„Sirotinjsko“ jelo koje smo obožavali, za današnju omladinu je sramota: Ima li išta zdravije?
Danas kada su industrijski proizvodi prepuni aditiva koji bez sumnje imaju loš uticaj na čovekovo zdravlje, sve je više zagovornika hrane naših predaka.

Podsetimo se 10 omiljenih jela koje smo obožavali u detinjstvu, a i dan danas volimo kada kuhinja zamiriše na njih!
1. Sladak kupus bez mesa
Ovaj zdrav ručak, lagan i jeftin lako ćete napraviti. Da bi bio ukusniji dodajte kupusu i drugo povrće crni luk (koji prvo propržite), šargarepu, papriku, beli luk ako volite, paradajz i peršun
2. Popara
Stari hleb u komadićima nadrobite u vreloj vodi. Zagrejte ulje ili mast i kada bude vrelo prelijte, umešajte, dodajte sir ili kajmak. Može da se pravi i sa mlekom umesto vode, može i bez masti i vrelog ulja.
3. Prženice
Umesto da za doručak ili večeru jedete suvomesnate proizvode pune aditiva, napravite prženice i popijte jogurt.
4. Krompir čorba
Propržite luk i šargarepu, dodajte krompir isečen na kockice, nalijte vodu, kuvajte, zatim dodajte sok od paradajza i začinite. U krompir čorbu možete dodati i drugo povrće po želji, na primer paprike.
5. Hleb, mast i aleva paprika
Iako će mnoge starije ljude podsetiti na detinjstvo, ovo jelo je nezamislivo za našu decu.
6. Restovani krompir
U proprženi crni luk dodajte kuvani krompir i izgnječite, zatim začinite alevom paprikom, solju i biberom po želji.
7. Sutlijaš
Ne postoji ništa ukusnije i slađe. Ovo je zaista lepa kombinacija pirinča i mleka. Ovo je poslastica koju su pravile naše bake.
8. Klot pasulj bez mesa
Pasulj je dovoljno kaloričan i pun belančevina tako da mu meso uopšte nije potrebno. Šargarepa, paprika i luk su odličan dodatak pasulju.
9. Krompir u ljusci
Ništa jednostavnije. Poslužite ga uz sir, napravite paradajz salatu i spreman je ručak koji je idealan za vruće letnje dane.
10. Palenta
Pravi se za 10 minuta a jako je zdravo. Još zdravija varijanta bila je od domaćeg kukuruznog brašna, nego kupovna popara.

KORAK PO KORAK DO SAVRŠENOG POSNOG PREBRANCA ZA BADNJI DAN: Samo pratite uputstvo, nema šanse da pogrešite (RECEPT)
Tradicionalni prebranac na najprostiji način - recept koji ćete prepisati u svesku

STARE BUGARKE PRAVE NAJUKUSNIJI KOH: Sočan i vazdušast - recept koji sve generacije zapisuju
Stare Bugarke prave najukusniji koh koji je sočan i vazdušast, a recept zapisuju sve generacije

Banatski kačamak sa mlekom: Doručak naših baka koji nestaje sa trpeza
Jednostavno jelo od kukuruznog brašna i mleka koje greje i dušu i stomak

SPREMITE POSNE ČUPAVCE KOJI SE NE PEKU: Nema ko ne voli da ih spremi za SLAVU, a ovo je LAKŠI i BRŽI RECEPT
Recept za posne čupavce koji se ne peku je toliko jednostavan da uspeva i početnicima u kuhinji

Pita sa sirom i kajmakom: Domaći specijalitet koji miriše na detinjstvo
Tradicionalna pita iz srpskih domaćinstava koja se priprema od tankih domaćih kora, punjena bogatom mešavinom sira i kajmaka
Komentari(1)

Sve navedeno ,osim pasulja mi je na jelovniku.