POSNI MAFINI Prirodni i fini, recepti za 4 vrste od kojih će vas svaki raspametiti!
Post je period uzdržavanja od hrane, ali svako od nas ponekad poželi da se zasladi. Posni mafini su idealan dezert za takve trenutke.
                                Posni čokoladni mafini:
Brašno: 200 g
Šećer: 150 g
                                                                                            
                                                
                                                
                                                                                                                                                                                                                                            
                                            
                                                                                            
                                                
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                Prašak za pecivo: 1 kesica
                                            
                                            
                                                                                            
                                                
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                Kakao: 3 kašike
                                            
                                            
                                                                                            
                                                
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                Ulje: 100 ml
                                            
                                            
                                                                                            
                                                
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                Voda: 200 ml
                                            
                                            
                                                                                            
                                                
                                            
                                        
                                                                                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                                                                            
                                                
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                                                                            
                                                
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
Posni mafini sa jabukama:
Brašno: 200 g
Suvo grožđe: 50 g
Rendane jabuke: 2 komada
                                                                                            
                                                
                                                
                                                                                                                                                                                                                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                Ulje: 100 ml
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                Vanil šećer: 1 kesica
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                Prašak za pecivo: 1 kesica
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                Cimet: 1 kašičica
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                Voda: 200 ml
                                            
                                            
                                            
                                        
                                                                                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
Posni mafini sa bananom:
Brašno: 200 g
                                                                                            
                                                
                                                
                                                                                                                                                                                                                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                Šećer: 150 g
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                Prašak za pecivo: 1 kesica
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                Ulje: 100 ml
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                Voda: 200 ml
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                Banane: 2 komada
                                            
                                            
                                            
                                        
                                                                                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
Veganski mafini sa trešnjama i ovsenim pahuljicama:
Brašno: 200 g
                                                                                            
                                                
                                                
                                                                                                                                                                                                    
                                                                                                                                                                                                
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                Šećer: 150 g
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                Prašak za pecivo: 1 kesica
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                Ulje: 100 ml
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                Voda: 200 ml
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                Višnje: 100 g
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                Ovsene pahuljice: 50 g
                                            
                                            
                                            
                                        
                                                                                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
Mafini se brzo pripremaju, dovoljno je da se svi sastojci pomešaju i dobro promešaju, za varijante sa voćem, doda iseckana banana i narendana jabuka.
Zagrejte rernu na preporučenu temperaturu (obično oko 180-200°C).
                                                                                            
                                                
                                                
                                                                                                                                                                                                                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                Postavite papirne korpice u kalup za mafine ili lagano premažite kalup uljem.
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                Napunite svaku korpicu do oko dve trećine visine smesom za mafine.
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                Pecite prema uputstvu (obično 20-30 minuta) ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.
                                            
                                            
                                            
                                        
                                                                                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
Dekoracija i posluživanje:
Posne mafine možete posuti prah šećerom, dodati seckane orahe ili preliti glazurom od prah šećera i limunovog soka.
Zapamtite, posni mafini nisu samo za vreme posta, već ih mogu uživati svi koji vole ukusne i zdrave poslastice. Slobodno eksperimentišite sa ukusima i pronađite svoju omiljenu kombinaciju!
            Omiljeni slavsko predjelo: Recept za najukusnije paprike u pavlaci
Zašto baš paprike u pavlaci?
            Pogača bez kvasca i jaja: Pravi je spas domaćicama u mnogim prilikama, sprema se lako, a ukus osvaja
Ukoliko nemate vremena da čekate da testo naraste ili ste upravo shvatili da ste ostali bez kvasca, ovaj recept će vam biti spas u mnogim prilikama.
            Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
            Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
            Cigančice– zaboravljene zapečene loptice od brašna, masti i luka
Pravljene od onoga što „uvek ima u kući“, cigančice su nekada bile brzi doručak, užina ili jelo za sirotinju – a danas su pravo otkrovenje ukusa
                
            
            
Komentari(0)