POZNATE OD DAVNINA Konzumacija semenki od bundeve je veoma korisna za zdravlje, evo zašto
Semenke bundeve imaju mnogo korisnih svojstava za zdravlje i zbog toga se od davnina koriste u domaćoj medicini.
![Bundeva](/data/images/2023-10-21/65202_shutterstock-2326614467_f.jpg?timestamp=1715810400)
Semenke bundeve sadrže proteine, vitamine, minerale i ulje. Neki od minerala koje seme bundeve sadrži su magnezijum, fosfor, gvožđe, bakar, cink i mangan. Takođe su izvor vitamina B, K, E i folne kiseline. Zbog ogromne hranljive vrednosti, semenke bundeve spadaju u kategoriju takozvane superhrane.
Dobre su za zdravlje prostate, sve veći broj muškaraca konzumira semenke bundeve za prostatu. Istraživanja pokazuju da ulje od semena bundeve smanjuje šansu za benignu hipertrofiju prostate, stanje pri kojem dolazi do uvećanja prostate. Semenke bundeve se posebno preporučuju ljudima koji imaju problema sa uriniranjem zbog ovog stanja.
Pomažu u mršavljenju, iako na prvi pogled semenke bundeve imaju dosta kalorija, one su pune vlakana i lako svarljivih proteina. Zato su dobar izbor za ljude koji žele da smršaju. Preporučuje se konzumiranje šake semenki od bundeve pre doručka.
Bogate su vitaminom K, seme bundeve sadrži velike količine vitamina K, koji ima ulogu u stvaranju krvnih ugrušaka i sprečavanju prekomernog krvarenja.
Semenke bundeve su bogate nezasićenim masnim kiselinama, uključujući omega-3 i omega-6 masti. Ove masne kiseline su važne za ćelijski metabolizam, normalan razvoj nerava i krvnih sudova, održavanje kože i drugih tkiva mladim.
Uključivanjem semenki bundeve u vašu ishranu možete poboljšati svoje zdravlje i izbeći mnoge bolesti bez sporednih efekata. Dakle, sledeći put kada budete imali priliku, ne zaboravite da grickate ove male, ali moćne semenke.
Sirove semenke bundeve
Sirove semenke bundeve su odlična grickalica i bogate su magnezijumom, mineralom koji je neophodan za pravilnu funkciju srca, obezbeđivanje telesne energije i rad mišića.
Možete ih jesti samostalno kao užinu ili dodavati salatama, čorbama, jelima od mesa i povrća, uz žitarice ili u miksu sa jezgrastim voćem.
Pečene semenke bundeve
Pečene semenke bundeve su takođe ukusna opcija.
Da biste napravili savršene pečene semenke bundeve, sledite ove korake:
Stavite semenke u cedilo i isperite ih pod mlazom hladne vode nekoliko puta.
Rasporedite semenke na tacnu u tankom sloju i ostavite da se potpuno osuše od vode.
Posolite ih krupnijom morskom solju.
Pecite ih u rerni na 150°C oko 10-15 minuta, dok ne postanu hrskave.
U suštini, izbor između sirovih i pečenih semenki bundeve zavisi od vašeg ličnog ukusa i preferencija. Obe verzije imaju svoje prednosti, pa možete uživati u njima na način koji vam najviše odgovara!
![Zlatarska sukana pogača](/data/images/2024-06-26/92216_screenshot-20240626-215305-youtube-copy-900x600_f.jpg)
LISNATA I SLASNA Zlatarska sukana pogača, starinski recept u kom će uživati cela porodica
Zlatar je planina poznata po svojoj netaknutoj prirodi, ali i po autentičnoj kuhinji koja je odraz života na ovim visinama. Tradicionalna srpska jela s ovog područja često uključuju lokalne proizvode koji obogaćuju ukuse jelima.
![pijane ćufte](/data/images/2024-06-26/92217_357294-pijane-cufte-ls_f.jpg)
Pijane ćufte sa mladim krompirićima: Zaboravljeno jelo iz Jugoslavije
Ovo je ručak kojeg se retki sećaju, ali ukus je toliko lep da ćete ga spremati često
![niške penjurlije](/data/images/2024-03-05/79508_shutterstock-1951250677_f.jpg)
PREUKUSNA Pita od domaćih kora sa mladim kupusom
U Srbiji, tradicionalna jela često predstavljaju spoj autentičnih ukusa i raznovrsnih sastojaka koji odražavaju bogatu istoriju i kulturu ovog podneblja.
![Naši stari su redovno pili ovaj sok, a danas je zaboravljen: Čisti jetru, čuva srce, snižava krvni pritisak](/data/images/2022-07-11/32355_shutterstock-675904528_f.jpg)
Naši stari su redovno pili ovaj sok, a danas je zaboravljen: Čisti jetru, čuva srce, snižava krvni pritisak
Mnogi ljudi s razlogom nazivaju sok od cvekle darom prirode
![posna musaka](/data/images/2024-05-24/88637_shutterstock-221124946_f.jpg)
Složenac od tikvica i krompira se topi u ustima, a pravi se baš lagano: Najlepši letnji ručak, na meso nećete pomisliti
Recept za najlepši letnji ručak bez mesa obavezno dobro upamtite, jer će vam ga svi tražiti
Komentari(0)