Ovu namirnicu Nemci jedu svakog dana u maju i junu, a sad je preplavila i srpske pijace

Lepote Srbije

14:00

Gastronomija 0

Nepravedno zapostavljeno povrće.

Ovu namirnicu Nemci jedu svakog dana u maju i junu, a sad je preplavila i srpske pijace
Shutterstock

Sezona branja špargle u Nemačkoj je u punom jeku, a u poslednjih par godina Nemci su postali jedan od najvećih izvoznika ovog čudesnog povrća. Izgleda da su shvatili da se radi o nepravedno zapostavljenoj namirnici i odlučili su da ga masovno uvrste u ishranu.

Špargle i kod nas postaju omiljeno povrće i u poslednje vreme su dosta popularne. One se mogu naći na skoro svakoj gradskoj pijaci.

Špargla je povrće koje je dostupno tokom cele godine, ali im je sada sezona. Kad kupite sveže špargle na pijaci najbolje bi bilo da ih pojedete odmah. Dobro se slažu sa drugim povrćem, a najviše sa graškom, belim lukom i mladim krompirom.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ako vam treba više razloga da uživate u ovom ukusnom i hranljivom povrću, čitajte dalje da biste saznali koliko su špargle dobre za vas.

Ovu namirnicu Nemci jedu svakog dana u maju i junu, a sad je preplavila i srpske pijace Shutterstock
 

Evo koliko hranljivih sastojaka sadrži (135 g) nekuvanih špargli:

Kalorije: 27 kcal

Proteini: 3 g

Ukupno masti: 0,16 g

Vlakna: 3 g (12% dnevne vrednosti)

Kalijum: 273 mg (8% dnevne vrednosti)

Vitamin C: 7,6 mg (13% dnevne vrednosti)

Vitamin K: 56,2 mcg (70% dnevne vrednosti)

Folna kiselina: 70,2 mcg (18% dnevne vrednosti)

Zdravstvene prednosti špargle

Ovo povrće je prepuno hranljivih materija i dobar je izvor vlakana, vitamina C i folata. Takođe je odličan izvor vitamina K, esencijalne hranljive materije za zgrušavanje krvi i zdrave kosti. Špargle takođe sadrže hrom, mineral u tragovima koji može poboljšati sposobnost insulina da prenosi glukozu iz krvotoka u ćelije.

Može pomoći u snižavanju krvnog pritiska

Špargle sadrže kalijum, važan nutrijent za održavanje i zdravlje vašeg srca, kostiju, bubrega i nerava. Možda ćete biti iznenađeni kada saznate da se ovo povrće sa stabljikama takođe sastoji od jedinjenja zvanog asparaptin, koji može pomoći u poboljšanju cirkulacije krvi, zauzvrat snižavajući krvni pritisak.

Ovu namirnicu Nemci jedu svakog dana u maju i junu, a sad je preplavila i srpske pijace Shutterstock
 

Može pomoći u zaštiti od raka

Ova zeljasta biljka, zajedno sa avokadom i keljom, posebno je bogat izvor glutationa, jedinjenja za detoksikaciju koje pomaže u razgradnji kancerogenih i drugih štetnih jedinjenja. Zbog toga konzumacija špargli može pomoći u zaštiti i borbi protiv određenih oblika raka, kao što su rak kostiju, dojke, debelog creva i pluća.

Prepuna je antioksidanasa

Špargla je jedno od najbolje rangiranih povrća po svojoj sposobnosti da neutrališe slobodne radikale koji oštećuju ćelije. Zajedno sa drugim potencijalnim namirnicama protiv starenja, špargle mogu pomoći u usporavanju procesa starenja i smanjenju upale.

Dobra je za mozak

Kao i lisnato povrće, špargle isporučuju folnu kiselinu, koja radi sa vitaminom B12 – koji se nalazi u ribi, živini, mesu i mlečnim proizvodima, kako bi smanjile rizik od kognitivnih oštećenja. Ako imate više od 50 godina, budite sigurni da unosite dovoljno B12, jer vaša sposobnost da ga apsorbujete opada sa godinama.

Prirodni diuretik

Špargle sadrže visok nivo aminokiseline asparagina, koji služi kao prirodni diuretik, povećava mokrenje i pomaže telu da se oslobodi viška soli. Ovo je posebno korisno za osobe koje pate od edema (nakupljanje tečnosti u tkivima tela) i one sa visokim krvnim pritiskom ili drugim srčanim oboljenjima.

Pomaže u održavanju zdrave trudnoće

Samo pola šolje špargli obezbeđuje odraslima 34% dnevnih potreba za folnom kiselinom, a trudnicama 22% dnevnih potreba. Adekvatan unos folne kiseline je jako bitan tokom trudnoće, pa se preporučuju suplementi folata kako bi se osiguralo da žene ispunjavaju svoje potrebe.

Potencijalni neželjeni efekti

 

Da li ste se zapitali zašto jedenje špargle izaziva jak miris mokraće?

Ovi prolećni izdanci sadrže jedinstveno jedinjenje, šparglanu kiselinu, koja, kada se metaboliše, daje karakterističan miris urinu. Mlade špargle sadrže veću koncentraciju jedinjenja, pa je miris jači nakon jedenja.

Vrste špargli

Najčešća vrsta špargle je zelena, ali u supermarketima i restoranima možete videti i belu, koja je delikatnija i teže ju je ubrati, kao i ljubičastu, koja je manja i voćnog ukusa. Bez obzira na vrstu koju odaberete, špargle su ukusno, raznovrsno povrće koje se može kuvati na bezbroj načina ili uživati sirovo u salatama.

Kako spremati špargle

Da biste sačuvali antioksidante, probajte da ih pečete na roštilju ili da ih dinstate. Ove metode brze pripreme bez vode će sačuvati nutritivni sadržaj i antioksidativnu moć špargli, piše Nova.

Komentari(0)

Loading