NI VUČIĆ NE MOŽE DA IM ODOLI Najbolje mantije prave u ovom mestu u Srbiji - Recept koji se prenosi s kolena na koleno

09:00

Gastronomija 0

Kada se spoje autentična receptura stara nekoliko decenija, kvalitet domaćih sastojaka i iskustvo pazarskih majstora, rezultat su novopazarske mantije – tradicionalno jelo jedinstvenog ukusa

aleksandar vučić
Printscreen/Instagram

Ko dođe u Novi Pazar, a ne proba mantije, taj ovde nije ni bio. Pazarski gurmanluk, koji upisasmo i na Uneskovu listu, kod Jasmina je najpoznatiji. Slastan, sa sve onim duhom Stare čaršije koji te vodi u neki drugi svet...

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon obilaska radova na izgradnji puta Karajukića Bunari - Rasno u blizini Sjenice i radova na putu Novi Pazar - Tutin odlučio da isproba novopazarske specijalitete, pa je tako posle krompiruše probao i mantije.Predsednik je fotografiju na kojoj mu donose mantije objavio na Instagram profilu "buducnostsrbijeav".

Posle krompiruše, Jasko doneo i vruće mantije, napiso je predsednik Vučić na svom Instagram nalogu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

O nastanku pazarskih mantija ne postoje pisani zapisi. Prema istraživanjima istoričara, predpostavke su da je ovo jelo na Zapad došlo sa Džingis-kanom. Poreklo samog naziva može se tražiti u grčkoj reči mantion, što znači ogrtač ili uvijanje. 

Ono što pazarske mantije čini specifičnom jelom je tradicionalan način pripreme. Osim što se prave po receptu koji se u porodici u tajnosti čuva i prenosi sa generacije na generaciju, postupak izrade nije nimalo lak. Sve je ostalo u potpunosti isto kao i pre nekoliko decenija – ne koriste se mašine, deblje kore i ne preskaču se koraci u načinu pripreme.

Potrebno je: 

  • 500 gr junećeg mlevenog mesa
  • 3 glavice crnog luka
  • so i biber

Testo:

  • 650 gr brašna
  • mlaka voda
  • 250 gr putera
  • 4-5 kašika ulja (za premazivanje)

Preliv:

  • 1 dl jogurta
  • 1 kašika kajmaka
  • 3 čena belog luka

 

Priprema: 

Staviti brašno u posudu, dodati malo soli, pa mlaku vodu i zamesiti glatko testo. Podeliti ga na 9 delova.

Dobro ih umesititi pa premazati rastopljenim puterom. Testo ostaviti na toplom mestu, kako bi naraslo

Dok testo raste napraviti smesu od mesa, luka, posoliti, pobiberiti po ukusu.

Kad je testo naraslo prvo rastanjiti rukama, najbolje na namašćenoj površini, pa slagati jednu preko druge. Na kraju ih sve zajedno razviti u jednu veliku koru, i dobro istanjiti oklagijom, tako da testo bude gotovo providno.

Na ivice rastanjenog testa staviti meso, pa lagano rolati ka unutra. Kad u krug urolate dobićete duguljasto testo koje nakon toga kidate na loptice i stavljate u podmazan pleh da se peče u rerni.

Pleh prvo premazati uljem. Mantije ređati jednu do druge u podmazan pleh. Staviti da se peče u zagrejanu rernu oko 40 minuta. Kad je gotovo izvaditi i staviti da se prohladi.

Sitno iseckati beli luk i preliti jogurtom, pa dodati 1 kašiku kajmaka. Dobro izmešati.

Gotove, još tople mantije, premazati ovim prelivom.

Komentari(0)

Loading