KOLAČ SA VIŠNJAMA NA VODI ZA USKRŠNJI POST: Najbolja poslastica - mekan, sočan i jedan od najjeftinijih
Najbolja poslastica za Uskršnji post je kolač sa višnjama na vodi, mekan je, sočan i jedan od najjeftinijih

Uskršnji post je ove godine počeo 18. marta i traje sedam nedelja.
Mnogi koji poste u tom periodu na umu treba da imaju što više ideja kako bi ishrana bila raznovrsna. Bilo da je u pitanju post na vodi ili ulju.
Tako će se svima sigurno svodeti svetogorska čorba sa ribom koju monasi u tom periodu redovne spremaju. Lagana je, jednostavna za pripremu, a kombinacija sa povrćem je nešto najlepše što ste mogli da zamislite.
Možda vas zanima:

Evo koje namirnice možete da jedete umesto mesa i jaja, tokom Uskršnjeg posta, a ovo je najbolja zamena za mleko
Uskršnji post počinje 3. marta i traje 40 dana

AKO IMATE DILEMU: Da li se treba uzdržavati od kafe tokom posta
Ovo pitanje često izaziva polemiku
Možda vas zanima:

Evo koje namirnice možete da jedete umesto mesa i jaja, tokom Uskršnjeg posta, a ovo je najbolja zamena za mleko
Uskršnji post počinje 3. marta i traje 40 dana

AKO IMATE DILEMU: Da li se treba uzdržavati od kafe tokom posta
Ovo pitanje često izaziva polemiku
Možda vas zanima:

Evo koje namirnice možete da jedete umesto mesa i jaja, tokom Uskršnjeg posta, a ovo je najbolja zamena za mleko
Uskršnji post počinje 3. marta i traje 40 dana

AKO IMATE DILEMU: Da li se treba uzdržavati od kafe tokom posta
Ovo pitanje često izaziva polemiku
Navikli smo da redovno jedemo i razne poslastice, a za vas je tu sada nešto starinsko, a to je kolač sa višnjama na vodi.
To je nešto što će se svima svideti, jer i kod naših baka kad god odemo uvek jedemo kolače sa višnjama, orasima...
Tu je recept sa sastojcima:
višnje - 300 grama
voda - 400 ml
pekmez - 4 kašike (po vašem izboru)
šećer - 12 kašika
pšenične klice - 100 grama
brašno - 18 kašika
prašak za pecivo - 10 grama
Priprema:
Rernu uključite i zagrejte na 200 stepeni.
U većoj činiji pomešajte prašak za pecivo, vodu, šećer, brašno i pšenične klice, pa sve dobro promešajte.
Zatim se dodajte pekmez, a onda smesu lepo izjednačite.
Kada dodate pekmez, ubacite i višnje i promešajte sve zajedno sa špatulom.
Smesa neka odstoji dok se rerna zagreje.
U pleh dimenzija 30 x 20 stavite papir za pečenje, pa masu jednako rasporedite po njemu.
Sve poravnajte i stavite da se peče.
Čim stavite u rernu, temperaturu smanjite na 180 stepeni.
Pecite oko 55 minuta.
Kada se ispeče, kolač izvadite iz rerne, a kada se ohladi pospite sa šećerom u prahu.
Prijatno i uživajte u ovom preukusnom posnom kolaču sa višnjama na vodi.

POSNE PALAČINKE: Recept za post na vodi
Posne palačinke se mogu filovati džemom, voćem ili posnim kremom po želji.

Ko proba posnu rusku salatu neće se pokajati: Jedan sastojak daje joj poseban šmek, svaki zalogaj je uživanje
Brzo se pravi, a ukus osvaja.

Sremuš salata – prolećni eliksir zdravlja koji čisti organizam
Sremuš, poznat i kao divlji beli luk, jedan je od najmoćnijih prolećnih darova prirode. Ova osvežavajuća salata ne samo da je ukusna, već i pomaže u detoksikaciji organizma.

Kako da krofne budu supermekane, ali ne i masne? 5 saveta zahvaljujući kojima ćete postati majstor za slatko pecivo
Ukoliko vam se dešava da vam krofne budu previše masne i "teške" ili da budu suve i zagore, verovatno pravite neku sitnu grešku koje niste ni svesni.

Starinsko jelo bez ijedne kapi ulja: Ukus koji osvaja na prvi zalogaj
U toku posta osim kuvanih jela možete napraviti i posnu manastirsku pitu. Budite uvereni da će se ukućanima svideti, jer je preukusna i tražiće se zalogaj više.
Komentari(0)