NA OVAKVOM PASULJU SU GENERACIJE ODRASLE: Jelo iz Jugoslavije - 1 vrsta mesa daje ukus koji niko nije zaboravio
Na ličkom pasulju su generacije odrasle, a to jelo iz Jugoslavije niko nije zaboravio jer mu jedna vrsta mesa daje ukus

Hladno vreme i kiša i te kako dobro utiču na žene koje su navikle da spremaju najukusnija kuvana jela.
Sarma, kuvani kiseli kupus, starinski prebranac, gulaš... sve su to specijaliteti koji su u ovom periodu glavni na meniju.
Ono što nikako ne sme da se izostavi jeste pasulj. Naši stari ga spremaju na način koji niko ne zna osim njih, ali pred vama je sada lički pasulj kakav se jeo u Jugoslaviji na kojem su generacije odrasle.
Možda vas zanima:

Pasulj po receptu Steve Karapandže, najpopularnijeg kuvara bivše Jugoslavije - Jelo na kašiku, savršen za stomak!
Legendarni kuvar, koji je decenijama domaćicama širom bivše Jugoslavije odavao svoje gastro tajne, dao je i recept za čorbast pasulj

Kao da je mrsni! Počinje post, a ovo jelo se mora nalaziti na trpezi - posni pasulj na vodi čista 10ka recept
Sprema se veoma lako i svako ga može bez muke napraviti
Možda vas zanima:

Pasulj po receptu Steve Karapandže, najpopularnijeg kuvara bivše Jugoslavije - Jelo na kašiku, savršen za stomak!
Legendarni kuvar, koji je decenijama domaćicama širom bivše Jugoslavije odavao svoje gastro tajne, dao je i recept za čorbast pasulj

Kao da je mrsni! Počinje post, a ovo jelo se mora nalaziti na trpezi - posni pasulj na vodi čista 10ka recept
Sprema se veoma lako i svako ga može bez muke napraviti
Možda vas zanima:

Pasulj po receptu Steve Karapandže, najpopularnijeg kuvara bivše Jugoslavije - Jelo na kašiku, savršen za stomak!
Legendarni kuvar, koji je decenijama domaćicama širom bivše Jugoslavije odavao svoje gastro tajne, dao je i recept za čorbast pasulj

Kao da je mrsni! Počinje post, a ovo jelo se mora nalaziti na trpezi - posni pasulj na vodi čista 10ka recept
Sprema se veoma lako i svako ga može bez muke napraviti
Kuvaćete ga i dva puta nedeljno kada vidite koliko je ukusan.
Sastojci za recept su:
2 krompira
400 g pasulja
2 kašike slatke paprike
400 g kiselog ribanca
250 g slanine
1 crni luk
3 čena belog luka
Ovo je priprema:
Pasulj stavite u šerpu i prelijte ga vodom, pa ostavite preko noći. Sutradan procedite, pa sipajte novu vodu i dodajte suva rebra, pa skuvajte pasulj. Umesto suvih rebara možete da koristite i kobasicu.
U tiganju zagrejte malo ulja, pa propržite sitno seckani crni luk i kada omekša dodajte slatku papriku i promešajte.
Dodajte kupus, sipajte čašu vode i dinstajte.
Nakon 20 minuta dodajte seckanu slaninu i mleveni beli luk, pa ostavite na šporetu još nekih 10 minuta.
Dodajte kuvanom pasulju i promešajte.
Dok se pasulj i kupus kuvaju odvojeno, vi u trećoj šerpi skuvajte i sečeni krompir i dodajte u pasulj na kraju.
Lički pasulj sa ribancem je gotov.
Prijatno!

Ovaj aromatični pasulj kida koliko je dobar! Stigao pravo iz bakinje kuhinje, spoj sastojaka je fantazija
Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će vas podsetiti na bakinu kuhinju.

Pura s kajmakom iz sela Glogovac kod Jagodine: zaboravljeni doručak koji se vraća na srpske trpeze
Domaći recept iz Šumadije koji su jeli težaci pre odlaska u polje, danas je retkost, ali se još pamti u seoskim kuhinjama. Pura kuvana u glinenom loncu i prelivena domaćim kajmakom bila je znak da u kući ima i truda i ukusa.

Starinski recept za najbolji sutlijaš, poslastica uz koju su odrasle generacije: Brzo se pravi, a još brže smaže
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.

Zaboravljeni recept za jelo "komat" iz Gornje Jablanice – srpska varijanta slane pite
Jelo koje se pravilo „kad ništa drugo nije bilo u kući“: Komat, skromna pita iz narodne kuhinje juga Srbije

Tradicionalna metoda pravljenja sira iz mješine u Pešterskoj visoravni
Sir sa ukusom vetra i vune: Kako se vekovima pravi najautentičniji pešterski sir u ovčijoj mješini
Komentari(0)