PROBAJTE ČUVENI BEOGRADSKI ĐUVEČ Priprema traje svega 20 minuta, a jedna namirnica je ključna
Beogradski đuveč sa lukom bez mesa je jelo koje je poznato već decenijama da se jede
Kad govorimo o luku, moramo govoriti i o čuvenim srpskim đuvečima. Đuveč je staro jelo, u njemu ima dosta sastojaka, ali najviše luka.
Počećemo od najjednostavnijeg đuveča, koji predstavlja uprošćeni i osavremenjeni oblik nekadašnjih naših đuveča.
Ovaj đuveč posebno voleo zaposleni Beograđani, jer se može dobiti za veoma kratko vreme i ne traži stalno nadgledanje tokom pečenja. Njegova karakteristika je u tome što se sastojci ne prže prethodno, već se namirnice sveže stavljaju u posudu i peku.
Očistite, operite i sitno iseckajte crni luk ili prazniluk, dodajte opran, sitno sečen paradajz, paprike, takođe oprane i sitno iseckane.
Krompir operite, oljuštite i isecite na krupnije komade pa i njega dodajte luku, paradajzu i paprikama.
Sipajte očišćen pirinač, posolite, pobiberite, dodajte začin C i alevu papriku. Polijte uljem i vodom pa sve promenite.
Pokrijte posudu aluminijumskom folijom da vazduh ne prodire unutra i stavite u umereno zagrejanu pećnicu.
Pecite oko sat i po.
Zbog krompira, ovaj đuveč služite samo topao.
Ako želite da ga poslužite hladnog, nemojte prilikom pripreme stavljati kompir.
Starinski specijalitet prste da poližete: Ručak pun mesa i povrća, smazaćete ga sa užitkom, vredi probati
Tradicionalno srpsko jelo koje mnogi obožavaju.
TRIK ZA PRIPREMU NAJUKUSNIJE DŽIGERICE: Tajna je u jednom sastojku koji ubija gorčinu
Otkrijte trik koji uklanja gorčinu i menja ukus – jednostavno, brzo i provereno.
Ovako Mađari prave slatki kupus: Zbog jednog sastojka ukusniji je od našeg - recept zapišite u svesku
Sastojak za ukusan mađarski slatki kupus
Obogatite trpezu kafanskom belom čorbom: Sprema se očas posla, a ukus i miris osvajaju, vredi probati
Pileća bela čorba na kafanski način je jelo koje vraća sećanja na stara porodična okupljanja i toplinu domaće kuhinje i savršen je uvod u izdašan svečani ručak na slavi.
Proja s kiselim kupusom: Zimski sirotinjski recept koji miriše na ognjište
Nije pita, nije hleb, nije kolač – ali jeste jedno od onih jela koje greje i kada se jede hladno. Proja s kiselim kupusom bila je doručak, večera i užina kad nema mesa, ali ima soli, kukuruza i duše
Komentari(0)