preporučuju ljudima koji imaju problema sa uriniranjem zbog ovog stanja.

Pomažu u mršavljenju, iako na prvi pogled semenke bundeve imaju dosta kalorija, one su pune vlakana i lako svarljivih proteina. Zato su dobar izbor za ljude koji žele da smršaju. Preporučuje se konzumiranje šake semenki od bundeve pre doručka.

Bogate su vitaminom K, seme bundeve sadrži velike količine vitamina K, koji ima ulogu u stvaranju krvnih ugrušaka i sprečavanju prekomernog krvarenja.

Semenke bundeve su bogate nezasićenim masnim kiselinama, uključujući omega-3 i omega-6 masti. Ove masne kiseline su važne za ćelijski metabolizam, normalan razvoj nerava i krvnih sudova, održavanje kože i drugih tkiva mladim.

Uključivanjem semenki bundeve u vašu ishranu možete poboljšati svoje zdravlje i izbeći mnoge bolesti bez sporednih efekata. Dakle, sledeći put kada budete imali priliku, ne zaboravite da grickate ove male, ali moćne semenke.

Sirove semenke bundeve

Sirove semenke bundeve su odlična grickalica i bogate su magnezijumom, mineralom koji je neophodan za pravilnu funkciju srca, obezbeđivanje telesne energije i rad mišića.

Takođe su bogate proteinima, biljnim vlaknima, mineralima i vitaminima, što ih čini superhranom.
Možete ih jesti samostalno kao užinu ili dodavati salatama, čorbama, jelima od mesa i povrća, uz žitarice ili u miksu sa jezgrastim voćem.

Pečene semenke bundeve

Pečene semenke bundeve su takođe ukusna opcija.

Da biste napravili savršene pečene semenke bundeve, sledite ove korake:

Stavite semenke u cedilo i isperite ih pod mlazom hladne vode nekoliko puta.
Rasporedite semenke na tacnu u tankom sloju i ostavite da se potpuno osuše od vode.
Posolite ih krupnijom morskom solju.
Pecite ih u rerni na 150°C oko 10-15 minuta, dok ne postanu hrskave.

U suštini, izbor između sirovih i pečenih semenki bundeve zavisi od vašeg ličnog ukusa i preferencija. Obe verzije imaju svoje prednosti, pa možete uživati u njima na način koji vam najviše odgovara!

Komentari(0)

Loading