PETROVDANSKI KOLAČ: Za zdravlje svoje dece, svaka majka će danas da napravi ovu staru poslasticu
Najlepša pita od jabuka je ona posna, sa sipanim korama kojoj niko ne može odoleti

Danas je Petrovdan i stara tradicija nalaže da se danas spremi kolač od jabuka Petrovača ili lenja pita sa jabukama. Pošto ove godine Petrovdan pada u sredu, obavezan je post. Donosimo vam recept za posnu lenju pitu od jabuka:
Potrebno je:
- 1,5 kg jabuka Petrovača
- 150 gr kristal šećera
- Cimet
- 1 kesica vanilin šećera
- 300 gr griza
- 300 gr brašna
- 150 gr kristal secera
- prašak za pecivo
- 100 gr margarina
Priprema:
Jabuke očistite pa izrendajte. Pospite po njima 150 grama šećera i cimet. U činiju izmešajte brašno, šećer, griz, prašak za pecivo i vanilin šećer. Pleh podmažite pa po njemu rasporedite malo brašna sa šećerom i grizom, preko brašna poređajte jabuke, pa opet sloj sa brašnom, pa sloj sa jabukama i završite sa brašnom. Preko složenog kolača narendajte margarin, a potom dodajte i sok od jabuka koji se iscedio u činiju. Pecite na 180 stepeni Celzijusa oko 40 minuta.

Kiseli kupus u tegli, imunobomba koju svaka kuća treba da proba: Fermentiše se u svom soku, ukusan je i traje dugo
Ako nemate gde da držite bure kiselog kupusa i potrebne su vam manje količine, ovaj jednostavan i superbrz recept će vam sigurno biti od koristi.

STAROPLANINSKI DRAGULJ: Sir jači od kozjeg, napravljen od ENDEMIČNIH biljaka, a služi kao lek za celu porodicu
Zaboravite industrijske sireve! Na obroncima Stare planine nastaje specijalitet koji svoju lekovitu moć crpi iz prirode. Otkrivamo tajnu Staroplaninskog ovčijeg sira – zašto se smatra našim najzdravijim sirom i kako ga pastiri vekovima koriste za jačanje imuniteta.

SRPSKA CRNA ČOKOLADA: Zaboravljeni recept za kitnikez koji je zdraviji od meda, a naše bake su ga davale za jaku krv
U Vojvodini, gde su dunje bile simbol bogatstva, nastao je zaboravljeni slatkiš koji je prava riznica zdravlja. Otkrivamo Kitnikez – "sir od dunja" – poslasticu koja se pravila bez grama šećera i koju su bake koristile za oporavak od anemije.

Ovi čupavci nema šanse da budu suvi! Savremeniji recept nigde nećete naći, trik je u jednoj stvari
Trik je u tome što je biskvit mekan kao pamuk i ima iznenađenje iznutra koje ga čini savršenim!

TAJNA SRPSKOG DORUČKA KOJI DIŽE IZ MRTVIH: "Kačamak" je eliksir dugovečnosti, ali ovaj detalj ga čini nemogućim za pripremu kod kuće
Zlatno jelo koje su naši preci jeli vekovima: Otkrivamo zašto moderni kačamak nema isti ukus i kako ga spremiti na autentičan način.
Komentari(0)