Na koji način kiselo mleko topi kilograme i zbog čega je još korisno
Kiselo mleko se često stavlja u kontekst ekstremnih restriktivnih dijeta što za organizam nije dobro, jer se određenim načinom konzumacije ove namirnice kilogrami mogu skinuti i na zdrav način

Kiselo mleko, posebno domaće, omiljeno je vekovima zbog svojih velikih zdravstvenih koristi. Od redukovanih režima ishrane, preko problema sa kožom i digestivnih problema, kiselo mleko spada u omiljene, osvežavajuće namirnice.
Koje korisne materije sadrži kiselo mleko
Kiselo mleko dobijamo interakcijom mlečno-kiselinskih bakterija (bacila i koka) i kvasnih gljivica. Nije teško napraviti ga, a od količine mlečne masti zavisi kvalitet, kao i ukus. Za dobar nutritivni profil zaslužan je jednak sadržaj masnoća, ugljenih hidrata i proteina.
Kiselo mleko ima visok sadržaj kalcijuma. Veoma značajno je uključiti ga u ishranu ako smo skloni osteoporozi, imamo lomljive nokte ili su nam loši zubi. Koristi su velike pre svega za digestivni sistem jer mlečna kiselina, neophodna za kiseljenje mleka, menja strukturu čistih masti i belančevina. Naš digestivni sistem ih onda lakše vari.
U kiselom mleku nalaze se i jedinjenja pogodna za razvoj korisnih bakterija, u telu zaduženih za sintezu vitamina B kompleksa i drugih vitamina i minerala. Uz to, u ovoj namirnici je i poznata dobra bakterija Bifidus. Ona pomaže bržem procesu varenja i održavanju optimalne pH vrednosti u crevima. Iste dobre bakterije aktivne su u procesu detoksikacije tela. Korisno je, dakle, pre svega organima za varenje. Poboljšava imunitet, aktivira izbacivanje toksina iz organizma i podstiče metabolizam.
Za koja stanja je korisno i na koji način podiže krvni pritisak
Kiselo mleko ima sposobnost da utiče na regulaciju krvnog pritiska, posebno niskog, zahvaljujući mlečnoj kiselini. Mlečni napitak poznat kao ajran, koji sadrži i minimalnu količinu soli u tom slučaju se pokazao kao najdelotvorniji.
Iskustva kažu da kiselo mleko prija osobama koje imaju ubrzan puls. Naravno, pridržavajte se svoje terapije redovno – to je neophodno kako bi nivo krvnog pritiska bio u ravnoteži i ne bi izazvao ozbiljnije kardiovaskularne incidente.
Kiselo mleko ima visok sadržaj vode. Stoga je preporučljivo koristiti ga leti, kako bismo ostali dovoljno hidrirani.
Primena kod opekotina od sunca je takođe poznata od davnina – skoro da ne postoji neko ko nije posledice preteranog izlaganja suncu pokušao da sanira na ovaj način. I uspeo, što je najbitnije.
Može li se smršati uz kiselo mleko
Može, ali se kiselo mleko uglavnom stavlja u kontekst ekstremnih restriktivnih dijeta, što za organizam nije dobro. Naprotiv, može biti i opasno.
Kiselo mleko i bebe
Kada se bebama uključuju ljudske namirnice, dobro je dodati i kiselo mleko. Najpogodnije je srednje masno kiselo mleko, kako bi se mikrobiom creva polako privikao na prednosti mlečne kiseline. To će biti korisno za zube, kosti i varenje bebe.
U kojim oblicima je najkorisnije za konzumaciju
Nutricionisti preporučuju čašu kiselog mleka na prazan stomak ujutru pre kafe, sa dodatkom kašike meda. Međutim, iako ga volimo u izvornom obliku, bilo da je odvojeno od drugih namirnica ili u kombinaciji sa onima koje su nam omiljene, kiselo mleko je najkorisnije u sledećem miksu:
kiselo mleko
rendani krastavac
malo belog luka
malo soli
voda.

Lekovito bilje u siru, mudrost u ukusu: Zanat sa obronaka Srbije
U srpskim krajevima, gde se pašnjaci spajaju s planinskim vetrovima i šumama punim lekovitog bilja, nastaju sirevi koji u sebi nose više od ukusa — oni nose duh predela. Dodavanje aromatičnog i lekovitog bilja u sir nije nova praksa, već povratak starim znanjima, gde se miris i zdravlje susreću u svakom zalogaju.

Da li biste danas jeli ovu hranu od koje nam je nekada išla "voda na usta"? Nema ko je nije voleo u Jugoslaviji
Možda vam ova hrana sada nije privlačna, ali nema ko je nije jeo u "zlatno doba" Jugoslavije

Ovo jelo je proglašeno za najbolje iz Srbije: Majstor otkrio tajnu recepta koja ne postoji na internetu
Čuvene mantije deo su specifične kuhinje i iako se prave i u drugim područjima nigde nemaju takav ukus kao u Novom Pazaru

Kuvani paradajz s belim lukom i peršunom: Letnje jelo koje su spremale naše bake
Lagan, osvežavajuć i neodoljivo mirisan, kuvani paradajz s belim lukom i peršunom nekada je bio nezaobilazno jelo u letnjim danima širom Srbije. Danas se retko priprema, ali svaki zalogaj vraća u vreme kada se znalo šta je dobar ručak po vrelom danu.

Dok proključa voda za kafu – sve ste obavili! KAFANSKA PROJARA puna sira umuti se za 5 minuta, a jede u slast danima
Ako ste ljubitelj domaće projare sa sitnim, slanim sirom, ovaj recept za sočno pecivo je nešto što morate da probate.
Komentari(0)