Ovu namirnicu Nemci jedu svakog dana u maju i junu, a sad je preplavila i srpske pijace
Nepravedno zapostavljeno povrće.
Sezona branja špargle u Nemačkoj je u punom jeku, a u poslednjih par godina Nemci su postali jedan od najvećih izvoznika ovog čudesnog povrća. Izgleda da su shvatili da se radi o nepravedno zapostavljenoj namirnici i odlučili su da ga masovno uvrste u ishranu.
Špargle i kod nas postaju omiljeno povrće i u poslednje vreme su dosta popularne. One se mogu naći na skoro svakoj gradskoj pijaci.
Špargla je povrće koje je dostupno tokom cele godine, ali im je sada sezona. Kad kupite sveže špargle na pijaci najbolje bi bilo da ih pojedete odmah. Dobro se slažu sa drugim povrćem, a najviše sa graškom, belim lukom i mladim krompirom.
Možda vas zanima:
NAJBRŽI NAČIN DA SE REŠITE TRAVE IZ PLOČNIKA: Ništa ne košta, a uništava korov u sekundi
Uređenje dvorišta je postalo lakše zahvaljujući jednostavnom triku koji ništa ne košta, a ne zahteva ni mnogo vremena. Oslobodićete se neželjene trave iz pločnika i staze za samo nekoliko minuta.
DEVOJAČKO SRCE JE NEUNIŠTIV CVET, NESTVARNE LEPOTE: Cveta od aprila do kasne jeseni, a može da se gaji i na balkonu!
Nepravedno zapostavljen stari cvet, opet je u modi
Možda vas zanima:
NAJBRŽI NAČIN DA SE REŠITE TRAVE IZ PLOČNIKA: Ništa ne košta, a uništava korov u sekundi
Uređenje dvorišta je postalo lakše zahvaljujući jednostavnom triku koji ništa ne košta, a ne zahteva ni mnogo vremena. Oslobodićete se neželjene trave iz pločnika i staze za samo nekoliko minuta.
DEVOJAČKO SRCE JE NEUNIŠTIV CVET, NESTVARNE LEPOTE: Cveta od aprila do kasne jeseni, a može da se gaji i na balkonu!
Nepravedno zapostavljen stari cvet, opet je u modi
Možda vas zanima:
NAJBRŽI NAČIN DA SE REŠITE TRAVE IZ PLOČNIKA: Ništa ne košta, a uništava korov u sekundi
Uređenje dvorišta je postalo lakše zahvaljujući jednostavnom triku koji ništa ne košta, a ne zahteva ni mnogo vremena. Oslobodićete se neželjene trave iz pločnika i staze za samo nekoliko minuta.
DEVOJAČKO SRCE JE NEUNIŠTIV CVET, NESTVARNE LEPOTE: Cveta od aprila do kasne jeseni, a može da se gaji i na balkonu!
Nepravedno zapostavljen stari cvet, opet je u modi
Ako vam treba više razloga da uživate u ovom ukusnom i hranljivom povrću, čitajte dalje da biste saznali koliko su špargle dobre za vas.
Evo koliko hranljivih sastojaka sadrži (135 g) nekuvanih špargli:
Kalorije: 27 kcal
Proteini: 3 g
Ukupno masti: 0,16 g
Vlakna: 3 g (12% dnevne vrednosti)
Kalijum: 273 mg (8% dnevne vrednosti)
Vitamin C: 7,6 mg (13% dnevne vrednosti)
Vitamin K: 56,2 mcg (70% dnevne vrednosti)
Folna kiselina: 70,2 mcg (18% dnevne vrednosti)
Zdravstvene prednosti špargle
Ovo povrće je prepuno hranljivih materija i dobar je izvor vlakana, vitamina C i folata. Takođe je odličan izvor vitamina K, esencijalne hranljive materije za zgrušavanje krvi i zdrave kosti. Špargle takođe sadrže hrom, mineral u tragovima koji može poboljšati sposobnost insulina da prenosi glukozu iz krvotoka u ćelije.
Može pomoći u snižavanju krvnog pritiska
Špargle sadrže kalijum, važan nutrijent za održavanje i zdravlje vašeg srca, kostiju, bubrega i nerava. Možda ćete biti iznenađeni kada saznate da se ovo povrće sa stabljikama takođe sastoji od jedinjenja zvanog asparaptin, koji može pomoći u poboljšanju cirkulacije krvi, zauzvrat snižavajući krvni pritisak.
Može pomoći u zaštiti od raka
Ova zeljasta biljka, zajedno sa avokadom i keljom, posebno je bogat izvor glutationa, jedinjenja za detoksikaciju koje pomaže u razgradnji kancerogenih i drugih štetnih jedinjenja. Zbog toga konzumacija špargli može pomoći u zaštiti i borbi protiv određenih oblika raka, kao što su rak kostiju, dojke, debelog creva i pluća.
Prepuna je antioksidanasa
Špargla je jedno od najbolje rangiranih povrća po svojoj sposobnosti da neutrališe slobodne radikale koji oštećuju ćelije. Zajedno sa drugim potencijalnim namirnicama protiv starenja, špargle mogu pomoći u usporavanju procesa starenja i smanjenju upale.
Dobra je za mozak
Kao i lisnato povrće, špargle isporučuju folnu kiselinu, koja radi sa vitaminom B12 – koji se nalazi u ribi, živini, mesu i mlečnim proizvodima, kako bi smanjile rizik od kognitivnih oštećenja. Ako imate više od 50 godina, budite sigurni da unosite dovoljno B12, jer vaša sposobnost da ga apsorbujete opada sa godinama.
Prirodni diuretik
Špargle sadrže visok nivo aminokiseline asparagina, koji služi kao prirodni diuretik, povećava mokrenje i pomaže telu da se oslobodi viška soli. Ovo je posebno korisno za osobe koje pate od edema (nakupljanje tečnosti u tkivima tela) i one sa visokim krvnim pritiskom ili drugim srčanim oboljenjima.
Pomaže u održavanju zdrave trudnoće
Samo pola šolje špargli obezbeđuje odraslima 34% dnevnih potreba za folnom kiselinom, a trudnicama 22% dnevnih potreba. Adekvatan unos folne kiseline je jako bitan tokom trudnoće, pa se preporučuju suplementi folata kako bi se osiguralo da žene ispunjavaju svoje potrebe.
Potencijalni neželjeni efekti
Da li ste se zapitali zašto jedenje špargle izaziva jak miris mokraće?
Ovi prolećni izdanci sadrže jedinstveno jedinjenje, šparglanu kiselinu, koja, kada se metaboliše, daje karakterističan miris urinu. Mlade špargle sadrže veću koncentraciju jedinjenja, pa je miris jači nakon jedenja.
Vrste špargli
Najčešća vrsta špargle je zelena, ali u supermarketima i restoranima možete videti i belu, koja je delikatnija i teže ju je ubrati, kao i ljubičastu, koja je manja i voćnog ukusa. Bez obzira na vrstu koju odaberete, špargle su ukusno, raznovrsno povrće koje se može kuvati na bezbroj načina ili uživati sirovo u salatama.
Kako spremati špargle
Da biste sačuvali antioksidante, probajte da ih pečete na roštilju ili da ih dinstate. Ove metode brze pripreme bez vode će sačuvati nutritivni sadržaj i antioksidativnu moć špargli, piše Nova.
TARTUFI Najskuplja jestiva gljiva kojom Srbija ne oskudeva, beli su posebno na ceni, evo koju cifru dostižu
Tartufi u Srbiji nisu retka pojava. Tartuf je najcenjenija i najskuplja jestiva gljiva na svetu, a pored izuzetnog ukusa, čuvena je i po svojim lekovitim svojstvima.
POSNA TRPEZA Krompir čorba naših baka, ukusna i posna, da sva čula uživaju
Naše bake su je rado kuvale, a pored one verzije sa mesom, postoji i recept za ovo jelo u posnoj varijanti.
NAJBOLJI NAČIN DA SAČUVATE JAGODE: Ovo je najbolji način da oterate štetočine, nema potrebe za hemikalijama
Važno je samo da vrećica bude prozirna kako bi vazduh mogao da dopre do jagoda...
DOMAĆI MED DO MASLAČKA PO STAROM RECEPTU: Njime su naši stari smirivali kašalj i alergije
Proleće je vreme kada su obično naši stari pravili med od maslačka koji se koristio do leta
UZ DOMAĆI HLEB, SIR I KAJMAK VAŠA POPARA ĆE PROGOVORITI STO JEZIKA: Još kada sve sami napravite od nule, zlata je vredna
Ovo je tako jednostavno i lagano jelo, a velika muka stoji iza njega, saznajte šte je sve potrebno da bi se napravila popara
Komentari(0)