NAJBOLJI STARINSKI KOLAČ SA VIŠNJAMA: Poslastica iz detinjstva - svako parče se topi u ustima

Teodora Tojagić

10:00

Gastronomija 0

Najbolji starinski kolač sa višnjama je poslastica iz detinjstva, a svako parče se topi u ustima

žuti kolač sa višnjama
Shutterstock

Starinski kolači nas uvek mame da ih pojedemo što pre jer kako ukusom, tako i mirisom nas osvajaju iste sekunde.

Naše bake su poznate po najukusnijoj lenjoj piti, ali ni njihove razne pite i druge poslastice ne smemo da izostavimo.

Svi se sećamo kolača sa višnjama koji se topi u ustima jer je korica toliko mekana da ne možemo da se zasitimo jednim parčetom.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ovo je najbolja starinska verzija i samo tako ćete ga ubuduće praviti.

Ovo je recept, a tu su i sastojci:

394 g zamrznutih višanja, bez peteljki i koštica

250 g višenamenskog brašna

1/2 kašičice ekstrakta badema

1 kašičica praška za pecivo

4 velika jaja

1/2 kašičice soli

250 g kristal šećera

227 g neslanog putera, omekšanog

Ovo je priprema:

Za najbolji kolač sa višnjama prirpemu obavezno počnite tako što ćete da zagrejete rernu na 180 stepeni. Podmažite kalup za tortumaslacem.

Rukama lagano pospite tepsiju brašnom, a zatim prospite višak. U srednju posudu dodajte brašno, prašak za pecivo i so. Izmešajte da se sjedine. U velikoj posudi umutite puter i šećer električnim mikserom na srednjoj brzini dok ne postanu bledi i pahuljasti, oko 3 minuta.

Dodajte jaja, jedno po jedno, muteći dok se potpuno ne sjedine nakon svakog dodavanja. Ostružite posudu gumenom lopaticom do pola.

Testo treba da bude glatko, lagano i mekano.

Ako emulzija pukne nakon dodavanja jaja i testo se odvoji, možete dodati par kašika brašna i mešati samo dok ponovo ne postane glatko.

Dodajte ekstrakt badema i mešajte na maloj brzini da se sjedini

Umutite mešavinu brašna na maloj brzini ili je lagano umešajte gumenom lopaticom, samo dok se sastojci ne sjedine i ne ostanu tragovi brašna.

Prebacite testo u pripremljeni kalup za kolač. Lagano pritisnite višnje bez koštica u testo, praveći kružni uzorak. Ne pritiskajte ih previše duboko ili će ih torta obaviti dok se peče.

Pecite tortu oko 1 sat ili dok čačkalica umetnuta u centar torte ne izađe čista. Kolač treba da bude zlatna i da je narasla oko celih trešanja, koje bi još trebalo da se vide na vrhu.

Izvadite kolač iz rerne. Ostavite da se ohladi u tepsiji 10 do 15 minuta pre nego što izvadite kalup.

Pustite da se potpuno ohladi na rešetki pre serviranja.

Kada se ohladi poslužite kolač sa višnjama i uživajte.

@lepotesrbijee Najviši vodopad u Srbiji visok je 71 metar i nalazi se na Kopaoniku u oblasti Jelovarnik, u okviru nacionalnog parka, na nadmorskoj visini od oko 1.500 metara! Nalazi se 25 kilometara zapadno od Brusa i na oko 2,5 kilometara istočno od Pančićevog vrha! #srbija #lepotesrbije #vodopadjelovarnik #fyp #fypシ゚viral #serbia #foryou #foryoupage ♬ original sound - LepoteSrbije
palačinke od heljde

Nikad više neće biti gumene ili suve: Na kraju dodajte tajni sastojak, čini palačinke savršenima i ekstra mekanim

Gastronomija

17:00

7 jun, 2025

Ne postoji ništa bolje od mirisa sveže pečenih palačinki koji se širi kuhinjom. Bilo da ih volite sa čokoladnim namazom, džemom, orasima ili samo posute šećerom, savršene palačinke moraju biti tanke, meke i elastične. Ako ponekad ne ispadnu kako želite – previše su debele, pucaju ili su previše gumene – ne brinite! Donosimo vam jednostavan trik koji će svaki put ispasti savršeno!

Komentari(0)

Loading