NAJLEPŠA POSLASTICA ZA USKRŠNJI POST": Posna "Baron" torta - ukus ostavlja bez daha, bolja je od mrsne verzije
Posna "Baron" torta je najlepša poslastica za Uskršnji post, ukusom ostavlja bez daha, a bolja je i od mrsne verzije

Ako već razmišljate šta da spremate od slatkiša tokom Uskršnjeg posta na pravom ste mestu.
Iako su nam svima mrsne poslastice svima omiljene, postoje i posne od kojih će vam se zavrteti u glavi.
Jedan kolač sa čokoladom i džemom na vodi mnoge žene je opčinio zbog prelepog ukusa, sočnosti i svoje jednostavnosti.
Možda vas zanima:

Da li je greh začeti dete tokom Uskršnjeg posta?
Uskršnji post uveliko traje, a jedno od pitanja koja muče vernike je i da li su intimni odnosi tokom posta greh.

POČINJE SREDOPOSNA NEDELJA Ko nije krenuo sa postom – još nije kasno da se duša vrati na pravi put
Nedelja pred nama – četvrta nedelja Vaskršnjeg posta, poznata kao Sredoposna – donosi sa sobom važan trenutak za sve vernike. To je tačka na sredini Časnog posta, kada se već oseća i telesni umor, ali i prvi duhovni plodovi uzdržanja, molitve i tišine.
Možda vas zanima:

Da li je greh začeti dete tokom Uskršnjeg posta?
Uskršnji post uveliko traje, a jedno od pitanja koja muče vernike je i da li su intimni odnosi tokom posta greh.

POČINJE SREDOPOSNA NEDELJA Ko nije krenuo sa postom – još nije kasno da se duša vrati na pravi put
Nedelja pred nama – četvrta nedelja Vaskršnjeg posta, poznata kao Sredoposna – donosi sa sobom važan trenutak za sve vernike. To je tačka na sredini Časnog posta, kada se već oseća i telesni umor, ali i prvi duhovni plodovi uzdržanja, molitve i tišine.
Možda vas zanima:

Da li je greh začeti dete tokom Uskršnjeg posta?
Uskršnji post uveliko traje, a jedno od pitanja koja muče vernike je i da li su intimni odnosi tokom posta greh.

POČINJE SREDOPOSNA NEDELJA Ko nije krenuo sa postom – još nije kasno da se duša vrati na pravi put
Nedelja pred nama – četvrta nedelja Vaskršnjeg posta, poznata kao Sredoposna – donosi sa sobom važan trenutak za sve vernike. To je tačka na sredini Časnog posta, kada se već oseća i telesni umor, ali i prvi duhovni plodovi uzdržanja, molitve i tišine.
Kod nas se deserti prave redovno, a ono što uvek prvo biramo jesu torte.
Pred vama je posna "Baron" torta koja je jedna od najlepših, zbog kremastog fila.
Postaće vam jedna od omiljenih i uverićete se da je bolja od mrsne verzije.
Tu su sastojci i recept:
Za 4 korice:
80 g rendane posne čokolade
3 čaše (200 ml) kisele vode
2 kašike mlevenog keksa
2 čaše šećera
4 kašike kakaoa
1 kesica sode bikarbone
20 kašika brašna
8 kašika ulja
6 kašika džema
Sve lepo sjedinite, pa podelite u četiri činije.
Pek-papir stavite preko pleha, pa izlijte smesu.
Jedna korica se peče 10 minuta. Izvadite je, ali nemojte da skidate pek-papir.
Isti proces je i sad preostale tri korice.
Za prvi fil treba:
400 g šećera da prokuva
500 ml vode
u preostalih 500 ml vode razmutiti: 4 pudinga od čolade i 200 g posnog mleka u prahu (npr. sojino, kokosovo…).
Zakuvajte sve, a kada se zgusne dodajte 100 grama posne čokolade.
Sve mešate dok se ne istopi, a zatim ostavite da se ohladi.
Zatim, umutite 400 grama šećera sa 100 grama šećera u pravu, pa sve sjedinite.
Za drugi fil treba:
300 ml vode da prokuva
500 g malina
200 g šećera
posebno u preostalih 300 ml vode razmutiti: 3 pudinga od maline, pa ih zakuvajte. Ostavite da se malo prohlade.
Zatim sledi redosled filovanja:
U pleh u kojem ste pekli kore stavite prvu koricu sa papirom na gore, pa ga skinite.
Filuje se na sledeći način: fil od maline preko kore, pa fil od čokolade, pa opet ide korica sa papirom na gore koji skinete kada prenesete u pleh i opet filovi.
Čim se torta stegne, okrenite tacnu i prelijte je glazurom.
Glazura se ovako sprema: istopite 200 ml posne slatke pavlake, 200 grama posne čokolade.
Kada se sve sjedini i istopi prelijte preko torte.
Na kraju umitite šlag i dodajte par kašika ohlađene glazure.
Uživajte u posnoj "Baron torti" koja osvaja svakoga.

OVA POSNA MOSKVA TORTA JE TEŠKA 5 KILOGRAMA, A TEK DA VIDITE KOLIKO JE BOGATA: Vraća čak i izgubljeno ČULO UKUSA
Torta je bogata i teška oko 5 kg

Čorba od jagnjetine – planinski specijalitet Peštera koji greje dušu
Na prostranstvima Pešterske visoravni, gde su zime oštre, a proleća kratka, kuhinja je oduvek bila oslonjena na ono što priroda i stočarstvo pružaju. Među jelima koja su opstala vekovima posebno mesto zauzima čorba od jagnjetine – gusta, mirisna i snažna, spremana da greje i okrepi.

NAJJEDNOSTAVIJI POSNI KOLAČ IZ JUGOSLAVIJE: Džem, cimet i kakao - jeftin, a ukusan (RECEPT)
Najjednostaviji posni kolač sa džemom, cimetom i kakaom iz Jugoslavije koji su sve žene pravile jer je jeftin i ukusan

Vranjanska samsa – kako se pravi kraljica pita juga Srbije
U srcu juga Srbije, u Vranju, rađa se jedno od najmirisnijih jela tradicionalne kuhinje – vranjanska samsa. Hrskava pita punjena sitno seckanim mesom i začinima nije samo ukusno jelo, već i deo identiteta ovog kraja.

NAJJEDNOSTAVNIJI POSNI KOLAČ KOJI MOŽETE SPREMITI: Najsočnije zadovoljstvo sa višnjom koje postoji (MERA NA ŠOLJE)
Recept za posni kolač od višnje koji uspeva svakome
Komentari(0)