NAJBOLJI STARINSKI KOLAČ SA VIŠNJAMA: Poslastica iz detinjstva - svako parče se topi u ustima

Lepote Srbije

10:00

Gastronomija 0

Najbolji starinski kolač sa višnjama je poslastica iz detinjstva, a svako parče se topi u ustima

žuti kolač sa višnjama
Shutterstock

Starinski kolači nas uvek mame da ih pojedemo što pre jer kako ukusom, tako i mirisom nas osvajaju iste sekunde.

Naše bake su poznate po najukusnijoj lenjoj piti, ali ni njihove razne pite i druge poslastice ne smemo da izostavimo.

Svi se sećamo kolača sa višnjama koji se topi u ustima jer je korica toliko mekana da ne možemo da se zasitimo jednim parčetom.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ovo je najbolja starinska verzija i samo tako ćete ga ubuduće praviti.

Ovo je recept, a tu su i sastojci:

394 g zamrznutih višanja, bez peteljki i koštica

250 g višenamenskog brašna

1/2 kašičice ekstrakta badema

1 kašičica praška za pecivo

4 velika jaja

1/2 kašičice soli

250 g kristal šećera

227 g neslanog putera, omekšanog

Ovo je priprema:

Za najbolji kolač sa višnjama prirpemu obavezno počnite tako što ćete da zagrejete rernu na 180 stepeni. Podmažite kalup za tortumaslacem.

Rukama lagano pospite tepsiju brašnom, a zatim prospite višak. U srednju posudu dodajte brašno, prašak za pecivo i so. Izmešajte da se sjedine. U velikoj posudi umutite puter i šećer električnim mikserom na srednjoj brzini dok ne postanu bledi i pahuljasti, oko 3 minuta.

Dodajte jaja, jedno po jedno, muteći dok se potpuno ne sjedine nakon svakog dodavanja. Ostružite posudu gumenom lopaticom do pola.

Testo treba da bude glatko, lagano i mekano.

Ako emulzija pukne nakon dodavanja jaja i testo se odvoji, možete dodati par kašika brašna i mešati samo dok ponovo ne postane glatko.

Dodajte ekstrakt badema i mešajte na maloj brzini da se sjedini.

Umutite mešavinu brašna na maloj brzini ili je lagano umešajte gumenom lopaticom, samo dok se sastojci ne sjedine i ne ostanu tragovi brašna.

Prebacite testo u pripremljeni kalup za kolač. Lagano pritisnite višnje bez koštica u testo, praveći kružni uzorak. Ne pritiskajte ih previše duboko ili će ih torta obaviti dok se peče.

Pecite tortu oko 1 sat ili dok čačkalica umetnuta u centar torte ne izađe čista. Kolač treba da bude zlatna i da je narasla oko celih trešanja, koje bi još trebalo da se vide na vrhu.

Izvadite kolač iz rerne. Ostavite da se ohladi u tepsiji 10 do 15 minuta pre nego što izvadite kalup.

Pustite da se potpuno ohladi na rešetki pre serviranja.

Kada se ohladi poslužite kolač sa višnjama i uživajte.

@lepotesrbijee Najviši vodopad u Srbiji visok je 71 metar i nalazi se na Kopaoniku u oblasti Jelovarnik, u okviru nacionalnog parka, na nadmorskoj visini od oko 1.500 metara! Nalazi se 25 kilometara zapadno od Brusa i na oko 2,5 kilometara istočno od Pančićevog vrha! #srbija #lepotesrbije #vodopadjelovarnik #fyp #fypシ゚viral #serbia #foryou #foryoupage ♬ original sound - LepoteSrbije

Komentari(0)

Loading