Tradicionalna srpska čorba: Bogata je vitaminima, a priprema jela traje svega 15 minuta
Srpska čorba je bogata vitaminima i hranljivim sastojcima
Kako se pravi domaća srpska čorba.
Pržite dok luk ne omekša.
Meso isecite na manje kockice i dodajte u šerpu sa lukom.
Pržite na srednjoj vatri dok ne porumeni sa svih strana.
Dodajte alevu papriku, biber i sitno iseckan beli luk, pa pržite još nekoliko minuta.
Dodajte šargarepu i krompir iseckane na kockice i papriku iseckanu na režnjeve.
Promešajte sve zajedno i pržite nekoliko minuta.
Dodajte paradajz pire i kuvajte još 5 minuta.
Dodajte vodu, lovorov list i pustite da jelo proključa.
Smanjite vatru i kuvajte dok meso i povrće ne omekšaju, oko 45-60 minuta.
Posolite po ukusu i poslužite toplu.
Vreme kuvanja mesa zavisi od vrste, ukoliko pravite s piletinom nemojte previše kuvati kako se meso ne bi poptuno raspalo.
Ukoliko je junetina u pitanju ostavite malo duže da se kuva.
Zašto je dobra i hranljiva srpska čorba
Srpska čorba je bogata vitaminima i hranljivim sastojcima. Evo nekih od hranljivih sastojaka koje ćete pronaći u ovom jelu:
Proteini: Meso u čorbi je bogato proteinima, koji su esencijalni za održavanje mišićne mase i zdravlja kostiju.
Vlakna: Šargarepa i krompir su bogati vlaknima, koja su važni za zdravlje probavnog sistema.
Vitamini: Šargarepa je bogata vitaminom A, koji je važan za zdravlje vida i imuniteta. Paprika je bogata vitaminom C, koji pomaže u apsorpciji gvožđa. Krompir sadrži vitamin B6, koji igra važnu ulogu u održavanju zdravlja nervnog sistema.
Minerali: Meso i povrće u čorbi su bogati mineralima kao što su gvožđe, cink i kalijum, koji su važni za zdravlje kostiju, krvnih ćelija i mišića.
Antioksidanti: Crni luk i beli luk sadrže antioksidante koji mogu pomoći u zaštiti organizma od oksidativnog stresa i smanjenju rizika od hroničnih bolesti.
Uz sve ove hranljive sastojke, srpska čorba je ukusna i jednostavna za pripremu, pa je idealna opcija za zdrav i hranljiv obrok.

Grci ovako spremaju musaku: Odmah zapišite recept, vaši najmiliji će smazati ceo ručak za tren oka
Grčka musaka je u vrhu gastro favorita svih turista.

Ovako Makedonci prave punjene paprike: Razlikuju se od naših, ali su prste da poližete, obavezno probajte recept
Spremite najmilijima ručak kojem neće odoleti.

PRAVO OSVEŽENJE ZA LETNJE DANE: Isprobajte recept za supu od paradajza i lubenice
Ovaj recept će vas naprosto oboriti s nogu!


Banatske savijačice ili gibančice po receptu naših baka
Testo je zaštitni znak banatske kuhinje, a savijačice su sigurno pri vrhu te liste, odmah posle krofni, štrudli i pogačica sa čvarcima.
Komentari(0)