POZNATE OD DAVNINA Konzumacija semenki od bundeve je veoma korisna za zdravlje, evo zašto
Semenke bundeve imaju mnogo korisnih svojstava za zdravlje i zbog toga se od davnina koriste u domaćoj medicini.

Semenke bundeve sadrže proteine, vitamine, minerale i ulje. Neki od minerala koje seme bundeve sadrži su magnezijum, fosfor, gvožđe, bakar, cink i mangan. Takođe su izvor vitamina B, K, E i folne kiseline. Zbog ogromne hranljive vrednosti, semenke bundeve spadaju u kategoriju takozvane superhrane.
Dobre su za zdravlje prostate, sve veći broj muškaraca konzumira semenke bundeve za prostatu. Istraživanja pokazuju da ulje od semena bundeve smanjuje šansu za benignu hipertrofiju prostate, stanje pri kojem dolazi do uvećanja prostate. Semenke bundeve se posebno preporučuju ljudima koji imaju problema sa uriniranjem zbog ovog stanja.
Pomažu u mršavljenju, iako na prvi pogled semenke bundeve imaju dosta kalorija, one su pune vlakana i lako svarljivih proteina. Zato su dobar izbor za ljude koji žele da smršaju. Preporučuje se konzumiranje šake semenki od bundeve pre doručka.
Bogate su vitaminom K, seme bundeve sadrži velike količine vitamina K, koji ima ulogu u stvaranju krvnih ugrušaka i sprečavanju prekomernog krvarenja.
Semenke bundeve su bogate nezasićenim masnim kiselinama, uključujući omega-3 i omega-6 masti. Ove masne kiseline su važne za ćelijski metabolizam, normalan razvoj nerava i krvnih sudova, održavanje kože i drugih tkiva mladim.
Uključivanjem semenki bundeve u vašu ishranu možete poboljšati svoje zdravlje i izbeći mnoge bolesti bez sporednih efekata. Dakle, sledeći put kada budete imali priliku, ne zaboravite da grickate ove male, ali moćne semenke.
Sirove semenke bundeve
Sirove semenke bundeve su odlična grickalica i bogate su magnezijumom, mineralom koji je neophodan za pravilnu funkciju srca, obezbeđivanje telesne energije i rad mišića.
Takođe su bogate proteinima, biljnim vlaknima, mineralima i vitaminima, što ih čini superhranom.
Možete ih jesti samostalno kao užinu ili dodavati salatama, čorbama, jelima od mesa i povrća, uz žitarice ili u miksu sa jezgrastim voćem.
Pečene semenke bundeve
Pečene semenke bundeve su takođe ukusna opcija.
Da biste napravili savršene pečene semenke bundeve, sledite ove korake:
Stavite semenke u cedilo i isperite ih pod mlazom hladne vode nekoliko puta.
Rasporedite semenke na tacnu u tankom sloju i ostavite da se potpuno osuše od vode.
Posolite ih krupnijom morskom solju.
Pecite ih u rerni na 150°C oko 10-15 minuta, dok ne postanu hrskave.
U suštini, izbor između sirovih i pečenih semenki bundeve zavisi od vašeg ličnog ukusa i preferencija. Obe verzije imaju svoje prednosti, pa možete uživati u njima na način koji vam najviše odgovara!

Starinski recept za knedle koje će biti spremne za tren oka: Prave se od samo 2 sastojka i uspevaju baš svima
Bez domaće supe ne može da prođe nedeljni ručak, a ako su u njoj mekane knedle, e tada je užitak zagarantovan.

Recept: JANIJA SA ŠLJIVAMA – zaboravljeno jelo juga Srbije
Spoj mesa, voća i tradicije u jednom tanjiru

Slavica otkrila starinski recept za najbolji pinđur: Njena porodica ga tamani, a obožavaćete ga i vi
Porodica Rokvić i ove godine spremno dočekuje zimu.

TRIKOVI NAJBOLJIH DOMAĆICA: Proverite koliko je jaje staro
Ova brza i jednostavna metoda može vam uštedeti novac, ali i sačuvati zdravlje.

Majstorski burek prste da poližete: Starinski recept kojem niko ne može da odoli, obožavaće ga i najveći gurmani
Ukoliko probate ovaj recept pekara vam više neće pasti na pamet.
Komentari(0)