Na koji način kiselo mleko topi kilograme i zbog čega je još korisno
Kiselo mleko se često stavlja u kontekst ekstremnih restriktivnih dijeta što za organizam nije dobro, jer se određenim načinom konzumacije ove namirnice kilogrami mogu skinuti i na zdrav način
Kiselo mleko, posebno domaće, omiljeno je vekovima zbog svojih velikih zdravstvenih koristi. Od redukovanih režima ishrane, preko problema sa kožom i digestivnih problema, kiselo mleko spada u omiljene, osvežavajuće namirnice.
Koje korisne materije sadrži kiselo mleko
Kiselo mleko dobijamo interakcijom mlečno-kiselinskih bakterija (bacila i koka) i kvasnih gljivica. Nije teško napraviti ga, a od količine mlečne masti zavisi kvalitet, kao i ukus. Za dobar nutritivni profil zaslužan je jednak sadržaj masnoća, ugljenih hidrata i proteina.
Kiselo mleko ima visok sadržaj kalcijuma. Veoma značajno je uključiti ga u ishranu ako smo skloni osteoporozi, imamo lomljive nokte ili su nam loši zubi. Koristi su velike pre svega za digestivni sistem jer mlečna kiselina, neophodna za kiseljenje mleka, menja strukturu čistih masti i belančevina. Naš digestivni sistem ih onda lakše vari.
U kiselom mleku nalaze se i jedinjenja pogodna za razvoj korisnih bakterija, u telu zaduženih za sintezu vitamina B kompleksa i drugih vitamina i minerala. Uz to, u ovoj namirnici je i poznata dobra bakterija Bifidus. Ona pomaže bržem procesu varenja i održavanju optimalne pH vrednosti u crevima. Iste dobre bakterije aktivne su u procesu detoksikacije tela. Korisno je, dakle, pre svega organima za varenje. Poboljšava imunitet, aktivira izbacivanje toksina iz organizma i podstiče metabolizam.
Za koja stanja je korisno i na koji način podiže krvni pritisak
Kiselo mleko ima sposobnost da utiče na regulaciju krvnog pritiska, posebno niskog, zahvaljujući mlečnoj kiselini. Mlečni napitak poznat kao ajran, koji sadrži i minimalnu količinu soli u tom slučaju se pokazao kao najdelotvorniji.
Iskustva kažu da kiselo mleko prija osobama koje imaju ubrzan puls. Naravno, pridržavajte se svoje terapije redovno – to je neophodno kako bi nivo krvnog pritiska bio u ravnoteži i ne bi izazvao ozbiljnije kardiovaskularne incidente.
Kiselo mleko ima visok sadržaj vode. Stoga je preporučljivo koristiti ga leti, kako bismo ostali dovoljno hidrirani.
Primena kod opekotina od sunca je takođe poznata od davnina – skoro da ne postoji neko ko nije posledice preteranog izlaganja suncu pokušao da sanira na ovaj način. I uspeo, što je najbitnije.
Može li se smršati uz kiselo mleko
Može, ali se kiselo mleko uglavnom stavlja u kontekst ekstremnih restriktivnih dijeta, što za organizam nije dobro. Naprotiv, može biti i opasno.
Kiselo mleko i bebe
Kada se bebama uključuju ljudske namirnice, dobro je dodati i kiselo mleko. Najpogodnije je srednje masno kiselo mleko, kako bi se mikrobiom creva polako privikao na prednosti mlečne kiseline. To će biti korisno za zube, kosti i varenje bebe.
U kojim oblicima je najkorisnije za konzumaciju
Nutricionisti preporučuju čašu kiselog mleka na prazan stomak ujutru pre kafe, sa dodatkom kašike meda. Međutim, iako ga volimo u izvornom obliku, bilo da je odvojeno od drugih namirnica ili u kombinaciji sa onima koje su nam omiljene, kiselo mleko je najkorisnije u sledećem miksu:
kiselo mleko
rendani krastavac
malo belog luka
malo soli
voda.
Ko voli obične uštipke, ove će tamaniti: Potrebno vam je samo 5 sastojaka, a testo je sveže čak 7 dana
Mogu da se kombinuju sa brojnim slanim namirnicama.
Smederevska tarana: Domaća testenina koja se sušila na ćebetu i mirisala na bakinu kuću
Nekada nije bilo fabrika testenine – samo ruke, brašno, jaja i veliko ćebe rašireno po sobi. Tarana je bila doručak, ručak i lek za dušu.
Ovo je najtraženija proja u zemlji! Tajna je u dodatku koji joj daje neponovljiv UKUS - recept bez greške
Malo sastojaka, ali tajna je u jednom dodatku koji joj daje neponovljiv ukus i čini je neodoljivom.
Pasulj sa kiselim šljivama: Zaboravljeni vojvođanski recept koji spaja slano i kiselo u jedno savršenstvo
Jelo koje se nekada kuvalo u zimskim danima širom Banata i Bačke, danas znaju samo najstarije domaćice – pasulj sa suvim kiselim šljivama
APETITKA je ponos Lebana, a pravi se lakše nego ajvar i pinđur: Najlepša južnjačka zimnica je prava riznica vitamina
Među brojnim receptima za zimnicu, kao jedan od simbola juga Srbije posebno se izdvaja čuvena apetitka, salata fenomenalnog ukusa i puna hranljivih materija neophodnih u sezoni virusa.
Komentari(0)