POSLEDNJI DINAR POTROŠIO JE NA PARČE OVE PITE Mihajlo Pupin je obožavavao ovu poslasticu, a evo kako da je i vi napravite
Nije mogao da joj odoli, a nećete ni vi.

Kada je krenuo u svet da nastavi školovanje, naš čuveni naučnik Mihajlo Pupin se u svojoj 20-oj godini uputio iz Praga u Ameriku, tamo je stigao sa svega 5 centi u džepu i evo šta je na tom putu borbe za opstanak ovaj velikan rekao:
- Kada sam se iskrcao pre četrdeset i osam godina u Kasl Gardenu, imao sam u džepu svega pet centi. I da sam umesto pet centi doneo pet stotina dolara, moja sudbina u novoj, meni potpuno nepoznatoj zemlji, ne bi bila ništa drukčija. Mladi doseljenik, kao što sam tada bio ja i ne počinje ništa dok ne potroši sav novac koji je poneo sobom. Ja sam doneo pet centi i odmah sam ih potrošio na jedan komad pite od šljiva, što je u stvari bila nazovi pita. U njoj je bilo manje šljiva, a više koštica! A da sam doneo i pet stotina dolara, trebalo bi mi samo malo više vremena da ih utrošim, verovatno na slične stvari, a borba za opstanak koja me je očekivala ostala bi ista.
Možda vas zanima:

Mihajlo Pupin bio slavan širom sveta, a u dubini duše nesrećan zbog ćerke: Dva puta se udavala, volela je kockara, a onda je nasledstvo dala sekti
Vava nije razumela očevu naklonost prema Srbiji, a njen životni izbori bili su u ono vreme, na početku 20. veka, u najmanju ruku šokantni i neprimereni.

NEPISMENA MAJKA JE NAUČNIKU PRENELA ZRNO MUDROSTI: Ovo su 3 ključne osobine koje su temelj za jaku ličnost poput Pupina
Snaga i volja da sine izveda na pravi put, nepismena majka odgajila je naučnika. Bila je razborita, moralna, sanžna i veoma pobožna
Možda vas zanima:

Mihajlo Pupin bio slavan širom sveta, a u dubini duše nesrećan zbog ćerke: Dva puta se udavala, volela je kockara, a onda je nasledstvo dala sekti
Vava nije razumela očevu naklonost prema Srbiji, a njen životni izbori bili su u ono vreme, na početku 20. veka, u najmanju ruku šokantni i neprimereni.

NEPISMENA MAJKA JE NAUČNIKU PRENELA ZRNO MUDROSTI: Ovo su 3 ključne osobine koje su temelj za jaku ličnost poput Pupina
Snaga i volja da sine izveda na pravi put, nepismena majka odgajila je naučnika. Bila je razborita, moralna, sanžna i veoma pobožna
Možda vas zanima:

Mihajlo Pupin bio slavan širom sveta, a u dubini duše nesrećan zbog ćerke: Dva puta se udavala, volela je kockara, a onda je nasledstvo dala sekti
Vava nije razumela očevu naklonost prema Srbiji, a njen životni izbori bili su u ono vreme, na početku 20. veka, u najmanju ruku šokantni i neprimereni.

NEPISMENA MAJKA JE NAUČNIKU PRENELA ZRNO MUDROSTI: Ovo su 3 ključne osobine koje su temelj za jaku ličnost poput Pupina
Snaga i volja da sine izveda na pravi put, nepismena majka odgajila je naučnika. Bila je razborita, moralna, sanžna i veoma pobožna
Sastojci:
Testo:
- 550 g brašna
- 125 g margarina
- 250 g šećera
- 2 jaja (jedno celo i jedno žumance)
- 2 dl mleka
- prašak za pecivo
- kašičica sode bikarbone
Fil:
- 700 g šljiva
- 200 g višanja
- 250 g šećera
- 100 g badema
- pola kašičice vanilin šećera
Dekoracija:
- šećer u prahu
Priprema:
Šljive oljuštiti i izvaditi koštice (po želji šljive posuti cimetom. U posudi odgovarujeće veličine pomešati brašno i margarin dok se ne dobije rastresita (prhka) tekstura.
U mešavinu margarina i brašna dodati 250 g šećera, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, dobro promešati, a nakon toga dodati jaje, žumance i mleko. Mesiti dok se ne dobije kompaktno testo koje se odvaja od zidova posude. Po potrebi dodati još brašna.
Testo podeliti na dva dela, oklagijom razvući prvu "koru", prekriti dno tepsije za pečenje koja je prethodno dobro podmazana ili obložena papirom za pečenje. Na tu koru rasporediti voće. Voće posuti krupno mlevenim bademima i ostatkom šećera. Prekriti drugom korom napravljenom od ostatka testa.

Ovako su domaćice pre 70 godina pravile sarmu: Caka je u ovom tajnom sastojku, odmah zapišite recept
Nedavno je jedan recept za sarmu star više od pola veka prilično probudio interesovanje.

HRANA KOЈA LEČI: Zašto su čačanski kiseli krastavci lekovitiji od ostalih i tajna sporog kiseljenja
Čačak je poznat po svojoj zimnici, a čačanski kiseli krastavci su poseban delikates. Otkrivamo zašto se baš ovi krastavci smatraju probiotičkom bombom i kako ih proces sporog kiseljenja u salamuri bez sirćeta čini neuporedivo zdravijim od industrijskih proizvoda.

Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.

KRALJEVSKI KESTEN IZ SRBIЈE: Zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore zaboravljen i kako se pravi najzdraviji posni hleb
Dok se Francuzi kunu u kesten, mi smo zaboravili na naše blago! Otkrivamo zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore vekovima bio osnova ishrane u siromašnim krajevima. Ovaj zaboravljeni plod je prirodna energetska bomba i jedini sastojak za posni, bezglutenski hleb koji su naše bake mesile.

CRVENO ZLATO JUGA: Leskovačka paprika je jača od holesterola, a tajna pečenja čuva vitaminsku bombu
Leskovac nije slučajno gastronomski centar Balkana. Tajna leži u jednoj, jedinoj paprici – čuvenoj ajvaruši. Otkrivamo zašto se ova paprika, poznata i kao Kurtovka, smatra našim najzdravijim povrćem, kako je šumovito zemljište čini slatkom i zašto je proces pečenja ključan za očuvanje antioksidanasa.
Komentari(0)