LIKER OD HAJDUČKE TRAVE JE BOŽJE PIĆE: Pomaže kod angine pektoris, gastritisa i gihta sve do reumatizma i čireva (RECEPTI)

Lepote Srbije

10:00

Gastronomija 0

Moć hajdučke trave u nekoliko redova.

LIKER OD HAJDUČKE TRAVE JE BOŽJE PIĆE: Pomaže kod angine pektoris, gastritisa i gihta sve do reumatizma i čireva (RECEPTI)
Shutterstock

Legenda kaže da je Ahil, nepobedivi grčki junak, svoje rane vidao hajdučkom travom, a njemu u čast ova biljka je dobila naziv na latinskom Achillea millefolium. 

Ahilovu tajnu su znali i vojnici koji su fino mleveni prah od hajdučke trave uvek nosili sa sobom u svilenim kesicama, a nauka je potvrdila da su u pravu.

Poznato je da hajdučka trava u svom sastavu ima antiseptično eterično ulje, a ima i tanina, tako da upotreba za vidanje rana uopšte nije slučajna i vrlo je naučno opravdana.

Od hajdučke trave se može napraviti i uljani macerat, a za to su potrebna samo dva sastojka - sveže osušena hajdučka trava (cvet i list) kojom dobro napunimo teglu i nalijemo nosećim uljem (hladno ceđeno suncokretovo ulje, npr. koje je bogato vitaminom E i samim tim blagotvorno deluje na našu kožu, a može i maslinovo ili laneno).

Važno je, naravno, da tegla u kojoj pravimo macerat bude potpuno suva i potpuno čista. Teglu dobru zatvoriti i držati na hladnom i tamnom mestu 40 dana. Teglu što češće protresti tokom tih 40 dana. Ulje se zatim procedi ili kroz filter papir ili sterilnu gazu i ponovo se čuva na hladnom i tamnom mestu, a odličan je melem za rane, opekotine i posekotine.

LIKER OD HAJDUČKE TRAVE JE BOŽJE PIĆE: Pomaže kod angine pektoris, gastritisa i gihta sve do reumatizma i čireva (RECEPTI) Shutterstock
 

Posebno se preporučuje ljudima koji imaju problema sa hemoroidima, posebno ako krvare.

Ovako pripremljeno ulje se može zagrejati i u njemu otopiti pčelinji vosak kako bi se dobio melem kremaste teksture.

Čaj se pravi prelivanjem cvetova, bez kuvanja, jer ako se kuva iz hajdučke trave isparavaju eterična ulja koja su nosioci lekovitih svojstava ove biljke.

Čaj od hajdučke trave se posebno preporučuje za regulisanje rada organa za varenje, jer spada u grupu gorkih i mirisnih biljaka koje su, osim što su dobre u čajevima, jako dobre i za travarice.

Blagotvorne kombinacije sa hajdučkom travom

Ukoliko se pomeša hajdučka trava sa jednakom količinom nevena i ruzmarina dobija se čaj za poboljšanje cirkulacije.

Ukoliko se toj mešavini doda kantarion, onda će jačati i krvne sudove, što se preporučuje ljudima koji imaju problema sa proširenim venama.

Mešavina hajdučke trave, smilja i nane daje odličnu kombinaciju za probleme s jetrom.

Ukoliko je pomešamo sa virkom, onda je to čaj posebno dobar za žene i preporučuje se za uređivanje menstrualnog ciklusa, posebno za preobilne i bolne menstruacije.

Kombinacija hajdučice, zove, suručice i cveta lipe u vreme epidemija respiratornih infekcija, gripa i bilo kakvih prehlada se preporučuje  i to ne samo onima koji su se razboleli već i kao preventiva.

Obolelima od visokog pritiska se posebno preporučuje kombinacija hajdučke trave, gloga, rastavića i imele. Ova mešavina sa imelom se preporučuje i obolelima od migrene.

U kombinaciji sa matičnjakom i komoračom uklanja gasove, nadimanje stomaka, loše varenje i gastritis.

LIKER OD HAJDUČKE TRAVE JE BOŽJE PIĆE: Pomaže kod angine pektoris, gastritisa i gihta sve do reumatizma i čireva (RECEPTI) Shutterstock
 

Mere opreza

Ne preporučuje se duža upotreba hajdučke trave muškarcima jer može da utiče na spermatogenezu. To praktično znači da ne bi trebalo neprekidno, dva meseca u kontinuitetu da piju dve ili tri šolje čaja. Takođe se ne preporučuje trudnicama. 

Pošto u polju ima dosta biljaka sa belim cvetovima, hajdučku travu ćete raspoznati po specifičnom mirisu kada je protrljate među prstima. Pošto ima čvrstu stabljiku, najbolje je poneti makaze kada želimo da je beremo, a ne da je čupamo iz korena.

Travarica sa hajdučkom travom

Ukoliko patite od lošeg varenja, nadimanja, imate gasove ili se pojavi proliv, posebno u leto, ovakvu travaricu je uvek dobro imati u kući. Posebno se preporučuje rekovalescentima koji su preležali neku tešku bolest i imaju loš apetit.

Za litar rakije je potrebno 3 - 4 struka hajdučke trave, jedna grančica matičnjaka, grančica vodopije, odnosno cikorije, koja blagotvorno deluje na jetru i žuč. Može se dodati i 4-ta biljka, nekoliko listova divlje dunje, koja je jedan od najpoznatijih narodnih lekova za crevne bolesti.

Flašu ostaviti na hladno i tamno mesto dve nedelje i posle toga procediti. Ko želi da izbegne alkohol, od iste kombinacije biljaka može napraviti čaj.

(Biljkazdravlja)

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

Komentari(0)

Loading