BAKINI SAVETI ZA MRŠAVLJENJE: Današnje domaćice KOMPLIKUJU, a vrlo je prosto – potrebno je da RADITE samo OVO
Malo smo istražili i saznali što su naše bake i generacije pre njih činile kako bi dobro izgledale u kupaćem kostimu. Otkrivamo nekoliko saveta naših baka koje svakako valja uzeti u obzir.

Ko bi pomislio da neke savete za mršavljenje možemo dobiti i od naših baka? Verovale ili ne, i naše su bake nekad davno bile mlade i imala slične brige vezane za izgled kao i mi danas. Iako možda nisu bile toliko opsednute mršavošću, bilo im je važno kako izgledaju i vodile su brigu o svom telu i o hrani koju jedu.
Jedite manje porcije
Jedan od najboljih saveta naših baka je definitivno vezan za kontrolu porcija. Naime, mnoga su istraživanja pokazala kako danas jedemo mnogo veće porcije hrane nego što su ljudi jeli pre. Naše bake i generacije pre njih pojele su mnogo manje količine hrane, što znači da su unosili i mnogo manje kalorija a to je rezultiralo zdravom i normalnom težinom.
Jedite organski uzgojene namirnice
Većina je ljudi nekad imala sopstvenu baštu ili su kupovali namirnice od lokalnih uzgajivača. Vaša baka sigurno nije jela smrznut brokoli ili konzervisane breskve. Ako imate pristup pijaci, upoznajte se s lokalnim uzgajivačima i nabavljajte namirnice isključivo od njih, barem tokom letnjih meseci. Ishrana sezonskim namirnicama mnogo je zdravija i pomoći će vam da izgubite na težini, a i obrađivanje bašte je teže od teretane.
Shutterstock
Kuvajte kod kuće što češće
Super je jesti u restoranu ili naručivati hranu, ali našim bakama takve stvari nisu bile ni na kraj pameti. Ukoliko želite da jedete zdravo, sami pripremite obroke. Pokušajte barem pet puta nedeljno da kuvate kod kuće. Ne samo da ćete time uštedeti kalorije, već ćete uštedeti i novac.
Izbegavajte obroke ispred televizora
Mnogi od nas ne mogu da gledati svoju omiljenu seriju a da ne prezalogaje nešto sa strane. Nažalost, jedenje pred televizorom je vrlo loša i nezdrava navika koje bi svakako trebalo da se rešite. Vaša baka to nije činila, ako je uopšte imala TV. Izbegavajte obroke pred televizorom ili kompom, jer će tako smanjiti verovatnoću za neracionalno prejedanje.
Pexels
Pronađite hobi umesto hrane
Ako vam hrana predstavlja problem u večernjim satima, onda pokušajte da pronađe neku drugu aktivnost ili razonodu koja će vam odvratiti pažnju. Hobiji poput pletenja, crtanja, čitanja, pisanja samo su neki od predloga koji će zaposliti vaše ruke i um pa nećete misliti na hranu niti se dovesti u situaciju da se prejedete kasno u noć. Starije generacije su imale svoju večernju zabavu koja nije uključivala TV, ni kompjuter i to je jedan od načina kako su uspevale da držae unos kalorija pod kontrolom.
Hodajte kad god vam se pruži prilika
Naše bake nisu imale pristup automobilima kao mi danas i verovatno su mnogo više propešačile a upravo je hodanje odlična aktivnost za sagorevanje kalorija ali i za zdravlje. Kad god imate priliku, hodajte što je više moguće.
Izbegavajte jesti industrijski prerađene namirnice
Sve veća konzumacija industrijski prerađenih namirnica igra veliku ulogu u tome da veliki broj ljudi danas ima problema s prekomernom težinom. Starije su generacije jele mnogo manje prerađene hrane nego mi danas i bili su mnogo zdraviji te nisu imali problema s viškom kilograma.
(Elle)
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:

TAJNA JELA KOЈE LEČI GROFICA: Recept za Pposni pasulj koji su monasi Fruške Gore kuvali u kazanima i zašto je najbolji za zimu
Pasulj prebranac je kulinarski klasik, ali malo ko zna za njegovu pravu, posnu, manastirsku verziju. Otkrivamo zašto se ovaj specijalitet sa Fruške Gore naziva "pasulj grofica", kako su ga monasi usavršili do savršenstva i zašto je, zbog visokog sadržaja proteina i vlakana, on najbolji prirodni lek za varenje tokom zime.

BAKIN KOLAČ JE POSLASTICA NA KOJOJ SU ODRASTALE MNOGE GENERACIJE NA NAŠIM PROSTORIMA: Evo kako se sprema ovaj zaboravljeni dezert
Bakin kolač je dugi niz godina bio jedna od omiljenih poslastica na našim prostorima.

DA LI JE KASNO?: Evo za koliko dana možete ukiseliti kupus
Kiselom kupusu treba otprilike oko četiri nedelje da bi se ukiselio i bio spreman za konzumiranje.

Evo kako napraviti turšiju bez sirćeta i šećera: Gorušica vam nikada više neće predstavljati problem
Zaboravite sirće – pravo uživanje u turšiji!

Ovo makedonsko jelo je najviše voleo Karađorđe! Na glasu je od davnina, toliko je dobro da ga je nosio za pojasom
Za papulu se može upotrebiti bilo koja vrsta pasulja, a najbolji je beli.
Komentari(1)

Pridržavajte se ovih pravila, i ja ću, što manje- to bolje.