POSLEDNJI DINAR POTROŠIO JE NA PARČE OVE PITE Mihajlo Pupin je obožavavao ovu poslasticu, a evo kako da je i vi napravite
Nije mogao da joj odoli, a nećete ni vi.
Kada je krenuo u svet da nastavi školovanje, naš čuveni naučnik Mihajlo Pupin se u svojoj 20-oj godini uputio iz Praga u Ameriku, tamo je stigao sa svega 5 centi u džepu i evo šta je na tom putu borbe za opstanak ovaj velikan rekao:
- Kada sam se iskrcao pre četrdeset i osam godina u Kasl Gardenu, imao sam u džepu svega pet centi. I da sam umesto pet centi doneo pet stotina dolara, moja sudbina u novoj, meni potpuno nepoznatoj zemlji, ne bi bila ništa drukčija. Mladi doseljenik, kao što sam tada bio ja i ne počinje ništa dok ne potroši sav novac koji je poneo sobom. Ja sam doneo pet centi i odmah sam ih potrošio na jedan komad pite od šljiva, što je u stvari bila nazovi pita. U njoj je bilo manje šljiva, a više koštica! A da sam doneo i pet stotina dolara, trebalo bi mi samo malo više vremena da ih utrošim, verovatno na slične stvari, a borba za opstanak koja me je očekivala ostala bi ista.
Možda vas zanima:
Mihajlo Pupin bio slavan širom sveta, a u dubini duše nesrećan zbog ćerke: Dva puta se udavala, volela je kockara, a onda je nasledstvo dala sekti
Vava nije razumela očevu naklonost prema Srbiji, a njen životni izbori bili su u ono vreme, na početku 20. veka, u najmanju ruku šokantni i neprimereni.
NEPISMENA MAJKA JE NAUČNIKU PRENELA ZRNO MUDROSTI: Ovo su 3 ključne osobine koje su temelj za jaku ličnost poput Pupina
Snaga i volja da sine izveda na pravi put, nepismena majka odgajila je naučnika. Bila je razborita, moralna, sanžna i veoma pobožna
Možda vas zanima:
Mihajlo Pupin bio slavan širom sveta, a u dubini duše nesrećan zbog ćerke: Dva puta se udavala, volela je kockara, a onda je nasledstvo dala sekti
Vava nije razumela očevu naklonost prema Srbiji, a njen životni izbori bili su u ono vreme, na početku 20. veka, u najmanju ruku šokantni i neprimereni.
NEPISMENA MAJKA JE NAUČNIKU PRENELA ZRNO MUDROSTI: Ovo su 3 ključne osobine koje su temelj za jaku ličnost poput Pupina
Snaga i volja da sine izveda na pravi put, nepismena majka odgajila je naučnika. Bila je razborita, moralna, sanžna i veoma pobožna
Možda vas zanima:
Mihajlo Pupin bio slavan širom sveta, a u dubini duše nesrećan zbog ćerke: Dva puta se udavala, volela je kockara, a onda je nasledstvo dala sekti
Vava nije razumela očevu naklonost prema Srbiji, a njen životni izbori bili su u ono vreme, na početku 20. veka, u najmanju ruku šokantni i neprimereni.
NEPISMENA MAJKA JE NAUČNIKU PRENELA ZRNO MUDROSTI: Ovo su 3 ključne osobine koje su temelj za jaku ličnost poput Pupina
Snaga i volja da sine izveda na pravi put, nepismena majka odgajila je naučnika. Bila je razborita, moralna, sanžna i veoma pobožna
Sastojci:
Testo:
- 550 g brašna
- 125 g margarina
- 250 g šećera
- 2 jaja (jedno celo i jedno žumance)
- 2 dl mleka
- prašak za pecivo
- kašičica sode bikarbone
Fil:
- 700 g šljiva
- 200 g višanja
- 250 g šećera
- 100 g badema
- pola kašičice vanilin šećera
Dekoracija:
- šećer u prahu
Priprema:
Šljive oljuštiti i izvaditi koštice (po želji šljive posuti cimetom. U posudi odgovarujeće veličine pomešati brašno i margarin dok se ne dobije rastresita (prhka) tekstura.
U mešavinu margarina i brašna dodati 250 g šećera, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, dobro promešati, a nakon toga dodati jaje, žumance i mleko. Mesiti dok se ne dobije kompaktno testo koje se odvaja od zidova posude. Po potrebi dodati još brašna.
Testo podeliti na dva dela, oklagijom razvući prvu "koru", prekriti dno tepsije za pečenje koja je prethodno dobro podmazana ili obložena papirom za pečenje. Na tu koru rasporediti voće. Voće posuti krupno mlevenim bademima i ostatkom šećera. Prekriti drugom korom napravljenom od ostatka testa.
Obogatite trpezu kafanskom belom čorbom: Sprema se očas posla, a ukus i miris osvajaju, vredi probati
Pileća bela čorba na kafanski način je jelo koje vraća sećanja na stara porodična okupljanja i toplinu domaće kuhinje i savršen je uvod u izdašan svečani ručak na slavi.
DA LI KISELI KUPUS MOŽE DA SE ZAMRZNE? Postoji nekoliko stvari koje treba da znate kako biste sačuvali njegov kvalitet
Zamrzavanje kiselog kupusa je odličan način da ga sačuvate za duže vreme, a sa pravilnim postupkom, možete uživati u njegovom ukusu i van sezone.
SVADBARSKI KUPUS NA STARINSKI NAČIN: Evo kako da spremite tradicionalno jelo koje mnogi jedu sa uživanjem (RECEPT)
Svadbarski kupus je tradicionalno jelo kome retko ko može da odoli. Nije težak za pripremu, a ukus mu je bogovski i cela porodica će uživati.
RECEPT ZA POSNU POGAČU: Meka kao duša, jednostavna za pripremu, a ukus će vas oduševiti
Ukoliko vam slava pada na post, a želite da oduševite goste preukusnom, mekanom pogačom, ovo je recept za vas.
Specijalitet kojem niko ne može odoleti: Majstorske piroške sa mesom iz rerne koje se prave bez kapi ulja
Tople i meke iznutra, a spolja zlatno rumene i hrskave.
Komentari(0)