KAŽU DA OVO VOĆE TREBA ZAOBIĆI KAD PADA KIŠA Neki tvrde da bi ga trebalo izbegavati tada, evo zašto

Lepote Srbije

18:00

Aktuelno 0

Razmislite da li jesti jagode kad pada kiša! Stručnjaci kažu da je to voće sa najviše pesticida, a posebna dilema je treba li jesti jagode kada kiša pada vezano više dana.

voće
Shutterstock

Tokom takvih vremenskih uslova, na jagodama se zbog osetljivosti navodno razvijaju određene gljivice, te ih proizvođači više prskaju.

Međutim, postoje registrovani fungicidi koji imaju kratku karencu i ne utiču negativno na zdravlje ljudi. Proizvođači često primenjuju tretmane tokom fenofaze cvetanja kako bi zaštitili cvetove i plodove od različitih vrsta patogena.

Ukoliko su cvetovi preventivno zaštićeni, neće biti velike pojave truleži tokom zrenja ploda. Takođe, postoje i biološki preparati koji nemaju karencu i koji se koriste u fazi zrenja kako bi se suzbile infekcije izazvane većom količinom padavina.

Jagode su, inače, odličan izvor vitamina C, antioksidansa koji je ključan za jak imunitet i zdravlje kože. Samo 8 jagoda je dovoljno da zadovolji dnevnu potrebu organizma za vitaminom C2. Takođe, jagode su prepune vlakana i pomažu u ublažavanju upala.

čačak

Dragiša poveo unuke kod malog Radoja da upoznaju dečaka borca: Privrednik iz Požarevca sam se javio da izgradi kuću za namučenu porodicu i tako im pomogne - veliko bravo

Aktuelno

18:00

12 jun, 2024

Priča o teškoj sudbini dečaka Radoja iz sela Katrga kod Čačka proteklih dana obišla je Srbiju i region. Da pomogne javilo se dosta dobrih ljudi, a Dragiša Tomić privrednik iz Požarevca i lično je došao u malo pomoravsko selo kako bi n manje, ni više već sagradio kuću za ovu napaćenu porodicu, ali i štalu, koju mali domaćin Radoje toliko priželjkuje.

Komentari(0)

Loading