Napravite pitu sa sirom, ali BEZ KORA: Jednostavno i ukusno pecivo

Izvor: Lepote Srbije

13:00

Gastronomija 0

Pita sa sirom može da se napravi i bez kora

pita sa kupusom
Shutterstock

Potrebno je:

  • 200 ml mleka
  • 10 g kvasca ili 1 suvi
  • 1 jaje
  • 1 kašičica šećera
  • malo soli
  • 300-350 g brašna ili (2 lončića od 200 g puna do vrha)
  • 150 g feta sira
  • 100 g izrendanog kackavalja
  • 1 jaje za premazivanje

Priprema:

U vanglicu sipati mlako mleko, dodati šećer i kvasac i zicom razmutiti. Dodati ulje, jaje, brašno i zamesiti varjačom mekše testo. Pokriti i ostaviti 10 minuta pokriveno. Tepsiju obložiti pek paprirom, pa je malo podmazati uljem. 

Testo istresti u tepsiju i brašnjavim rukama ga poravnati na veličinu prečnika 30 cm, prema tepsiji. Izmešati oba sira.

Testo premazati jajetom pa istresti oba izmešana sira i rasporedit.

Ostaviti da do kraja ostane sa dva prsta širine bez sira. Tu ivicu posuti debljim slojem susama.

Ostaviti 10  minuta, pa peći u zagrejanoj rerni na 210 stepeni C 30 minuta. Prijatno!

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading