KOLAČ SA VIŠNJAMA NA VODI ZA USKRŠNJI POST: Najbolja poslastica - mekan, sočan i jedan od najjeftinijih

Lepote Srbije

10:00

Gastronomija 0

Najbolja poslastica za Uskršnji post je kolač sa višnjama na vodi, mekan je, sočan i jedan od najjeftinijih

žuti kolač sa višnjama
Shutterstock

Uskršnji post je ove godine počeo 18. marta i traje sedam nedelja.

Mnogi koji poste u tom periodu na umu treba da imaju što više ideja kako bi ishrana bila raznovrsna. Bilo da je u pitanju post na vodi ili ulju.

Tako će se svima sigurno svodeti svetogorska čorba sa ribom koju monasi u tom periodu redovne spremaju. Lagana je, jednostavna za pripremu, a kombinacija sa povrćem je nešto najlepše što ste mogli da zamislite.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Navikli smo da redovno jedemo i razne poslastice, a za vas je tu sada nešto starinsko, a to je kolač sa višnjama na vodi.

To je nešto što će se svima svideti, jer i kod naših baka kad god odemo uvek jedemo kolače sa višnjama, orasima...

Tu je recept sa sastojcima:

višnje - 300 grama

voda - 400 ml

pekmez - 4 kašike (po vašem izboru)

šećer - 12 kašika

pšenične klice - 100 grama

brašno - 18 kašika

prašak za pecivo - 10 grama

Priprema:

Rernu uključite i zagrejte na 200 stepeni.

U većoj činiji pomešajte prašak za pecivo, vodu, šećer, brašno i pšenične klice, pa sve dobro promešajte.

Zatim se dodajte pekmez, a onda smesu lepo izjednačite.

Kada dodate pekmez, ubacite i višnje i promešajte sve zajedno sa špatulom.

Smesa neka odstoji dok se rerna zagreje.

U pleh dimenzija 30 x 20 stavite papir za pečenje, pa masu jednako rasporedite po njemu.

Sve poravnajte i stavite da se peče.

Čim stavite u rernu, temperaturu smanjite na 180 stepeni.

Pecite oko 55 minuta.

Kada se ispeče, kolač izvadite iz rerne, a kada se ohladi pospite sa šećerom u prahu.

Prijatno i uživajte u ovom preukusnom posnom kolaču sa višnjama na vodi.


Komentari(0)

Loading